Kurczak z mango i papryką (GP Indii)

przez Malwina

Mam coraz mniej czasu na blogowanie i gotowanie. Jeśli jestem w kuchni sięgam po przepisy na dania ekspresowe, takie jak właśnie to, które dziś Wam prezentuję. Przygotowanie tego dania zajmuje około 15 minut razem z gotowaniem ryżu. W. zachwyciło połączenie mięsa drobiowego z mango. Pierwszy raz wykorzystywałam ten owoc w kuchni i na pewno nie ostatni. Miałam niestety mały problem z pokrojeniem go w kostkę. Mam nadzieję, że z czasem dojdę do wprawy. 

Przepis dodaję do akcji F1 od kuchni, akcji GrumkówZ widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

KURCZAK Z MANGO I PAPRYKĄ (GP INDII) 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 małe mango, obrane i pokrojone w grubszą kostkę
  • 1 duża czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w grubszą kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 większe ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • pół szklanki wywaru z kurczaka lub wody
  • 3/4 szklanki śmietanki kokosowej (dałam od siebie)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • natka kolendry bądź pietruszki do posypania
  • do podania- ryż
Mięso myjemy, czyścimy z włókien, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, cebulę, chili i imbir przez kilka minut. Dokładamy kurczaka, przyprawy i paprykę. Smażymy, aż kurczak będzie miękki w środku. Dolewamy wodę lub wywar i śmietankę kokosową, wkładamy mango, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie posypujemy natką kolendry i podajemy z ryżem. 
14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Tyna 30/10/2011 - 5:46 pm

Mam podobnie:) Ale dobrze, że są takie szybkie, ale i pyszne dania:)

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 30/10/2011 - 6:18 pm

jak pięknie zaserwowane 🙂 Oj ja nigdy nie osiągnę takiego mistrzostwa w podawaniu potraw jak Ty 🙂 Może przyjmujesz chętnych na szkolenia z tego zakresu? 🙂 Jestem nawet skłonny ponieść opłaty z tym związane 🙂

Odpowiedz
slyvvia 30/10/2011 - 6:36 pm

uwielbiam słodko-wytrawne połączenia. Prezentuje się wspaniale 😀

Odpowiedz
Aciri 30/10/2011 - 6:47 pm

Kurczak z mango to wyjątkowo dobrana para! A szybko nie znaczy gorzej:)

Odpowiedz
Kamila 30/10/2011 - 7:09 pm

Ale fajny szybki przepis 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 30/10/2011 - 8:10 pm

Musiało być przepyszne 😉 Mango i kurczak musi sie świetnie komponować 🙂

Odpowiedz
Arvén 30/10/2011 - 10:05 pm

Kurczak i mango, boskości. Dla mnie dwa ulubione smaki w jednym combo, lepiej być nie może 😉

Odpowiedz
Maggie 31/10/2011 - 6:34 am

Takie ekspresowe dania bardzo lubie. Wprawdzie mieso + owoce to nie calkiem moja bajka, ale kurczak i mango brzmia intrygujaco.

Odpowiedz
martynok 31/10/2011 - 7:51 am

Rzczywiście ekspresowe 🙂
Wygląda pysznie – zapoluję dzisiaj na mango 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 31/10/2011 - 6:46 pm

Owocowy kurczak? Będziemy testować, bo zapowiada się wybornie 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 30/03/2013 - 11:05 am

a gdzie czas na dodanie mango w przepisie?

Odpowiedz
Malwina 30/03/2013 - 12:22 pm

Piąte zdanie w przepisie:)

Odpowiedz
Anonimowy 01/10/2014 - 10:00 am

Magda FA: mango i papryka już pokrojone 🙂 Zaraz zabieram się do pracy

Odpowiedz
Aleksandra R 13/09/2017 - 7:32 am

Wczoraj zrobiłam to danie – wyszło pyszne. Ale zajęło mi więcej niż 15 minut 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies