Biszkoptowe tarteletki z malinami

przez Malwina

Na samym początku mojego blogowania wypatrzyłam sobie przepis na biszkoptowe tarteletki. Specjalnie zakupiłam foremki i zabrałam się do pracy. Upiekłam wtedy śliczne babeczki o smaku omletu, które wylądowały w koszu. Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że będę musiała raz jeszcze zmierzyć się z foremkami. Wyszło idealnie- delikatne ciasto, zwieńczone sezonowymi owocami- tego właśnie szukałam. Robiłam je już kilka razy z dodatkiem różnych owoców- zawsze smakują wyśmienicie. Serdecznie polecam Wam ten przepis. 

BISZKOPTOWE TARTELETKI Z MALINAMI

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis pochodzi ze strony najsmaczniejsze.pl]

  • 2 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • maliny
  • galaretka o smaku malinowym
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem na puszystą masę przez kilka minut (masa musi być dobrze ubita, w przeciwnym razie otrzymamy tarteletki w smaku przypominające omlet). Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem i miksujemy, aż masa będzie gładka. Sześć foremek do tarteletek smarujemy miękkim masłem i wysypujemy lekko mąką. Masę rozlewamy do foremek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasto studzimy, a następnie wykładamy z foremek. 
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody. Maliny układamy na wgłębieniach w tarteletkach. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie lekko tężeć, zalewamy nią maliny. Wkładamy do lodówki, by galaretka  stężała. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

28 komentarzy
0

28 komentarzy

basiaP 20/10/2011 - 4:33 pm

ale ładne;)

Odpowiedz
Majana 20/10/2011 - 4:50 pm

Jakie cudowne!:)

Odpowiedz
Aneta 20/10/2011 - 4:57 pm

Śliczne!!!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/10/2011 - 5:24 pm

Mniam, mniam …to ja poproszę jedną:) …a foremki tartaletkowe to wciąż mój planowany zakup:)

Odpowiedz
kruszyna 20/10/2011 - 5:25 pm

Pięknie wyglądają i muszą być pyszne. Chętnie podpatrzę przepis 🙂

Odpowiedz
Gosia 20/10/2011 - 6:45 pm

Bardzo chciałabym się zmierzyc właśnie z tartaletkami. Musze wreszcie kupić foremki i zabrać sie do roboty. Przepisuję Twój przepis:-)

Odpowiedz
Agnieszka 20/10/2011 - 6:48 pm

Ale mi smaku narobiłaś na takie małe słodkości. 🙂

Odpowiedz
magda k. 20/10/2011 - 7:02 pm

wow cudne, ale żeby teraz tak mnie kusić malinami 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 20/10/2011 - 7:44 pm

Super, zawsze robię tarteletki z kruchego ciasta, a teraz zapragnęłam wersji biszkoptowej 🙂

Odpowiedz
Bazylia 20/10/2011 - 8:15 pm

mniam! urocze 🙂

Odpowiedz
małgo 20/10/2011 - 8:38 pm

zawsze się zatrzymuję przy takich, jeżeli tylko zobaczę je na wystawie 🙂
Yummy & Tasty

Odpowiedz
słodkosłona. 20/10/2011 - 10:23 pm

ależ one są śliczne 😉 ostatnie uśmiechy lata!

Odpowiedz
Angie 21/10/2011 - 5:59 am

Piękne! I wydają się takie lekkie…tylko ze świezymi malinami już problem:(
Uwielbiam Twojego bloga…kusisz samymi pysznościami!
pozrawiam gorąco

Odpowiedz
Domi w kuchni 21/10/2011 - 7:37 am

Strasznie przepadam za takimi pychotkami 🙂
Biszkopt i owoce to deser na 6+ 🙂

Odpowiedz
Doris 21/10/2011 - 8:51 am

aż mi ślinka pociekła:)muszę koniecznie wypróbować przepis:)

Odpowiedz
Maggie 21/10/2011 - 10:56 am

Wygladaja naprawde uroczo! Maliny to chyba najwieksza moja milosc wsrod owocow. Tylko za galaretka jakos nie przepadam – to chyba wina konsystencji…

Odpowiedz
asieja 21/10/2011 - 12:23 pm

niezwykle ładne są z tym owocowym wierzchem.

Odpowiedz
judik1119 21/10/2011 - 12:44 pm

Jakie one śliczne!:-) Zatęskniłam za malinkami:-)

Odpowiedz
shy 21/10/2011 - 1:48 pm

idealne!! – tyle mam do powiedzenia (czyt. napisania) 😉

Odpowiedz
mania179 22/10/2011 - 11:56 am

Urocze są!

Odpowiedz
Blackdiamondin 22/10/2011 - 4:34 pm

cudne!

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2011 - 5:29 am

Takie ładne, a jednocześnie tak proste w wykonaniu. 🙂 Świetnie!

Odpowiedz
Kama 23/10/2011 - 7:35 pm

Znakomite . Wyglądają przepyszne, na pewno spróbuję zrobić.

Odpowiedz
ewelajna 24/10/2011 - 8:00 am

Az chciałabym mieć takie foremki, Malwinno:)Biszkopt w takie formie musi smakować jak niezwykła lekka chmurka:)

Odpowiedz
mnemonique 24/10/2011 - 8:26 am

cudne, wyglądają bardzo lekko i zdrowo przez te maliny.

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
onionchoco 24/10/2011 - 10:02 am

Późne jesienne maliny mają niezwykły kolor i wyglądają przepysznie!

Odpowiedz
Ola 24/10/2011 - 11:44 am

biszkopt i maliny to jak dla mnie połączenie idealne – uwielbiam tą delikatność ciasta i kwaskowatą słodycz malin, kojarzą mi się z dzieciństwem, jak zbierałam z siostrami maliny w ogrodzie (a był ich zawsze ogrom) a Mama wieczorami piekła nam biszkopt przekładany budyniem i malinami 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 31/10/2011 - 6:50 pm

Jak dla mnie w sam raz, z wielką chęcią skonsumowałabym taki Przysmak!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies