Muhallebi

przez Malwina


Muhallebi to słodki deser pochodzący z kuchni arabskiej. W smaku i konsystencji przypomina znany wszystkim budyń.  Możemy go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nam przypadł jednak bardziej do gustu w wersji schłodzonej. Cudownego aromatu dodaje mu woda różana i ekstrakt waniliowy. To na pewno nie pierwsze moje podejście do tego deseru. W przyszły weekend będziemy próbować wersji czekoladowej z musem owocowym. 
MUHALLEBI 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis znaleziony u Kasi]

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek cukru
  • 4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka wody różanej
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i dokładnie mieszamy (ja wlałam do garnka 3 szklanki mleka, ekstrakt waniliowy, wodę różaną oraz wsypałam cukier, z pozostałą szklanką wymieszałam dokładnie mąkę i żółtka). Gotujemy cały czas mieszając, do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany (masa zacznie gęstnieć, kiedy mleko doprowadzimy do temperatury wrzenia). Bardzo ważne jest ciągłe mieszanie, aby nie powstały nam grudki. Przekładamy do pucharków, dekorujemy ulubionymi bakaliami, np. wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami. Możemy także podać deser z syropem lub musem owocowym. Ja podałam go z karmelizowanymi orzechami włoskimi*.

*Na patelni roztopiłam łyżkę masła, wsypałam 2-3 łyżki cukru i wrzuciłam pół szklanki obranych orzechów. Smażyłam od czasu do czasu mieszając, aż cukier ładnie oblepił orzechy. Karmel szybko stygnie, tworząc fantazyjne wzorki. Na drugi dzień, po pobycie w lodówce, karmel lekko się roztopił, tworząc pyszny sos. 

Przepis dodaję do akcji Różnorodnie w kuchni. 

Różnorodnie w kuchni
30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

mezczyzna-gotuje 02/10/2011 - 4:39 pm

Hm, domowej roboty budyń a nie taki z torebki, chyba sobie zrobię 🙂 I co, teraz już nie będzie tylko kurczak wykorzystany z Twoich przepisów 😛 Tylko skąd ja tą wodę różaną wezmę? 🙂

Odpowiedz
Tyna 02/10/2011 - 4:50 pm

Świetny:) Mam nadmiar kaszy kukurydzianej, więc ten przepis się przyda:)

Odpowiedz
bastamb 02/10/2011 - 5:02 pm

…ale pyszny deser….pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Aciri 02/10/2011 - 5:31 pm

Budynie i budyniopodobne to ja zawsze i o każdej porze:)

Odpowiedz
goh. 02/10/2011 - 5:50 pm

zapowiada się smakowicie:) lubię desery o smaku róży:) pozdrawiam!

Odpowiedz
Kamila 02/10/2011 - 5:57 pm

Pyszny taki orientalny deser!

Odpowiedz
slyvvia 02/10/2011 - 6:25 pm

Bardzo fajnie wygląda, to musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 02/10/2011 - 6:39 pm

Zachęca! A ja zjadłabym sobie wersję schłodzoną 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 02/10/2011 - 6:49 pm

Budyniowy deserek z aromatem wody różanej, kurcze – brzmi to niesamowicie kusząco. Chętnie bym zrobiła, tylko skąd wytrzsnąć wodę różaną? 😛
Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
Bazylia 02/10/2011 - 7:31 pm

takim deserem nie pogardzę, tym bardziej, że w wersji waniliowej 🙂 ładnie udekorowane. prosto, schludnie, ale ma to coś!

Odpowiedz
judik1119 02/10/2011 - 7:46 pm

Ależ to aromatyczny deser!:)

Odpowiedz
basiaP 02/10/2011 - 8:31 pm

wygląda niewiarygodnie szlachetnie:)

Odpowiedz
marcin 02/10/2011 - 10:13 pm

Egzotyczne i proste, akurat dla faceta, my nie lubimy komplikacji;) I przy okazji wykorzystam do czegoś wodę różaną, którą kiedyś impulsywnie kupiłem i nigdy jeszcze do niczego nie użyłem.

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2011 - 8:02 am

Deserowi z wodą różaną i mąką kukurydzianą od razu mówię tak :). Na pewno wypróbuję. Piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2011 - 9:28 am

MIŁEGO DZIONKA,
DUŻO SŁONKA
i dużo uśmiechu

Odpowiedz
Malwina 03/10/2011 - 2:11 pm

@Mariuszu, Picali- wodę różaną można zamówić w sklepie internetowym arabskie.pl- nie jest droga, a wystarczy na długo. Świetnie się też sprawdza jako dodatek do dań mięsnych;)

Odpowiedz
ilka_86 03/10/2011 - 2:37 pm

przepis zapisuję do zrobienia:) bardzo lubimy takie słodkie deserki, więc chętnie wypróbujemy:)

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Domi w kuchni 03/10/2011 - 2:45 pm

Arabski budyń mnie zaintrygowął tym bardziej, że został podany z karmelizowanymi orzechami 🙂

Odpowiedz
Avelina 03/10/2011 - 3:15 pm

Ciekawy deser, budynie lubię, to i on będzie mi smakował.

Odpowiedz
Beti 04/10/2011 - 10:58 am

wyobrażam sobie jego kremowy smak… kusisz

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 04/10/2011 - 8:27 pm

Bardzo mi się podoba ten krem, przypomina mi trochę creme patissiere, ale dodatek wody różanej dodaje mu tej tajemniczości 🙂

Odpowiedz
anahitka9 05/10/2011 - 7:54 pm

Nazwa bardzo egzotycznia i intrygujaca:) bardzo lubie dodatek wody rozanej wiec chetnie wyprobuje:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/10/2011 - 4:13 pm

Woda rozana to taka kosmetyczna?

Odpowiedz
Malwina 10/10/2011 - 5:02 pm

@Anonimowy- nigdy akurat nie używałam wody różanej jako kosmetyku- ale z tego co widzę to ma zastosowanie nie tylko kulinarne ale i kosmetyczne np. tu jest o tym wzmianka http://www.helfy.pl/gulabari-woda-rozana. Na pewno nie ma być to żaden płyn z dodatkiem olejku różanego. Ja korzystam z tej wody obecnie- http://www.arabskie.pl/pl/p/Woda-rozana-250-ml/341. Z tych zakupionych w aptekach radziłabym dla swojego bezpieczeństwa nie korzystać. Najlepiej przeczytać na opakowaniu jak można daną wodę stosować (czy tylko zewnętrznie, czy też wewnętrznie też). Jeśli wody różanej nie posiadasz możesz ją pominąć, ale nadaje ona na prawdę fajnego aromatu.

Odpowiedz
Anonimowy 14/10/2011 - 10:17 am

WRESZCIE moge dodawac komentarze! Bo od tygodni Blogger sie buntowal!
Ciesze sie Malwinko, ze smakowalo 🙂 Sama widzisz: de gustibus, bo ja wole cieple, a moj maz tylko zimne :):):)
Pozdrawiam serdecznie!

http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
Malwina 14/10/2011 - 10:40 am

Kasiu jeszcze raz przepięknie dziękuję Ci za przepis;)

Odpowiedz
Anonimowy 30/06/2013 - 8:54 pm

Zawsze mam problem z przepisami na łyżki, mają być czubate czy raczej płaskie? Zdecydowanie wolę przepisy na gramy 🙂 nie mam aż takiej wprawy w gotowaniu. Bardzo proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/07/2013 - 6:48 am

Jeśli dasz czubate ten deser będzie dość gęsty. Zawsze możesz dać płaskie łyżki i w razie potrzeby (gdy budyń będzie zbyt rzadki) dodać jeszcze odrobinę mąki wymieszanej z dodatkowym mlekiem i zagęścić.

Odpowiedz
Kasiuś 20/08/2013 - 3:28 pm

uwielbiam ten deser!!!

Odpowiedz
Kasiuś 20/08/2013 - 3:28 pm

uwielbiam ten deser!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies