Salade composée

przez Malwina

Kiedy tylko zobaczyłam przepis na tę sałatkę, wiedziałam, że muszę ją jak najszybciej przygotować. Mianem salade composée określa się sałatki, które w swoim składzie mają także inne składniki poza warzywami. Możemy do nich zaliczyć grecką sałatkę wiejską, arabską sałatkę fattoush, czy też sałatkę Cezara (zwaną także sałatką cesarską). Moja sałatka jest wzbogacona o grzanki z bagietki, jajka gotowane na twardo oraz chrupiące plastry boczku. Na tyle posmakowała mojemu Lubemu, że robiłam ją kilka dni pod rząd. Na pewno będzie hitem na kolejnym spotkaniu z przyjaciółmi. 

SALADE COMPOSEE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia francuska]

  • 1 mała bagietka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki oliwy (60 ml)
  • 6 cienko pokrojonych plastrów bekonu bez skóry 
  • 150 g roszponki 
  • 6 średniej wielkości podłużnych pomidorów (450 g), pokrojonych w plastry
  • 4 jajka ugotowane na twardo i obrane
  • vinaigrette na czerwonym winie: 1/4 szklanki octu z czerwonego wina, 1/3 szklanki oliwy, 3 łyżeczki musztardy Dijon (użyłam francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)

Bagietkę kroimy w plastry grubości 1 cm. Nacieramy mieszaniną oliwy i czosnku i pieczemy z obu stron na grillu (ja włożyłam je do piekarnika i piekłam przez 10 minut w temp. 180 stopni).
Bekon smażymy na patelni, aż będzie chrupiący (nie dodawałam tłuszczu na patelnię).
Przygotowujemy sos- wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Ja z reguły ucieram wszystko małą łyżeczką, aż płyn zagęści się.
W misce układamy sałatę, grzanki, pomidory, plastry bekonu i jajka. Zalewamy sosem vinaigrette.
Przepis dodaję do akcji Ani- Warzywa psiankowate, akcji Peli- III Bar Sałatkowy oraz akcji Bogusi- Kuchnie świata…od kuchni. 

28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

Anonimowy 12/09/2011 - 4:32 pm

Zjadłabym sobie taką sałatkę, oj zjadłabym! <3

Odpowiedz
Majana 12/09/2011 - 4:42 pm

Swietna! Pieknie i pysznie wygląda!:)

Odpowiedz
basiaP 12/09/2011 - 5:01 pm

oj, ładna ta sałatka;)

Odpowiedz
mnemonique 12/09/2011 - 5:34 pm

no proszę, nie znałam tego pojęcia salade composee, a jest urocze, no a sałatka wygląda wyjątkowo wyrafinowanie. I ta gorczyca!!!

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
aga 12/09/2011 - 5:54 pm

fajna:) z czosnkowa chrupiaca bagietka na pewno super smakuje:)

Odpowiedz
Kasia 12/09/2011 - 5:55 pm

bardzo fajna; mój Połówek właśnie bardzo lubi sałatki z dodatkiem mięsa, więc myślę, że mogłaby mu się spodobać 🙂

Odpowiedz
bijana 12/09/2011 - 5:55 pm

oryginala i pysznie wygladająca salatka, zdjecia, jak zwykle-super!

Odpowiedz
elżunia 12/09/2011 - 6:17 pm

ja również nie znałam pojęcia salade composee 🙂 a taka sałatka mogłaby gościć u mnie codziennie

Odpowiedz
Emma 12/09/2011 - 6:43 pm

świetna! 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 12/09/2011 - 7:36 pm

Bardzo chętnie, nawet teraz! 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
tu-tusia 12/09/2011 - 7:38 pm

Oj pysznie 🙂 Już wiem co zjem w środę w pracy. mam akurat czerstwawą bagietkę, przywiozłam z domku wiejskie jaja, roszponkę się kupi, tylko pomidory trzeba by było czymś zastąpić, bo okazało się, że an surowo mnie uczulają 🙁 I to właśnie teraz kiedy je wreszcie polubiłam w dodatkach sałatkowych!
Buziak dla pięknej Pani 😉

Odpowiedz
Avelina 12/09/2011 - 8:44 pm

Fajna sałatka,

Odpowiedz
Hania-Kasia 12/09/2011 - 9:43 pm

Bardzo mi się podoba ta sałatka. Muszę koniecznie zrobić.

Odpowiedz
Doctor 13/09/2011 - 4:58 am

Zdecydowanie moje smaki! Chętnie spróbuję takiej propozycji 🙂 Pycha!

Odpowiedz
Kamila 13/09/2011 - 5:23 am

Pysznie się prezentuje, na spotkaniu na pewno zrobi furorę!

Odpowiedz
Maggie 13/09/2011 - 6:50 am

Jak tylko wspomnialas o tej salatce, wiedzialam, ze predzej czy pozniej bede musiala ja zrobic. Patrze na te zdjecia i tak sobie mysle, ze chyba raczej predzej, bo bosko wyglada 🙂

Odpowiedz
Gosia 13/09/2011 - 8:20 am

wyglada bardzoooo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Paulina 13/09/2011 - 10:23 am

Ostatnio mam dużą chcicę na sałatki. Więc Twoją propozycję chętnie sobie zapiszę:D A propos sałatki cezara, dziś takowa u mnie 🙂

Odpowiedz
Grażyna 13/09/2011 - 10:34 am

Sałatka wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 13/09/2011 - 10:54 am

Super! Bardzo lubię takie sałatki composée, gdzie główną rolę pełnią inne dodaki niż warzywa. Twoja wersja prezentuje się znakomicie :)t

Odpowiedz
Monica 13/09/2011 - 12:12 pm

Jak ja ubóstwiam takie grzaneczki! Dawno tak sałatki nie chrupałam z tymi grzaneczkami..aj, Malwinko, narobiłaś mi smaka 🙂

Odpowiedz
grumko 14/09/2011 - 5:51 am

No wcale się nie dziwię, że lubemu posmakowała;-) Też bym zjadł;-)

Odpowiedz
aga-aa 14/09/2011 - 8:12 am

dla takiej sałatki to i bym na piechotę do Francji wyruszyła 🙂

Odpowiedz
Monisia 14/09/2011 - 9:57 am

Chętnie bym spróbowała takiej sałatki,tylko w wersji wege;),pozdrawiam

Odpowiedz
degustatorka 14/09/2011 - 10:25 am

Świetna sałatka, uwielbiam takie i strasznie apetycznie wygląda.

Odpowiedz
asieja 14/09/2011 - 11:06 am

teraz i ja myślę sobie, że koniecznie muszę ją przygotowac.

Odpowiedz
Mona 14/09/2011 - 12:58 pm

wyglada i pieknie …:) na lunch pycha !

Odpowiedz
Kermeet 21/09/2011 - 7:52 am

Ja kiedyś robiłem taką sałatkę tylko w przepisie chleb kruszyło się do sałatki ( wyglądało to gorzej niż na Twoim pięknym zdjęciu) Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies