Drobiowe kiełbaski faszerowane serem feta

przez Malwina

Ostatnio zauważyłam, że zarówno w książkach kucharskich, jak i w internecie, jest stanowczo za mało pomysłów na dania z użyciem mięsa mielonego. Bo co przygotowujemy najczęściej mając do dyspozycji zmielone mięso? Oczywiście na obiad serwujemy kotlety mielone, a do tego ziemniaczki i jakąś surówkę. W innym wypadku kończy ono jako pulpety (najczęściej otulone pysznym sosem koperkowym), bądź klopsiki w asyście pomidorowego sosu. Rzecz jasna możemy także poszaleć w kuchni i upiec pieczeń rzymską, ale tu już potrzebujemy o wiele więcej czasu. Świetnie sprawdza się także w towarzystwie makaronów- spaghetti, lasagne, cannelloni, czy innych ulubionych. Ja najchętniej robię z niego różnej maści burgery, kofty, kebaby, czy też kiełbaski. Jeszcze chętniej skrywam w środku różne dodatki- paprykę, marchewkę, świeży groszek, czy też pistacje, bądź orzechy włoskie. Tym razem postanowiłam ukryć w środku drobiowych kiełbasek ser feta. Do mięsa dodałam też sporą ilość aromatycznych świeżych ziół. Całość świetnie się razem skomponowała. 
A Wy jak najchętniej wykorzystujecie mięso mielone?

DROBIOWE KIEŁBASKI FASZEROWANE SEREM FETA

Składniki (na 4 porcje):

  • pół kilograma mielonego mięsa drobiowego, użyłam mięsa z kurczaka
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • ser feta
  • oliwa
Mięso łączymy z czosnkiem, cebulą, dodajemy wszystkie zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy dłonią i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Ser kroimy w podłużne plastry. Mięso dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużny placuszek. Na jego środku układamy ser feta, całość dokładnie oblepiamy mięsem i formujemy w kształt kiełbaski. Smażymy na złoto na patelni, bądź pieczemy w piekarniku (każdą kiełbaskę smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut).
Kiełbaski podałam z ryżem gotowanym na parze i lekką sałatką na bazie sezonowych warzyw. Polałam ją paprykowym sosem vinaigrette.
Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

Emma 02/09/2011 - 4:50 pm

pycha, koniecznie muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Gosia 02/09/2011 - 5:11 pm

Pysznie wyglada 🙂

Odpowiedz
Paulina 02/09/2011 - 5:27 pm

Ja ostatnio uwielbiam nadziewać mięsem mielonym paprykę. A jutro będzie w bardzo klasycznej wersji jaką jest spaghetti:P Ale kiełbaski też fajne. I feta ^^,

Odpowiedz
Fuchsia 02/09/2011 - 5:58 pm

Ja lubię wykorzystywać mięso mielone do lasagne i bolognese, ale czasami robię też kofty i burgery 🙂 Twoje nadziewane kiełbaski wyglądają kusząco, mm!

Odpowiedz
shinju 02/09/2011 - 6:10 pm

Ja mięso mielone używam głównie jako składnik sosów do makaronu, lasagne czy cannelloni, a także do wszelkiego faszerowania. Dopiero potem są kotlety i klopsiki. Ale zgadzam się, że jest bardzo mało pomysłów w książkach na dania z mięsem mielonym. Twoje kiełbaski z fetą bardzo mi się podobają. Myślę, że przypadłyby do gustu moim domownikom. U mnie jutro na blogu pojawi się makaron azjatycki z mięsem mielonym 🙂

Odpowiedz
Gosia 02/09/2011 - 6:16 pm

Ostatnio często robiłam coś z mięsem mielonym, ale na taką kiełbaskę to w życiu bym nie wpadła:-) Pomysł superowy!

Odpowiedz
kruszyna 02/09/2011 - 6:46 pm

Niby nic wielkiego, takie ot mielone mięso, a takie cuda można z niego wyczarować. Pysznie 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 02/09/2011 - 7:01 pm

Ale fajny pomysł na nadzianie roladek. Nie wpadłabym na taki farsz 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 02/09/2011 - 7:01 pm

Ja lubię tez jako jedna z warstw zapiekanek np ziemniaczanych. A twoja propozycja kusząca niezmiernie 🙂

Odpowiedz
Nemi 02/09/2011 - 7:41 pm

Pychota! Mięso mielone i feta! Chcę taki obiad!!

Odpowiedz
Avelina 02/09/2011 - 7:59 pm

Podoba mi się pomysł z farszem z sera fety.

Odpowiedz
annaz 02/09/2011 - 8:09 pm

uwielbiam takie jedzonko! bardzo często przygotowuję mięso mielone w zapiekankach, klopsach, kotlecikach, pulpetach itp. 😉

Odpowiedz
Majana 02/09/2011 - 8:31 pm

Świetnie wyglądają 🙂 Fajny pomysł na mięsko mielone.
Ja lubię pulpeciki czy kotlety tradycyjne, ale staram się jakoś inaczej przygotowac mięsko mielone. Czasem w zapiekance albo z warzywami na patelni podane z makaronem.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ewam 02/09/2011 - 9:29 pm

Malwinko i wyszly ci biftekowe kielbaski..sa pyszne.W formie kielbasek nie robilam jeszcze,tak tylko klasycznie ,dla mnie jedno z lepszych polaczen feta plus mielone:)

Odpowiedz
bastamb 03/09/2011 - 5:53 am

No to już mam obiadek na dzisiaj Malwinko! Wyglądają apetycznie a i roboty przy nich nie tak dużo, czyli coś dla mnie….pozdrawiam…

Odpowiedz
Aciri 03/09/2011 - 6:14 am

U mnie mięso mielone ze względu na preferencje synka ląduje ostatnio najczęściej w pulpetach i spaghetti:)

Odpowiedz
Maggie 03/09/2011 - 6:15 am

Ja lubie wszelkiej masci klopsiki i pulpeciki – maja te zalete, ze za kazdym razem mozna je podac inaczej, bo wiele zalezy od sosu. Pieczeni rzymskiej nie lubie specjalnie, ale kofty – bardzo. Kiedys robilam klopsiki z feta, wyszly oblednie, podejrzewam, ze twoje kielbaski smakuja podobnie.

Odpowiedz
Ebru 03/09/2011 - 6:53 am

Już podsuwam mamie ten przepis. Dotychczas mielone mięso akceptowałam tylko przy makaronach lub w formie pikantnych kofte (koftów? nie mam pojęcia o tych spolszczeniach :D), ale to brzmi i wygląda absolutnie apetycznie!

Odpowiedz
Karmel-itka. 03/09/2011 - 7:09 am

śliczne te kiełbaski ;]
urzekły mnie.bardzo apetyczne ;]

http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Odpowiedz
kikimora 03/09/2011 - 7:34 am

Jesteś po prostu królową mięs, uwielbiam Twoje przepisy 🙂

Odpowiedz
monami 03/09/2011 - 9:26 am

nie przepadam za mięsem, ale takie kotleciki chyba bym z chęcią zjadła 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 03/09/2011 - 10:34 am

To chyba telepatia, bo też wczoraj rozmyślałam o tym, że tak mało jest przepisów z mięsem mielonym! Twoja propozycja bardzo mi się podoba, kiedyś robiłam kotleciki z fetą i mielonym mięsem drobiowym 🙂

Odpowiedz
Justyś 03/09/2011 - 1:28 pm

Super! Już są na mojej liście do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 03/09/2011 - 6:31 pm

Ja kocham mielone …więc mielone:)

Odpowiedz
Anonimowy 03/09/2011 - 7:06 pm

Wspaniałe kiełbaski :).
Bardzo lubię mięso mielone, zwłaszcza wołowe. Różne rzeczy z niego robię, na same kotlety można mieć mnóstwo pomysłów :).
Pozdrawiam

Odpowiedz
Mona 03/09/2011 - 7:24 pm

Przepis świetny..szczególnie ten dodatek fety ! Mięso mielone u mnie najczęsciej gałeczki , spaghetti lub klops..pozdrawiam:)

Odpowiedz
Grażyna 03/09/2011 - 8:23 pm

Wyglądają wspaniale 🙂 Zapraszam do siebie na konkurs 🙂

Odpowiedz
mnemonique 04/09/2011 - 6:23 am

świetny pomysł! wykorzystam na pewno, bo ostatnio też robię różne nowe rzeczy z mielonego, żeby nudno nie było – na przykład nauczyłam się robić "galantynę" – mielone mieszam ze śmietaną i różnymi dodatkami i gotuję na parze w długiej kiełbasce (w rękawie do pieczenia). Jest wyjątkowo delikatna i komponuje się świetnie z ryżem, jest lekkostrawna (jeśli użyć chudego mięsa (np. z drobiu).

Pozdrawiam ciepło
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
Blackdiamondin 04/09/2011 - 6:52 am

ja mięso mielone wykorzystuję najczęściej do makaronów:) Ale Twój pomysł wygląda przepysznie:)

Odpowiedz
Escapade Gourmande 04/09/2011 - 1:32 pm

Panna Malwinno – ja ostatnio lubię paprykę faszerowaną mięskiem mielonym z sosem pomidorowym – pysznosci. Twoje kotleciki brzmią zachęcająco i będą miłą odmianą do tradycyjnych mielonych z buraczkami.

Odpowiedz
Biedr_ona 04/09/2011 - 5:18 pm

U Ciebie jak zwykle wspaniałe smaki!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2014 - 10:28 am

zrobione!!! zwykłe – niezwykłe danie, pierwszy raz piekłam kiełbaski/kotleciki w piekarniku, dodatek fety – super!
podałam razem http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/05/saatka-z-fasoli-limenskiej-i-pieczonej.html ale bez fasoli;p
i kiełbaski, i sałatka – do powtórzenia!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 25/03/2014 - 10:52 am

Marto, bardzo się cieszę, że danie Ci posmakowało 🙂 Pozdrowienia!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies