Ostatnio zasypałam Was samymi słodkościami. Dziś dla odmiany- danie obiadowe. Doskonale wiecie, jak często na moim stole pojawia się kurczak. Na całe szczęście jeszcze mi się nie znudził i mam na niego mnóstwo nowych pomysłów. Tym razem przygotowałam go używając aromatycznej marynaty na bazie dużej ilości przypraw i ziół. Podałam do niego lekki jogurtowy sos, grillowaną polentę i kolorową sałatkę z żółtych pomidorów. Grillowana polenta jest moim tegorocznym odkryciem. Najchętniej przygotowuję ją w wersji, którą dziś Wam prezentuję- z dodatkiem parmezanu i ziół. Można ją podawać jako dodatek do mięs, sałatek, świetnie sprawdzi się też jako samodzielne danie, jeśli przygotujemy do niej ulubiony sos.
Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Ani- Warzywa psiankowate.
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka bez polędwiczek, każda pokrojona w poprzek na 2-3 części
- 1-2 łyżki oliwy
- łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili (lub więcej, wg preferencji)
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
W misce łączymy oliwę z kminem, kolendrą, kardamonem, kurkumą, tymiankiem, papryką, bazylią i chili. Mięso nacieramy solą, doprawiamy pieprzem, smarujemy marynatą i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej na całą noc). Smażymy z obu stron na patelni (ja usmażyłam na patelni grillowej). Możemy też użyć całych piersi i upiec je w piekarniku.
GRILLOWANA POLENTA Z ZIOŁAMI I PARMEZANEM
Składniki (na 4 sztuki):
- 150 g kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
- 600 ml wywaru warzywnego
- łyżka masła
- 25 g tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ew. świeżo zmielony pieprz, sól
W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę, mieszając drewnianą łyżką. Całość gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Naczynie o wymiarach 26 na 13 cm wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką (można ją zwilżyć zimną wodą) i odstawiamy do stężenia (można ją czymś przycisnąć, ja jednak nigdy tego nie robię). Po około godzinie masa powinna zrobić się zwarta. Wówczas kroimy ją na pół, a każdy powstały kwadrat w poprzek po przekątnej. Powstałe cztery trójkąty smarujemy z obu stron oliwą i grillujemy na patelni, aż skórka zrobi się chrupiąca. Możemy także włożyć je do piekarnika i zapiec przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia odwracamy je na drugą stronę.
SAŁATKA Z ŻÓŁTYCH POMIDORÓW, MOZZARELLI I PESTEK DYNI
Składniki:
- 2 garści ulubionej sałaty
- pół małej czerwonej cebulki posiekanej w drobną kosteczkę
- 1 duży żółty pomidor pokrojony w plastry lub kostkę
- opakowanie mozzarelli pokrojonej w plastry lub kostkę
- 1/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 3 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- sos- 3 łyżki oliwy, łyżka soku z pomarańczy lub z cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy francuskiej, ew. sól, pieprz do smaku
W misce umieszczamy sałatę (ja najczęściej używam roszponki, lub endywii), dokładamy pomidory, ciecierzycę, cebulę, mozzarellę. Oliwę ucieramy z sokiem z pomarańczy, dodajemy miód i dalej dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy musztardę, ucieramy, doprawiamy solą i pieprzem.
DELIKATNY SOS DO MIĘS I SAŁAT
Składniki:
- 150 g jogurtu typu greckiego
- 2-3 łyżki posiekanych liści bazylii
- łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Do jogurtu dodajemy oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wrzucamy posiekane zioła, czosnek i przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs (szczególnie pikantnie doprawionych), a także sałatek.
30 komentarzy
wygląda to wszystko cudownie, nie jadłam jeszcze nigdy polenty grillowanej, a nie grillowaną jadłam też tak dawno że to się zupełnie nie liczy. Jak patrzę na Twoje zdjęcia to mi się zachciało nadrobić te zaległości.
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
Obiad wygląda przepysznie, ostatnio robiłam taką polentę z sosem grzybowym i bardzo nam zasmakowała chętnie wiec skorzystam z Twojego przepisu 🙂
aromatycznie, pomysłowo i pięknie:)
Wygląda obłędnie – kolorowo i smacznie. Pozdrawiam 🙂
oj za mną już jakiś czas chodzi polenta grillowana 🙂 chyba mnie zachęciłaś jeszcze bardziej…obiadek wygląda bardzo apetycznie !!!
no Malwinko, to TY dzisiaj prawdziwą ucztę przygotowałaś 🙂
Jaki ładny ten wpis. Szczególnie polenta! A można by było ją przygotować na tradycyjnym grillu?
Nigdy nie jadłam polenty, ale całość wygląda fantastycznie i na pewno równie dobrze smakuje 🙂
Wiesz, nie moge sie doczekac, az otworzysz jakas restauracyjke – te twoje obiady wygladaja tak cudnie, ze chetnie bym sie u ciebie stolowala!
ta polenta mnie zacheciła..wykorzystam swoje ,,upieczone zioła " ! 🙂 Pozdrawiam
Obłędne!!! Te żółte pomidorki z mozarellą…rozkosz już dla samych oczu:-) Super pomysł.
mmmm, aż zgłodniaam, uwielbiam kiedy na talerzu jest kolorowo 🙂
Rzeczywiście – posiłek idealny 🙂
Wygląda apetycznie! Aż ślinka cieknie, a ja ostatni nie mam czasu na przygotowywanie takich ładnych obiadków…
(Z chęcią Cię zatrudnię – chociaż na jeden dzień :p )
Idealnie!
Poezja! U mnie dziś urodzinowo brązowy ryż a la risotto z kurczakiem w ziołach i surówką po żydowsku. Twój zestaw wypróbuję czym prędzej.
Pozdrawiam
Ania
wspaniale danie:)
Każdy element tego obiadu jest obłędny. Te przyprawy do kurczaka… Nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego bogatego aromatu 🙂
Grillowana polenta kusi mnie mocno. Ale i żółte pomidory, i mozarella, i kurczak… zgadzam się z kikimorą, każdy element jest idealny 🙂
Czy ja mogę zamówić taki zestaw? Zgłodniałam straszliwie od tego patrzenia 🙂
Zdecydowanie jest to posiłek idealny! Uwielbiam polente! 🙂
Zawsze obawiałam się polenty, bo jakoś nieszczególnie przepadam za tego typu dodatkami do obiadu, ale ta grillowa wersja, jak najbardziej do mnie przemawia:)Pozdrawiam
Jaki ładny obiadek Malwinko ! Wszystko do mnie bardzo przemawia, pysznosci przygotowałaś 🙂
Pozdrowienia:)
prawdziwa uczta w królewskim wydaniu:) pyszności:)
Gratuluję kolejnej publikacji ;-))))
Ależ bym zjadł taki obiadek;-)
Malwi doskonały obiad:) …nie mogę się przyzwyczaić do zamiany stron u Ciebie ….:) pozdrawiam ciepło
Po takim obiadku na pewno zawitałby ogromny szczery uśmiech na moją twarz – pysznie wygląda!
Zapowiada się niezły kąsek do schrrupania 😉
http://www.przysmakiewy.pl
a taka polenta będzie smakować również z rybą? myślałam aby zrobić na cierpło rybę po grecku (czyli rybę z sosem warzywnym z pomidorami)
co Pani sądzi?
Sosy pomidorowe fajnie komponuję się z grillowaną polenta, więc możesz spróbować.