Posiłek idealny. Grillowana polenta, aromatyczny kurczak, kolorowa sałatka i lekki sos.

przez Malwina

Ostatnio zasypałam Was samymi słodkościami. Dziś dla odmiany- danie obiadowe. Doskonale wiecie, jak często na moim stole pojawia się kurczak. Na całe szczęście jeszcze mi się nie znudził i mam na niego mnóstwo nowych pomysłów. Tym razem przygotowałam go używając aromatycznej marynaty na bazie dużej ilości przypraw i ziół. Podałam do niego lekki jogurtowy sos, grillowaną polentę i kolorową sałatkę z żółtych pomidorów. Grillowana polenta jest moim tegorocznym odkryciem. Najchętniej przygotowuję ją w wersji, którą dziś Wam prezentuję- z dodatkiem parmezanu i ziół. Można ją podawać jako dodatek do mięs, sałatek, świetnie sprawdzi się też jako samodzielne danie, jeśli przygotujemy do niej ulubiony sos.

Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Ani- Warzywa psiankowate

AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka bez polędwiczek, każda pokrojona w poprzek na 2-3 części
  • 1-2 łyżki oliwy
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili (lub więcej, wg preferencji)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
W misce łączymy oliwę z kminem, kolendrą, kardamonem, kurkumą, tymiankiem, papryką, bazylią i chili. Mięso nacieramy solą, doprawiamy pieprzem, smarujemy marynatą i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej na całą noc). Smażymy z obu stron na patelni (ja usmażyłam na patelni grillowej). Możemy też użyć całych piersi i upiec je w piekarniku.

GRILLOWANA POLENTA Z ZIOŁAMI I PARMEZANEM

Składniki (na 4 sztuki):

  • 150 g kaszy kukurydzianej  (nie błyskawicznej)
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • łyżka masła
  • 25 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ew. świeżo zmielony pieprz, sól
W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę, mieszając drewnianą łyżką. Całość gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Naczynie o wymiarach 26 na 13 cm wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką (można ją zwilżyć zimną wodą) i odstawiamy do stężenia (można ją czymś przycisnąć, ja jednak nigdy tego nie robię). Po około godzinie masa powinna zrobić się zwarta. Wówczas kroimy ją na pół, a każdy powstały kwadrat w poprzek po przekątnej. Powstałe cztery trójkąty smarujemy z obu stron oliwą i grillujemy na patelni, aż skórka zrobi się chrupiąca. Możemy także włożyć je do piekarnika i zapiec przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia odwracamy je na drugą stronę. 

SAŁATKA Z ŻÓŁTYCH POMIDORÓW, MOZZARELLI I PESTEK DYNI

Składniki:

  • 2 garści ulubionej sałaty
  • pół małej czerwonej cebulki posiekanej w drobną kosteczkę
  • 1 duży żółty pomidor pokrojony w plastry lub kostkę
  • opakowanie mozzarelli pokrojonej w plastry lub kostkę
  • 1/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 3 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • sos- 3 łyżki oliwy, łyżka soku z pomarańczy lub z cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy francuskiej, ew. sól, pieprz do smaku
W misce umieszczamy sałatę (ja najczęściej używam roszponki, lub endywii), dokładamy pomidory, ciecierzycę, cebulę, mozzarellę. Oliwę ucieramy z sokiem z pomarańczy, dodajemy miód i dalej dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy musztardę, ucieramy, doprawiamy solą i pieprzem.

DELIKATNY SOS DO MIĘS I SAŁAT

Składniki:

  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 2-3 łyżki posiekanych liści bazylii
  • łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
Do jogurtu dodajemy oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wrzucamy posiekane zioła, czosnek i przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs (szczególnie pikantnie doprawionych), a także sałatek.

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

mnemonique 31/08/2011 - 4:20 pm

wygląda to wszystko cudownie, nie jadłam jeszcze nigdy polenty grillowanej, a nie grillowaną jadłam też tak dawno że to się zupełnie nie liczy. Jak patrzę na Twoje zdjęcia to mi się zachciało nadrobić te zaległości.

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
KeJt 31/08/2011 - 4:24 pm

Obiad wygląda przepysznie, ostatnio robiłam taką polentę z sosem grzybowym i bardzo nam zasmakowała chętnie wiec skorzystam z Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
basiaP 31/08/2011 - 4:25 pm

aromatycznie, pomysłowo i pięknie:)

Odpowiedz
Fuchsia 31/08/2011 - 4:29 pm

Wygląda obłędnie – kolorowo i smacznie. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
elżunia 31/08/2011 - 4:35 pm

oj za mną już jakiś czas chodzi polenta grillowana 🙂 chyba mnie zachęciłaś jeszcze bardziej…obiadek wygląda bardzo apetycznie !!!

Odpowiedz
Kasia 31/08/2011 - 4:56 pm

no Malwinko, to TY dzisiaj prawdziwą ucztę przygotowałaś 🙂

Odpowiedz
Paulina 31/08/2011 - 5:08 pm

Jaki ładny ten wpis. Szczególnie polenta! A można by było ją przygotować na tradycyjnym grillu?

Odpowiedz
slyvvia 31/08/2011 - 5:09 pm

Nigdy nie jadłam polenty, ale całość wygląda fantastycznie i na pewno równie dobrze smakuje 🙂

Odpowiedz
Maggie 31/08/2011 - 5:23 pm

Wiesz, nie moge sie doczekac, az otworzysz jakas restauracyjke – te twoje obiady wygladaja tak cudnie, ze chetnie bym sie u ciebie stolowala!

Odpowiedz
Mona 31/08/2011 - 5:39 pm

ta polenta mnie zacheciła..wykorzystam swoje ,,upieczone zioła " ! 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Gosia 31/08/2011 - 5:48 pm

Obłędne!!! Te żółte pomidorki z mozarellą…rozkosz już dla samych oczu:-) Super pomysł.

Odpowiedz
Bella 31/08/2011 - 6:20 pm

mmmm, aż zgłodniaam, uwielbiam kiedy na talerzu jest kolorowo 🙂

Odpowiedz
Justyś 31/08/2011 - 6:36 pm

Rzeczywiście – posiłek idealny 🙂
Wygląda apetycznie! Aż ślinka cieknie, a ja ostatni nie mam czasu na przygotowywanie takich ładnych obiadków…
(Z chęcią Cię zatrudnię – chociaż na jeden dzień :p )

Odpowiedz
Kamila 31/08/2011 - 6:58 pm

Idealnie!

Odpowiedz
Przypraw mnie 31/08/2011 - 7:25 pm

Poezja! U mnie dziś urodzinowo brązowy ryż a la risotto z kurczakiem w ziołach i surówką po żydowsku. Twój zestaw wypróbuję czym prędzej.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
aga 31/08/2011 - 7:34 pm

wspaniale danie:)

Odpowiedz
kikimora 31/08/2011 - 7:52 pm

Każdy element tego obiadu jest obłędny. Te przyprawy do kurczaka… Nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego bogatego aromatu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/09/2011 - 8:20 am

Grillowana polenta kusi mnie mocno. Ale i żółte pomidory, i mozarella, i kurczak… zgadzam się z kikimorą, każdy element jest idealny 🙂

Odpowiedz
Grażyna 01/09/2011 - 8:24 am

Czy ja mogę zamówić taki zestaw? Zgłodniałam straszliwie od tego patrzenia 🙂

Odpowiedz
Doctor 01/09/2011 - 8:47 am

Zdecydowanie jest to posiłek idealny! Uwielbiam polente! 🙂

Odpowiedz
Król 01/09/2011 - 9:11 am

Zawsze obawiałam się polenty, bo jakoś nieszczególnie przepadam za tego typu dodatkami do obiadu, ale ta grillowa wersja, jak najbardziej do mnie przemawia:)Pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 01/09/2011 - 9:47 am

Jaki ładny obiadek Malwinko ! Wszystko do mnie bardzo przemawia, pysznosci przygotowałaś 🙂
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
ilka_86 01/09/2011 - 11:27 am

prawdziwa uczta w królewskim wydaniu:) pyszności:)

Odpowiedz
Zuza 01/09/2011 - 12:12 pm

Gratuluję kolejnej publikacji ;-))))

Odpowiedz
grumko 01/09/2011 - 12:55 pm

Ależ bym zjadł taki obiadek;-)

Odpowiedz
jolanta szyndlarewicz 01/09/2011 - 5:42 pm

Malwi doskonały obiad:) …nie mogę się przyzwyczaić do zamiany stron u Ciebie ….:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
od-kuchni 01/09/2011 - 8:14 pm

Po takim obiadku na pewno zawitałby ogromny szczery uśmiech na moją twarz – pysznie wygląda!

Odpowiedz
Biedr_ona 04/09/2011 - 5:20 pm

Zapowiada się niezły kąsek do schrrupania 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
klaudynas 08/05/2015 - 7:31 am

a taka polenta będzie smakować również z rybą? myślałam aby zrobić na cierpło rybę po grecku (czyli rybę z sosem warzywnym z pomidorami)
co Pani sądzi?

Odpowiedz
Malwina 08/05/2015 - 8:17 am

Sosy pomidorowe fajnie komponuję się z grillowaną polenta, więc możesz spróbować.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies