Jakiś czas temu obiecałam Wam przygotować ryżowy pudding z dodatkiem karmelizowanych jabłek. Wyszedł o niebo smaczniejszy od poprzedniego. Warto pokusić się o przygotowanie go z dodatkiem innych owoców. Świetnie sprawdzą się karmelizowane gruszki, czy banany, bądź też ulubione owocowe musy. Ten pudding przypadnie szczególnie do gustu wielbicielom pewnego deseru, który można kupić u nas na rynku. Zawiedzie ich tylko jedna rzecz, ten pudding przeciwieństwie do wspomnianego, jaki możemy nabyć w sklepie, nie smakuje chemią. W pół godziny możemy otrzymać cztery pucharki wypełnione po brzegi pysznym deserem. Kilka minut mniej zajmie nam wędrówka do osiedlowego sklepu, by nabyć gotowy produkt. Myślę, że warto poświęcić te kilka dodatkowych minut i przygotować sobie domowy pudding w domu.
Przepis dodaję do akcji Olciaky- Sezon na jabłka 2.
WANILIOWY PUDDING RYŻOWY Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Składniki (na 4 porcje):
- 4 szklanki mleka
- 100 g krótkoziarnistego ryżu
- 1/3 szklanki drobnego cukru (75 g)
- łyżka waniliowego budyniu w proszku bez cukru
- 1/4 szklanki dodatkowego mleka (60 ml)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3-4 małe jabłka (najlepiej użyć kwaskowatych odmian)
- 2 łyżki masła
- łyżka likieru amaretto
- 4-5 płaskich łyżek brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Do garnka wlewamy mleko i cukier, gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy mleko zagotuje się, zmniejszamy płomień, wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut lub dłużej. W trakcie gotowania mieszamy od czasu do czasu i zdejmujemy kożuch. Dodatkowe mleko mieszamy dokładnie z budyniem i wlewamy do ryżu. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy ekstrakt i ponownie mieszamy. Przekładamy do czterech pucharków.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i szypułki. Kroimy w półplasterki i kropimy sokiem z cytryny. Na patelni topimy masło, dodajemy jabłka i smażymy z obu stron. Posypujemy cukrem i smażymy dalej mieszając. Wlewamy likier i jeszcze chwilkę smażymy. Jabłka układamy na puddingu i polewamy pozostałym sosem z patelni. Pudding jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Należy uważać z ilością dodanego cukru. Zdecydowanie odradzam używania budyniu z jego dodatkiem. Jeśli obawiacie się, że deser będzie zbyt słodki, zmniejszcie ilość cukru podczas karmelizowania jabłek. Gdy macie zamiar podać deser dzieciom, pomińcie w przepisie likier.
20 komentarzy
Ten "sklepowy" deser kiedyś bardzo lubiłam:), więc Twoja zdrowa wersja od razu przypadła mi do gustu.
to musi być pyszne 🙂
pyszny, bardzo apetyczny ten Twój pudding Malwinko:) pozdrawiam serdecznie
ooo, pudding ryżowy tu mój smak dzieciństwa.
nie jadłam bardzo dawno i właśnie planuję zrobić!
a w przepisie widzę budyń i wanilię – już się rozpływam. ; )
Apetycznie! Też robię taki deserek własnej produkcji, nie dodaję budyniu a miksuję ryż na gładko. Fajna zmiana! Pozdrawiam!
Świetny, bardzo apetyczny deser. Bardzo jabłkowo się ostatnio zrobiło na blogach 😉
Ależ to wygląda! Z likierem to musi być prawdziwa uczta dla podniebienia <3
Pudding ryżowy wygląda przepysznie 🙂 Karmelizowane jabłka są bardzo dobre.
Pozdrawiam
Pyszny deser 🙂
Pychota, zupełnie nie rozumiem po co taki deser kupować, skoro samemu można wyczarować takie cudeńko 🙂
Mniam, pyszności! Karmelizowane jabłka niesamowicie kuszą.
Taki pudding jest przepyszny! <3 I dodatek karmelizowanych owoców…mniam!
mmm, koniecznie muszę zrobić!!! z owocami, a nawet bez!!!
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
Bardzo lubię takie puddingi, chyba muszę wypróbować ten przepis :).
desery z ryzem… mniam, to to co uwielbialo sie w dziecinstwie 🙂
robiłam kiedyś podobny… był naprawdę smaczny!
Wygląda bosko;) Uwielbiam takie smakołyki.
http://guamora.blogspot.com
Ojej, jakie to musi być pyszne! do wypróbowania! 🙂 Pozdrawiam!
O, trzeba będzie spróbować, bo bardzo lubię ten deser (zwłaszcza z czekoladą ;p) a zawsze był dla mnie jedną wielką tajemnicą 🙂
Ryżowy Pudding? Niczym wspomnienie dzieciństwa! Uwielbiam takie chwile..
http://www.przysmakiewy.pl