Waniliowy pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami

przez Malwina

Jakiś czas temu obiecałam Wam przygotować ryżowy pudding z dodatkiem karmelizowanych jabłek. Wyszedł o niebo smaczniejszy od poprzedniego. Warto pokusić się o przygotowanie go z dodatkiem innych owoców. Świetnie sprawdzą się karmelizowane gruszki, czy banany, bądź też ulubione owocowe musy. Ten pudding przypadnie szczególnie do gustu wielbicielom pewnego deseru, który można kupić u nas na rynku. Zawiedzie ich tylko jedna rzecz, ten pudding przeciwieństwie do wspomnianego, jaki możemy nabyć w sklepie, nie smakuje chemią. W pół godziny możemy otrzymać cztery pucharki wypełnione po brzegi pysznym deserem. Kilka minut mniej zajmie nam wędrówka do osiedlowego sklepu, by nabyć gotowy produkt. Myślę, że warto poświęcić te kilka dodatkowych minut i przygotować sobie domowy pudding w domu. 

Przepis dodaję do akcji Olciaky- Sezon na jabłka 2. 

WANILIOWY PUDDING RYŻOWY Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 szklanki mleka
  • 100 g krótkoziarnistego ryżu
  • 1/3 szklanki drobnego cukru (75 g)
  • łyżka waniliowego budyniu w proszku bez cukru 
  • 1/4 szklanki dodatkowego mleka (60 ml)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3-4 małe jabłka (najlepiej użyć kwaskowatych odmian)
  • 2 łyżki masła
  • łyżka likieru amaretto
  • 4-5 płaskich łyżek brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny

Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Do garnka wlewamy mleko i cukier, gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy mleko zagotuje się, zmniejszamy płomień, wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut lub dłużej. W trakcie gotowania mieszamy od czasu do czasu i zdejmujemy kożuch. Dodatkowe mleko mieszamy dokładnie  z budyniem i wlewamy do ryżu. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy ekstrakt i ponownie mieszamy. Przekładamy do czterech pucharków. 
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i szypułki. Kroimy w półplasterki i kropimy sokiem z cytryny. Na patelni topimy masło, dodajemy jabłka i smażymy z obu stron. Posypujemy cukrem i smażymy dalej mieszając. Wlewamy likier i jeszcze chwilkę smażymy. Jabłka układamy na puddingu i polewamy pozostałym sosem z patelni. Pudding jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Należy uważać z ilością dodanego cukru. Zdecydowanie odradzam używania budyniu z jego dodatkiem. Jeśli obawiacie się, że deser będzie zbyt słodki, zmniejszcie ilość cukru podczas karmelizowania jabłek. Gdy macie zamiar podać deser dzieciom, pomińcie w przepisie likier.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Aciri 15/08/2011 - 4:26 pm

Ten "sklepowy" deser kiedyś bardzo lubiłam:), więc Twoja zdrowa wersja od razu przypadła mi do gustu.

Odpowiedz
Duś 15/08/2011 - 4:31 pm

to musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
ilka_86 15/08/2011 - 4:56 pm

pyszny, bardzo apetyczny ten Twój pudding Malwinko:) pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
słodkosłona. 15/08/2011 - 4:59 pm

ooo, pudding ryżowy tu mój smak dzieciństwa.
nie jadłam bardzo dawno i właśnie planuję zrobić!

a w przepisie widzę budyń i wanilię – już się rozpływam. ; )

Odpowiedz
Kamila 15/08/2011 - 5:18 pm

Apetycznie! Też robię taki deserek własnej produkcji, nie dodaję budyniu a miksuję ryż na gładko. Fajna zmiana! Pozdrawiam!

Odpowiedz
slyvvia 15/08/2011 - 5:24 pm

Świetny, bardzo apetyczny deser. Bardzo jabłkowo się ostatnio zrobiło na blogach 😉

Odpowiedz
Anonimowy 15/08/2011 - 5:36 pm

Ależ to wygląda! Z likierem to musi być prawdziwa uczta dla podniebienia <3

Odpowiedz
Beata 15/08/2011 - 5:54 pm

Pudding ryżowy wygląda przepysznie 🙂 Karmelizowane jabłka są bardzo dobre.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Avelina 15/08/2011 - 6:45 pm

Pyszny deser 🙂

Odpowiedz
kikimora 15/08/2011 - 6:56 pm

Pychota, zupełnie nie rozumiem po co taki deser kupować, skoro samemu można wyczarować takie cudeńko 🙂

Odpowiedz
hania-kasia 15/08/2011 - 8:07 pm

Mniam, pyszności! Karmelizowane jabłka niesamowicie kuszą.

Odpowiedz
Panna L 15/08/2011 - 8:45 pm

Taki pudding jest przepyszny! <3 I dodatek karmelizowanych owoców…mniam!

Odpowiedz
mnemonique 16/08/2011 - 6:14 am

mmm, koniecznie muszę zrobić!!! z owocami, a nawet bez!!!

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
degustatorka 16/08/2011 - 8:44 am

Bardzo lubię takie puddingi, chyba muszę wypróbować ten przepis :).

Odpowiedz
Zuza 16/08/2011 - 9:30 am

desery z ryzem… mniam, to to co uwielbialo sie w dziecinstwie 🙂

Odpowiedz
DaisyDukes 16/08/2011 - 9:47 am

robiłam kiedyś podobny… był naprawdę smaczny!

Odpowiedz
LaBroma 16/08/2011 - 4:03 pm

Wygląda bosko;) Uwielbiam takie smakołyki.

http://guamora.blogspot.com

Odpowiedz
DominikaD 16/08/2011 - 9:40 pm

Ojej, jakie to musi być pyszne! do wypróbowania! 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
gosia 17/08/2011 - 10:53 am

O, trzeba będzie spróbować, bo bardzo lubię ten deser (zwłaszcza z czekoladą ;p) a zawsze był dla mnie jedną wielką tajemnicą 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 30/08/2011 - 7:33 am

Ryżowy Pudding? Niczym wspomnienie dzieciństwa! Uwielbiam takie chwile..

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies