Roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą

przez Malwina

Dzień dobry,

Dzisiejszy obiad inspirowany jest przepisem Buddy’ego Valastro. W jednym z odcinków przygotowywał on piersi z kurczaka faszerowane włoską kiełbasą oraz mozzarellą, po czym piekł je w zalewie z białego wina i podawał z pomidorowym salsą. Przygotowałam swoją wersję pieczonych piersi, które nadziałam słodką papryką i serem. Całość wyszła bardzo smaczna, mięso zaś soczyste i bardzo aromatyczne.

Przepis na roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą jest bardzo prosty. Wystarczy przygotować paprykowy farsz i nadziać nim filety. Resztę zrobi już za nas piekarnik. Uprzedzając pytania – oczywiście możecie pominąć dodatek wina, jeśli akurat nie macie go pod ręką.

Roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą – przepis

Roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą

Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

KURCZAK FASZEROWANY PAPRYKĄ I MOZZARELLĄ:

  • 4 piersi z kurczaka (każda po około 250 g)
  • 250 g papryki 
  • 125 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju 
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • wykałaczki do spięcia roladek
POMIDOROWA SALSA

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu z sherry (fajnie sprawdzi się też ocet balsamiczny)
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz 
 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i czyścimy. Za pomocą noża robimy w mięsie kieszonkę, do której później będziemy wkładać nadzienie.
  2. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Wrzucamy czosnek i paprykę. Smażymy przez około 5 minut.  Pod koniec doprawiamy solą i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Nadzienie przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Mozzarellę kroimy  w kostkę, mieszamy  z papryką.
  3. Powstałe nadzienie wkładamy do kieszonek, spinamy dokładnie wykałaczkami. Mięso posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy białym winem. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z pomidorową salsą.
  4. Pomidorowa salsa: Pomidory kroimy w kostkę (możecie je wcześniej obrać ze skórki). Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. W misce łączymy pomidory, cebulę i czosnek, polewamy oliwą i octem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na 10 minut do lodówki. 

Uwagi:

1 pieczona pierś z papryką i mozzarellą ma 405 kcal, w tym 61 B, 2 W i 16 T.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
34 komentarze
0

Podobne posty:

34 komentarze

manoria 08/08/2011 - 4:21 pm

Pięknie się prezentują 🙂 Z pewnością danie warte wypróbowania. Pozdrawiam

Odpowiedz
wiosenka27 08/08/2011 - 4:37 pm

Ja kiesoznki robiłam już wiele razy bo bardzo je lubię ale takiego farszu jeszcze nie próbowałam. Muszę to nadrobić:)

Odpowiedz
slyvvia 08/08/2011 - 4:39 pm

Bardzo lubię różne drobiowe roladki. Te wyglądają świetnie i na pewno równie dobrze smakują 😀

Odpowiedz
mikimama 08/08/2011 - 4:39 pm

Uwielbiam takie faszerowane mięsa!

Odpowiedz
lutka40 08/08/2011 - 4:55 pm

Mega apetyczne

Odpowiedz
Aleksandra 08/08/2011 - 5:16 pm

mmmm mniam 🙂

Odpowiedz
Kamila 08/08/2011 - 5:24 pm

Smaczne nadzienie dla piersi z kurczaka, mozzarella dobrze połączyła dodatki. Smacznie!

Odpowiedz
Nemi 08/08/2011 - 5:40 pm

Wyglądają bardzo apetycznie! Aż zgłodniałam od samego patrzenia:)

Odpowiedz
od-kuchni 08/08/2011 - 5:48 pm

Drób to moje ulubione mięsko! W Twojej wersji wygląda bardzo apetycznie!

Odpowiedz
Majana 08/08/2011 - 5:48 pm

Pyszny jest Twój obiadek Malwinko:) Podobają mi się takie roladki.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
aga 08/08/2011 - 5:56 pm

Ale fajne smaki:-) juz mi slinka cieknie:-)

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 08/08/2011 - 6:03 pm

Mniam

Odpowiedz
Anonimowy 08/08/2011 - 6:34 pm

Ja faszeruję surową papryką, cebulą i tym co mam pod ręką np, oliwką smaruję suszonymi pomidorami w oliwie !!! Pyszne !!! A czasem jeszcze sosem beszamelowym z papryką duszę lub zapiekam :)Michboski

Odpowiedz
kruszyna 08/08/2011 - 6:37 pm

Baaardzo apetyczne, aż ślinka cieknie… 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 08/08/2011 - 6:55 pm

Takie roladki to tęcza możliwości, "kolor" Twojego farszu bardzo apetyczny 🙂

Odpowiedz
Maggie 08/08/2011 - 6:56 pm

Mowilam ci juz, a teraz to powtorze: wygladaja przeslicznie! Z papryka na pewno smakuja doskonale.

Odpowiedz
Aleksandra Rybińska 08/08/2011 - 8:24 pm

Mniam!

Odpowiedz
shinju 08/08/2011 - 8:39 pm

Przepis Buddy'ego prezentował się bosko, ale ten Twój jest równie ciekawy 🙂

Odpowiedz
Kasia 08/08/2011 - 9:12 pm

o dodałaś roladki 🙂 no wyglądają smacznie 🙂 podoba mi się nadzienie. Bardzo lubię taki roztopiony ser mmm chyba ktoś Cię dzisiaj całował po rękach za taki pyszny obiad 😉

Odpowiedz
grumko 09/08/2011 - 3:18 am

Fajne;-) Ja bym zamiast włoskiej kiełbaski dodał białą;-)

Odpowiedz
Anonimowy 09/08/2011 - 6:46 am

Uwielbiam takie roladki! pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 09/08/2011 - 6:49 am

Panno Malwinno, właśnie próbuję nadrobić czytanie Twojego bloga, jak zawsze bardzo smakowitego!
Już kilka przepisów zanotowanych i w kolejce do wypróbowania 🙂
Pzdr Aniado

Odpowiedz
Anonimowy 09/08/2011 - 6:49 am

piękne sa!

Odpowiedz
mnemonique 09/08/2011 - 7:33 am

cudne kolorowe roladki. Pięknie wyglądają. Lubie kolorowe jedzenie.

Wystąpienia z powództwem przeciwko Panu Siennickiemu (patio).

Odpowiedz
Anonimowy 09/08/2011 - 8:57 am

Pysznie to wygląda. Roladki drobiowe to świetny pomysł na obiad w sumie do wszystkiego.

Odpowiedz
Anonimowy 09/08/2011 - 9:41 am

ano właśnie, zapraszam na nowy blog Yummy & Tasty, bo Cheesecakes… zawiesza działalność 🙂

http://yummyandtasty.tumblr.com/

pozdrawiam:)

Odpowiedz
Biedr_ona 09/08/2011 - 12:56 pm

Pięknie to wygląda..!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 09/08/2011 - 3:46 pm

dziękuję za ten przepis! wszystkim bardzo smakowało!

Zapraszam do spróbowania moich przepisków – http://www.brazylijskie.com.pl

Odpowiedz
M. 10/08/2011 - 1:17 pm

na pewno wypróbuję! pozdrawiam imienniczkę!

Odpowiedz
tu-tusia 23/08/2011 - 1:26 pm

Do zrobienia i to wkrótce 🙂
Wyglądają obłędnie!

Odpowiedz
judik1119 11/09/2011 - 12:52 pm

Wspaniałe roladki, chętnie wypróbuję, bardzo wykwintnie się prezentują:)

Odpowiedz
evita0007 27/09/2011 - 8:05 pm

Jakie pyszności 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/02/2013 - 8:46 am

wyglądają cudownie:) więc obiad na dziś już zaplanowany;) mam tylko małe pytanie, czym ewentualnie można zastąpić przyprawę suszone pomidory z bazylią?? Z góry dzięki za pomoc:)

Odpowiedz
Malwina 27/02/2013 - 9:08 am

Możesz do farszu dodać odrobinę suszonej bazylii lub ten składnik całkowicie pominąć. Mam nadzieję, że to danie przypadnie Ci do gustu:)

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies