Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką

przez Malwina

Dziś odrobina słodkości- pyszne jogurtowe ciasto z dodatkiem borówek i dużej ilości kruszonki. To ciasto robiłam już kilkakrotnie, jest bezproblemowe, niezwykle szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne. Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców, ja robiłam je już z dodatkiem truskawek, rabarbaru, a także ze śliwkami. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się przygotować jeszcze kilka ciast. Po cichu powiem, że przymierzam się do pierwszego tortu i mam ogromne obawy, czy temu podołam. 

JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki (na blachę 22 cm):
[przepis pochodzi od Bei]

  • 190 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki amaretto
  • 250 g borówek (lub innych sezonowych owoców)
  • kruszonka- pół szklanki mąki, 60 g miękkiego masła, 6 łyżek cukru- wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy palcami na kruszonkę
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na jednolitą masę z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Wlewamy likier i mieszamy. Dodajemy na przemian mąkę i jogurt. Masę przekładamy do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Jeśli używamy kwaśnych owoców możemy je posypać 1-2 łyżkami brązowego cukru. Na owocach równomiernie rozkładamy kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 55 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie studzimy na kratce. 
Ja ciasto piekę w tortownicy o średnicy 26 cm, wówczas należy zwiększyć o połowę ilość podanych składników. Ciasto, które widzicie na zdjęciach było pieczone z porcji na formę 22 cm, dlatego nie jest ono zbyt wysokie. 

31 komentarzy
0

31 komentarzy

Maggie 07/08/2011 - 4:22 pm

Malwi, ty nie podolasz? Nie ma takiej rzeczy, z ktora bys sobie nie poradzila 🙂
A ciasto wyglada pysznie. I pewnie rownie dobrze smakuje, jak to wszystkie ciacha na jogurcie.

Odpowiedz
Mona 07/08/2011 - 4:26 pm

ciasto juz mi się podoba skoro piszesz,ze nie jest trudne :)..i oczywiscie trzymam kciuki za tort! Ja do tego nigdy nie podejde..o tym jestem przekonana:)!!

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2011 - 4:29 pm

Świetnie wygląda. Lekkie, letnie ciasto. 🙂

Odpowiedz
flusso 07/08/2011 - 4:40 pm

Borówki i kruszonka, pycha! A tort pewnie będzie cudny 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2011 - 4:46 pm

Smakowite, puszyste… Ja nie mam obaw, że podołasz upieczeniu tortu :). Na pewno będzie jedyny w swoim rodzaju.

Odpowiedz
Kamila 07/08/2011 - 4:53 pm

Bardzo apetyczne ciacho!

Odpowiedz
slyvvia 07/08/2011 - 5:07 pm

Wygląda przepysznie. Mam ogromną ochotę na takie ciacho 😀

Odpowiedz
Kasia 07/08/2011 - 5:09 pm

Malwino, ciasto takie jak lubię 🙂 z owocami pod kruszonką! a że nie wysokie, nieszkodzi!

Odpowiedz
wiosenka27 07/08/2011 - 5:53 pm

Ale mnie kusi to ciasto:)

Odpowiedz
Kaś 07/08/2011 - 6:11 pm

cudownie wygląda. trzymam kciuki za tort 🙂

Odpowiedz
Barbara 07/08/2011 - 6:17 pm

U mnie też ostatnio goszczą borówki 🙂 A ciasta jogurtowe są przepyszne.

Odpowiedz
Trzcinowisko 07/08/2011 - 6:26 pm

Parę dni mnie nie było a tu takie pyszności:) Mnniam!

Odpowiedz
Avelina 07/08/2011 - 6:35 pm

Fajne ciasto, od razu można się skusić na kawałek 🙂

Odpowiedz
elżunia 07/08/2011 - 6:53 pm

oczywiście że podołasz 🙂 ja śmiesz w to wątpić Malwino 🙂
jogurtowe ciasto wygląda przepysznie.

Odpowiedz
mania179 07/08/2011 - 7:09 pm

No jakie smakowite 🙂

Odpowiedz
Majana 07/08/2011 - 7:30 pm

Piękne ciasto. Uwielbiam ciasta na jogurcie. A tortowi na pewno dasz radę! :))
Pozdrowienia

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2011 - 9:02 pm

borówki, mniam….:) a mogą być inne owoce?:)

http://www.chatka-morella.blogspot.com zapraszam serdecznie:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 07/08/2011 - 9:02 pm

jakie lekkie!
och, cudowne.

Odpowiedz
kikimora 07/08/2011 - 9:36 pm

Podołasz, trzymam kciuki 🙂 A nawet jeśli coś nie wyjdzie to nie ma co się zrażać, tylko trzeba próbować do skutku, bo nie warto się poddawać 😉
Piękne ciasto, aż chciałoby się wziąć kawałeczek przez monitor 🙂

Odpowiedz
bastamb 08/08/2011 - 6:59 am

No nie!….ale się zrobiłam głodna….a co do tortu to z Twoimi zdolnościami nie ma się czego obawiać…dasz radę….pozdrawiam….

Odpowiedz
mnemonique 08/08/2011 - 7:00 am

lubię ciasta jogurtowe, są lekkie i przyjemnie wilgotne. Z borówkami wygląda wybornie!

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
Nemi 08/08/2011 - 8:41 am

Został jeszcze dla mnie kawałeczek?;) Trzymam kciuki za tort:) Ja się jeszcze nie odważyłam, choć zrobiłam kiedyś coś co w nazwie miało "tort", ale wyglądem kompletnie go nie przypominało – hihihi;) Miłego tygodnia!!

Odpowiedz
Gosia 08/08/2011 - 9:08 am

pysznie wyglada 🙂

Odpowiedz
vanilla 08/08/2011 - 10:59 am

Panienko skoro zapewniasz ze ciasto bezproblemowe, wlece niedlugo po przepis…. bo jak narazie jogurtowe u mnie równa się zakalcowi….

Odpowiedz
Blackdiamondin 08/08/2011 - 11:21 am

w tym cieście jest wszystko to co lubię- borówki, kruszonka i miks tego z puszystym ciastem.. mmm.. przez szkiełko monitora poczułam zapach Twojego ciasta:)

Odpowiedz
judik1119 08/08/2011 - 11:23 am

Uwielbiam takie mięciutkie ciacha z owocami:) Pyszotka:)

Odpowiedz
Monica 08/08/2011 - 12:46 pm

Jogurtowe ciasta są przepyszne i łatwe do zrobienia. Z borówami prezentuje się wspaniale!

Odpowiedz
Agnieszka 08/08/2011 - 1:15 pm

bardzo lubię ciasta jogurtowe, a z jagodami musi być przepyszne

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 08/08/2011 - 2:54 pm

Patrząc na Twoje ciasto aż czuć jak smakowite musi być 🙂

Odpowiedz
Izaa 08/08/2011 - 6:56 pm

ale bym zjadła kawałeczek:) pieknie wygląda

Odpowiedz
Biedr_ona 09/08/2011 - 12:57 pm

Tak naprawdę to kruszonka i owoce to najlepsza część w placuszku ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies