Gulasz z ziemniakami po szegedyńsku (GP Węgier)

przez Malwina

Nadal pozostajemy w klimatach kuchni węgierskiej. Po wczorajszym paprykarzu, chciałabym także zaproponować coś smakowitego dla wegetarian i wegan. Danie jest wprost obłędne i również jutro planuję je na obiad. Wszystko odbywa się według trzech podstawowych zasad- szybko, prosto i smacznie. Z racji, iż pogada nas ostatnio nie rozpieszcza, chętnie sięgam po takie jednogarnkowe potrawy. 

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny .

GULASZ Z ZIEMNIAKAMI PO SZEGEDYŃSKU (WĘGRY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska]
  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 3 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 łodyżki szałwii
  • 250 g kiszonej kapusty (dałam więcej)- jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę możemy ją przepłukać, ja użyłam świeżo ukiszonej kapusty- odradzam paczkowane lub puszkowane kapusty 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji wegańskiej śmietana sojowa)
  • sól, pieprz świeżo mielony
Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki grubości 2 cm (lepiej pokroić je w kostkę, danie wówczas szybciej się zrobi. Jeśli używamy starszych ziemniaków, kroimy je w mniejsze kawałki). Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki lub piórka. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy ziemniaki, paprykę i kapustę, smażymy 5 minut, często mieszając. Dodajemy przecier, mieszamy dokładnie. Wlewamy wywar i sok pomidorowy, dodajemy szałwię, sól i pieprz. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Ja w trakcie podlałam dodatkowo odrobiną wody. Pod koniec w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli płynu zostało nam za dużo, wówczas zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez chwilę, aby jego nadmiar odparował. Podajmy z kleksem kwaśnej śmietany i pieczywem. Ja śmietanę dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam. Równie dobrze jej dodatek możemy pominąć. 

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Magda 30/07/2011 - 4:23 pm

Ja bardzo lubię tak, po węgiersku. Mimo, że bez mięsa, Twojemu gulaszowi nic nie brakuje!

Odpowiedz
Maggie 30/07/2011 - 4:34 pm

Bezmiesny gulasz, a do tego tak smakowity? Dwa razy nie trzeba mnie przekonywac 🙂
A co do pogody, zapraszam do siebie – tutaj slonecznie i pieknie!

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 30/07/2011 - 4:50 pm

Gdyby Kubica zjadł takiego gulaszu od razu stanął by na nogi 🙂 Pysznie wyglada Malwino 🙂

Odpowiedz
elżunia 30/07/2011 - 5:28 pm

smacznie węgiersko u Ciebie ostatnio 🙂

Odpowiedz
aga 30/07/2011 - 6:14 pm

Na takie deszczowe dni taki gulasz jest w sam raz, przepysznie sie zapowiada:-)

Odpowiedz
kabamaiga 30/07/2011 - 8:09 pm

Właśnie jutro wybieramy się do znajomych na wspólne gotowanie. Po raz pierwszy będziemy używać kociołka węgierskiego. Tak sobie myślę, że takie danie byłoby idealne.

Odpowiedz
wiosenka27 30/07/2011 - 8:17 pm

Bardzo lubię kuchnię węgierska:)

Odpowiedz
Kasia 30/07/2011 - 8:40 pm

oglądałam dzisiaj przez chwilkę GP i byłam pewna, że coś smakowitego dodasz 🙂 nie zawiodłam się 🙂

Odpowiedz
grumko 31/07/2011 - 4:49 am

Nie ma to jak gulasz, nawet w wersji bezmięsnej!;-)

Odpowiedz
bastamb 31/07/2011 - 6:53 am

…bardzo smakowicie Malwinko….zrobie…pozdrawiam…

Odpowiedz
Gosia 31/07/2011 - 8:08 am

alez super propozycja….bardzo letnia…bardzo aromatyczna …super na taki ponury dzien za oknem,jak dzis….

Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 31/07/2011 - 10:14 am

Fajny ten ziemniaczany gulasz 🙂

Odpowiedz
Mona 31/07/2011 - 10:21 am

To danie dla mnie, jako Podlasianka kocham ziemniaki pod każdą postacią..:)

Odpowiedz
mopswkuchni 31/07/2011 - 10:23 am

Aż mi ślinka cieknie po przeczytaniu tego przepisu. Zrobię go na pewno! Szczególnie, że tak jak piszesz podczas takiego chłodnego lata takie potrawy smakują bardzo dobrze!

Odpowiedz
Strawberries&Cream 31/07/2011 - 10:43 am

Wypróbuje na obiad bo uwielbiam tego typu dania:)))

Odpowiedz
humanistka 31/07/2011 - 1:27 pm

Bardzo podoba mi się Twój blog, dlatego postanowiłam go wyróżnić w zabawie One lovely blog award. Więcej informacji o niej znajdziesz na moim blogu http://humanistkawkuchni.blogspot.com. Pozdrawiam.
Humanistka

Odpowiedz
Biedr_ona 09/08/2011 - 1:01 pm

Mhmh.. godne wypróbowania! Wspaniały kolorek 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies