Kurczak marynowany w sosie vinaigrette

przez Malwina
Kurczak, którego Wam dziś prezentuję powstał pod natchnieniem Buddy’ego Valastro. Zasugerował, by kurczaka marynować w sosie vinaigrette. Szczerze powiedziawszy sama chyba na to bym nie wpadła. Mięso marynowałam prawie dwie doby i przyznaję, że na prawdę było warto. Po ugrillowaniu otrzymałam soczyste, bardzo aromatyczne i smaczne mięsko. Od tej pory na moim stole przynajmniej raz w tygodniu gości taki kurczak. Serdecznie Wam polecam, aby wypróbować go u siebie w domu. Tym bardziej, że sezon grillowy mamy w pełni. 

Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny 2011

 KURCZAK MARYNOWANY W SOSIE VINAIGRETTE 

Składniki (na 4 porcje):

  • pół kilograma piersi z kurczaka (użyłam polędwiczek)
  • marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu z czerwonego wina, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego tymianku, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół łyżeczki pieprzu, sól
Mięso myjemy i czyścimy. Jeśli używamy piersi z kurczaka, każdą kroimy po skosie na 3 części. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Wkładamy do niej mięso, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 doby. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty (ja lekko doprawiłam je świeżo mielonym kolorowym pieprzem) i grillujemy z obu stron na patelni. Mięso podałam na sałacie z zestawem surówek. 

29 komentarzy
0

Podobne posty:

29 komentarzy

Maggie 25/07/2011 - 4:15 pm

Mowisz, ze takie to pyszne? Nie ma rady, trzeba bedzie zrobic 🙂 Musze tylko poczekac na taki moment, by w lodowce bylo wzglednie pusto, bo przeciez gdzies ten marynujacy sie kurak musi lezec… Ba, moze nawet grilla na balkonie rozpale, na pohybel sasiadom 🙂

Odpowiedz
Król 25/07/2011 - 4:50 pm

Rewelacja! A Buddy'ego uwielbiam. Zdecydowanie kurczak ów będzie królował podczas imieninowego grilla:)

Odpowiedz
slyvvia 25/07/2011 - 5:05 pm

U ciebie zawsze są takie cudne postacie kurczaka. Same pyszności 😀

Odpowiedz
Magda 25/07/2011 - 5:31 pm

Mam dokładnie taki sam problem jak Maggie. No, ale ponieważ to jedyna przeszkoda, to pewno prędko popróbuję tego kurczaczka:D

Odpowiedz
Escapade Gourmande 25/07/2011 - 5:33 pm

Wypróbuję! koniecznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/07/2011 - 5:48 pm

Kurczak wygląda bardzo apetycznie, zapewne mega aromatyczny po takim leżakowaniu w marynacie;) p.s. dzisiaj buddy robił fajne śniadania…może ogladałas?

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 25/07/2011 - 5:59 pm

Muszę zapamiętać, zwłaszca że uwielbiam vinaigrette:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
Majana 25/07/2011 - 5:59 pm

Z tymiankiem pięknie pachnacym na pewno smakuje swietnie 🙂 Zrobić go chcę 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 25/07/2011 - 6:18 pm

pełna podziwu dla Twojego talentu kulinarnego i wynajdywania coraz to nowszych i smaczniejszych kurczakowych potraw. A ja durna jeszcze rok temu tylko w 3 postaciach znałam kurczaka :/ No cóż od niecałego roku gotuję

Odpowiedz
Anonimowy 25/07/2011 - 6:22 pm

To coś naprawdę niecodziennego. Ale bez wątpienia tak cudownie aromatycznego, że skusiłabym się na porcję tej pyszności bez gadania. ;))

Odpowiedz
Strawberries&Cream 25/07/2011 - 6:28 pm

Zapraszam do siebie na blog po wyróżnienie:)
http://strawberriescreamlife.blogspot.com/2011/07/wyroznienie.html
serdecznie pozdrawiam:))

Odpowiedz
elżunia 25/07/2011 - 6:33 pm

Zapraszam do siebie na bloga po wyróżnienie
http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/2011/07/wyroznienie.html
Pozdrawiam

Odpowiedz
goh. 25/07/2011 - 6:42 pm

faktycznie ciekawy pomysł, też bym na to sama nie wpadła:)

ps. nominowałam Cię do one lovely blog award, szczegóły tutaj😀

Odpowiedz
Strawberries&Cream 25/07/2011 - 7:07 pm

Zapraszam do siebie na blog po wyróżnienie:)
http://strawberriescreamlife.blogspot.com/2011/07/wyroznienie.html
serdecznie pozdrawiam:))

Odpowiedz
Przypraw mnie 25/07/2011 - 7:28 pm

O ! Widzę , że też jesteś fanką gotowania Buddy'ego. Ma przyjemne podejście do gotowania. Choć jego torty to są dopiero zacne. Jak nic zasługuje na tytuł "cake boss".
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Nemi 25/07/2011 - 7:43 pm

Wow, musiał smakować wyśmienicie! Spróbuję przy okazji następnej akcji grillowania:)

Odpowiedz
Doris 25/07/2011 - 7:46 pm

wygląda świetnie:) muszę koniecznie spróbować:)

Odpowiedz
urtica1 25/07/2011 - 8:42 pm

Kurczak bosko wygląda.
A ja mam dla Ciebie pewne wyróżnienie. Szczegóły u mnie 🙂

Odpowiedz
urtica1 25/07/2011 - 9:12 pm

A ja mam dla Ciebie pewne wyróżnienie. Szczegóły u mnie 🙂

Odpowiedz
gin 26/07/2011 - 6:44 am Odpowiedz
Sue 26/07/2011 - 10:14 am

Czy to są zdjęcia z restauracji?
Wyglądają REWELACYJNIE!! 😉

Odpowiedz
bastamb 26/07/2011 - 5:07 pm

Jak ja lubie kurczaka, a ten po prostu zachęca….pozdrawiam Malwinko i dziękuje za życzenia.

Odpowiedz
magda k. 26/07/2011 - 5:25 pm

chętnie piszę się na taki obiad 🙂 obiecująco wygląda 🙂

Odpowiedz
piegusek1976 26/07/2011 - 9:29 pm

cudnie wygląda!!!

Odpowiedz
Kermeet 27/07/2011 - 11:05 am

Fajna marynata i pięknie wygląda 🙂

Odpowiedz
kuchennefascynacje 28/07/2011 - 3:41 pm

Przepysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
kucharenka 01/08/2011 - 5:39 am

Oj strasznie mnie kusi aby go zrobić….i pewnie tak zrobię…pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/11/2012 - 4:06 pm

Witam . Mam pytanie , czy kurczaka przygotowanego w ten sposób można upiec w tradycyny sposób w piekarniku ?
pozdrawiam Adam .

Odpowiedz
Malwina 27/11/2012 - 5:51 pm

Adamie, oczywiście możesz po wyjęciu mięsa z marynaty piec je w piekarniku. Ja najczęściej robię to w temp. 180 stopni przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi)

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies