Kotlety wieprzowe z jabłkami ( GP Niemiec)

przez Malwina

Kolejne GP odbywa się w Niemczech. I znów pojawił się problem- za kuchnią niemiecką raczej nie przepadam. Kojarzy mi się z ziemniakami i paniami z pokaźnym biustem z wielkimi kuflami w dłoni. Mimo tego znalazłam przepis, który od razu mnie zaciekawił. Kwaskowate skarmelizowane jabłko w połączeniu z sosem chrzanowym okazało się bardzo ciekawą propozycją obiadową. Danie to nie należy do dietetycznych, jednakże polecam je Wam z przyjemnością. Na pewno zadowoli niejednego Pana. A żeby było jeszcze bardziej w klimacie naszych sąsiadów z zachodu, do dania proponuję zimne piwko. A może i jakaś Pani pokusi się na taki obiadek?

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. 

KOTLETY WIEPRZOWE Z JABŁKAMI (GP NIEMIEC)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis z książki Podróże kulinarne. Kuchnia niemiecka]
  • 4 duże kotlety wieprzowe (u mnie schab)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g małych ziemniaków
  • 3 łyżki chrzanu wymieszane z łyżką śmietany
  • pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki 
  • masło do smażenia 

Kotlety wkładamy między dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy papryką, solą pieprzem. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 
Jabłko kroimy na 4 grube plastry. Na patelni topimy 2 łyżki masła. Wkładamy plastry, podsmażamy z obu stron, dodajemy cukier i karmelizujemy. Odkładamy i przykrywamy, by nie ostygły. 
Kotlety smażymy na maśle z obu stron. Ziemniaki przesmażamy ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła. 
Na kotlet nakładamy plaster jabłka i chrzan wymieszany ze śmietaną. Ziemniaki posypujemy natką pietruszki. Podajemy z cząstkami pomidora. 

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

kulinarne-smaki 23/07/2011 - 4:48 pm

aż ślinka cieknie mniammm

Odpowiedz
nat. 23/07/2011 - 5:41 pm

Pieknie sfotografowane, bardzo klasyczne danie 🙂
pozdrawiam cieplo!

Odpowiedz
Fuchsia 23/07/2011 - 6:00 pm

Hmm, brzmi bardzo ciekawie! A za kuchnią niemiecką też nie przepadam. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 23/07/2011 - 6:10 pm

Bardzo lubię takie połączenia mięso+owoce. Ostatnio robiłam wieprzowinę z suszoną śliwką i wątróbkę z jagodami, więc Twoje danie również z wielką chęcią bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 23/07/2011 - 8:11 pm

Jabłko do mięsa to obowiązek. Podobnie jak śliwki i żurawina.Aż nabrałam ochoty na mięso.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Aciri 23/07/2011 - 8:56 pm

Niezwykle apetycznie wygląda ten jabłkowy kapelusz z chrzanem:)

Odpowiedz
Aleex 23/07/2011 - 11:22 pm

Witam Panią.
Od dawna czytam Pani bloga, który jest dla mnie inspiracją. Mam dla Pani niespodziankę. Zapraszam do mnie po wyróżnienie:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/07/wyroznienie.html
Pozdrawiam, Aleex.

Odpowiedz
Wiewióra 24/07/2011 - 5:55 am

Witaj. czytam Twojego bloga z wielkim zainteresowaniem. Mam dla Ciebie niespodziankę. Zapraszam do mnie po wyróżnienie.
Pozdrawiam
Wiewióra

Odpowiedz
Em. 24/07/2011 - 8:02 am

Myślę, że mój luby z chęcią wsunąłby taki obiad, więc chyba warto mu go przygotować 😉
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2011 - 10:33 am

Połączenie wieprzowiny z jabłkiem jest cudowne. A do tego zimne piwo? Ehh…. super!

Odpowiedz
Sue 24/07/2011 - 10:53 am

Świetny pomysł, będę zaglądała tu częściej w poszukiwaniu inspiracji na obiad. 😉
Wyglądają apetycznie!

Odpowiedz
Ewam 24/07/2011 - 11:09 am

Fajny obiadek..ja mam podobne skojarzenia co do kuchni niemieckiej ..do tego moglabym dodac jeszcze kapuste kiszona i Bratwurst ;)Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 24/07/2011 - 12:45 pm

Witaj. Zapraszam po wyróżnienie "One lovely blog award". Pozdrawiam

Odpowiedz
slyvvia 24/07/2011 - 2:26 pm

Fajny obiadek. Lubię takie 😀

Odpowiedz
grazyna 24/07/2011 - 2:53 pm

O, to coś dla mnie – wypróbuję na pewno !

Odpowiedz
kasandraa6 24/07/2011 - 3:16 pm

ciekawe połączenie – to musi być dobre 🙂

Odpowiedz
Król 24/07/2011 - 3:47 pm

Jabłko do wieprzowinki:) Pyszności:D

Odpowiedz
elżunia 24/07/2011 - 4:34 pm

ja z chęcią bym się skusiła na taki obiadek 🙂 mimo iż mało dietetyczny (jak piszesz)

Odpowiedz
Kamila 24/07/2011 - 4:41 pm

Będzie mi miło jeśli weźmiesz udział w zabawie blogowej.

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 25/07/2011 - 3:01 pm

jadłam takowy przysmak przygotowany przez rodowitą Niemkę ….pyszny był, rozpływał sie w ustach:) pozdrawiam ciepło i pozwole sobie jeszcze troszkę powgapiać w te apetyczne zdjecia:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies