Kurczak z porem i pieczarkami zapiekany pod pierzynką z ciasta francuskiego

przez Malwina

Z kuchnią brytyjską niezbyt jestem oswojona, nigdy też specjalnie mnie nie zachwycała. Miałam spory problem z wybraniem przepisu na kolejne GP. Z nieba spadł mi ten, który Wam prezentuję. Wiem, że na pewno powtórzę go jeszcze nie raz. Całość bardzo oryginalnie się prezentuje- na pewno podbije serca fanów sosów śmietanowo-musztardowych. Tymczasem ja na jakiś czas wyjeżdżam wędrować po górkach i pagórkach. W tym czasie mój Połówek będzie publikował w miarę możliwości kolejne przepisy. Na wszelkie maile i pytania będę mogła odpowiedzieć dopiero po 17 lipca. 

KURCZAK Z POREM I PIECZARKAMI ZAPIEKANY POD PIERZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska]

  • 1 por pokrojony w cienkie talarki (tylko biała część)
  • 2 cienkie plasterki bekonu bez skóry (130 g)- użyłam wędzonego boczku
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka mąki
  • szklanka bulionu drobiowego (250 ml)
  • 1/3 szklanki śmietany- użyłam 18%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 szklanki gotowanego mięsa z kurczaka grubo pokrojonego (480 g)
  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego podzielony na 4 części
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy pora, pokrojony w kostkę boczek i pieczarki. Dodajemy łyżkę mąki , smażymy ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Stopniowo dolewamy bulion cały czas mieszając. Dodajemy musztardę, śmietanę i mięso z kurczaka. 
Całość przekładamy do 4 kokilek, przykrywamy płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając go do brzegów naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy około 20 minut.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Gosia 08/07/2011 - 4:10 pm

swietnie wyglada!!!ja bardzo lubie takie potrawy,wiec mi na pewno by posmakowalo 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 08/07/2011 - 4:10 pm

Malwiś, i znów wyszło, że nawet w kuchni brytyjskiej znajdzie się coś godnego uwagi.

Pozdrawiam rumiankowo
Ania

Odpowiedz
NaStole.pl 08/07/2011 - 4:20 pm

Z chęcią bym zjadła 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 08/07/2011 - 4:37 pm

świetny pomysł, nawiasem mówiąc zazdroszczę

Odpowiedz
aga 08/07/2011 - 6:03 pm

fajne danie:)

Odpowiedz
bijana 08/07/2011 - 6:15 pm

super sie prezentuje, uwielbiam kurczaka z porem, chetnie bym sie poczestowala…

Odpowiedz
Aciri 08/07/2011 - 6:20 pm

Ekstra. Bardzo fajny pomysł.

Odpowiedz
Fuchsia 08/07/2011 - 6:24 pm

Super się prezentuje ten kurczak 🙂 z kuchni brytyjskiej polecam Shepherd's pie. Życzę miłych wędrówek górskich! 🙂

Odpowiedz
Nemi 08/07/2011 - 6:25 pm

Pyszności:) I jak ciekawie podane:) Miłego wypoczynku!

Odpowiedz
vanilla 08/07/2011 - 8:07 pm

miłego pagórkowania

Odpowiedz
Duś 08/07/2011 - 9:08 pm

pomysłowe:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/07/2011 - 6:08 am

O! Chicken pie! Kocham miloscia niezachwiana od lat! 🙂 Wyglada super!

http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
shy 09/07/2011 - 7:36 am

Podobny przepis miałam od Nigelli… pyszności :]

Odpowiedz
Majana 09/07/2011 - 8:13 am

Jak fajnie to wygląda! Super pomysł 🙂

Pozdrawiam Malwinko:)

Odpowiedz
goh. 09/07/2011 - 9:10 am

super zupka i jak elegancko podana! pycha:)))

Odpowiedz
hania-kasia 09/07/2011 - 10:56 am

Fajnie wygląda to danie.

Odpowiedz
Em. 09/07/2011 - 11:25 am

Musi być pyszne i bardzo ciekawie wygląda 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 09/07/2011 - 2:35 pm

Bo z ciastem francuskim to już tak jest, że nieważne czy się je wykorzysta na słono, czy na słodko wychodzi pyszne 🙂 Ale takiej wersji jeszcze nie jadłam, zapowiada się smakowicie:)

Odpowiedz
flusso 09/07/2011 - 7:51 pm

Ale fajnie to wygląda 🙂

Odpowiedz
Kasia 19/07/2011 - 1:25 pm

O mniam! Muszę to mieć! 😀

Odpowiedz
Biedr_ona 21/07/2011 - 7:20 pm

Ciekawe ciekawe.. daj spróbować ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Co jeść 21/08/2011 - 4:47 pm

Im więcej w tym boczku tym lepiej.. Przynajmniej dla mnie 😉 Róbcie, to bo jest przepyszne!

Odpowiedz
miloscnapatelni 16/11/2011 - 7:24 pm

Mmmm, smakowite – muszę sprawić sobie taki naczynia do zapiekania…

Odpowiedz
miloscnapatelni 16/11/2011 - 7:25 pm

Mmmm, wygląda smakowicie – muszę sprawić sobie takie naczynka do zapiekania!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies