Z kuchnią brytyjską niezbyt jestem oswojona, nigdy też specjalnie mnie nie zachwycała. Miałam spory problem z wybraniem przepisu na kolejne GP. Z nieba spadł mi ten, który Wam prezentuję. Wiem, że na pewno powtórzę go jeszcze nie raz. Całość bardzo oryginalnie się prezentuje- na pewno podbije serca fanów sosów śmietanowo-musztardowych. Tymczasem ja na jakiś czas wyjeżdżam wędrować po górkach i pagórkach. W tym czasie mój Połówek będzie publikował w miarę możliwości kolejne przepisy. Na wszelkie maile i pytania będę mogła odpowiedzieć dopiero po 17 lipca.
KURCZAK Z POREM I PIECZARKAMI ZAPIEKANY POD PIERZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska]
- 1 por pokrojony w cienkie talarki (tylko biała część)
- 2 cienkie plasterki bekonu bez skóry (130 g)- użyłam wędzonego boczku
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka mąki
- szklanka bulionu drobiowego (250 ml)
- 1/3 szklanki śmietany- użyłam 18%
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 szklanki gotowanego mięsa z kurczaka grubo pokrojonego (480 g)
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego podzielony na 4 części
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy pora, pokrojony w kostkę boczek i pieczarki. Dodajemy łyżkę mąki , smażymy ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Stopniowo dolewamy bulion cały czas mieszając. Dodajemy musztardę, śmietanę i mięso z kurczaka.
Całość przekładamy do 4 kokilek, przykrywamy płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając go do brzegów naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy około 20 minut.
24 komentarze
swietnie wyglada!!!ja bardzo lubie takie potrawy,wiec mi na pewno by posmakowalo 🙂
Pozdrawiam 🙂
Malwiś, i znów wyszło, że nawet w kuchni brytyjskiej znajdzie się coś godnego uwagi.
Pozdrawiam rumiankowo
Ania
Z chęcią bym zjadła 🙂
świetny pomysł, nawiasem mówiąc zazdroszczę
fajne danie:)
super sie prezentuje, uwielbiam kurczaka z porem, chetnie bym sie poczestowala…
Ekstra. Bardzo fajny pomysł.
Super się prezentuje ten kurczak 🙂 z kuchni brytyjskiej polecam Shepherd's pie. Życzę miłych wędrówek górskich! 🙂
Pyszności:) I jak ciekawie podane:) Miłego wypoczynku!
miłego pagórkowania
pomysłowe:)
O! Chicken pie! Kocham miloscia niezachwiana od lat! 🙂 Wyglada super!
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Podobny przepis miałam od Nigelli… pyszności :]
Jak fajnie to wygląda! Super pomysł 🙂
Pozdrawiam Malwinko:)
super zupka i jak elegancko podana! pycha:)))
Fajnie wygląda to danie.
Musi być pyszne i bardzo ciekawie wygląda 🙂
Bo z ciastem francuskim to już tak jest, że nieważne czy się je wykorzysta na słono, czy na słodko wychodzi pyszne 🙂 Ale takiej wersji jeszcze nie jadłam, zapowiada się smakowicie:)
Ale fajnie to wygląda 🙂
O mniam! Muszę to mieć! 😀
Ciekawe ciekawe.. daj spróbować ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Im więcej w tym boczku tym lepiej.. Przynajmniej dla mnie 😉 Róbcie, to bo jest przepyszne!
Mmmm, smakowite – muszę sprawić sobie taki naczynia do zapiekania…
Mmmm, wygląda smakowicie – muszę sprawić sobie takie naczynka do zapiekania!