Tajska zupa marchewkowa z imbirem

przez Malwina

Ostatnio coraz częściej na moim stole goszczą zupy, z czego bardzo się cieszę. Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy Pela zorganizowała swój Trzeci letni festiwal zupy. Marchewkowe zupy krem bardzo polubił mój Połówek, dlatego też z chęcią sięgnęłam po ten przepis. Niestety nie mogę odnaleźć strony, na której go znalazłam. Na całe szczęście wcześniej go spisałam 😉

ZUPA MARCHEWKOWA Z IMBIREM (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 500 g marchewki
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • czerwona papryczka chilli pozbawiona nasion 
  • gęsty jogurt lub śmietana
  • szczypiorek do posypania
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, imbir cebulę i chilli przez 2 minuty. Dodajemy marchew, smażymy kolejne 5 minut. Całość zalewamy wywarem warzywnym (ja zawartość patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem). Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut lub dłużej aż marchew będzie miękka (starsza marchew będzie się gotowała około pół godziny). Dodajemy pastę curry, dokładnie mieszamy. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką masę. Przekładamy do talerzyków, dekorujemy jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. 

29 komentarzy
0

Podobne posty:

29 komentarzy

Kamila 07/07/2011 - 4:03 pm

Świetnie zapowiada się ta zupka, taka młoda marchewka, mniam.

Odpowiedz
humanistka 07/07/2011 - 4:05 pm

Wygląda bosko…muszę wypróbować

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 07/07/2011 - 4:22 pm

Pięknie się prezentuje! Niedawno też robiłam marchewkową z imbirem, ale nie dodałam pasty curry i chilli – wersja do spróbowania następnym razem 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 07/07/2011 - 4:28 pm

Poprosze talerz zupy! 🙂
Pozdrawiam Malwiś

Odpowiedz
Gosia 07/07/2011 - 4:31 pm

pysznie sie zapowiada,bardzo lubie z imbirem zupki 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Lekka 07/07/2011 - 4:36 pm

Piękna żółta zupa!
Muszę się pochwalić, że też się ostatnio przeprosiłam z zupami. Dzięki Ani z Bajkorady. Dobre zupy nie są złe, a Twoja wydaje mi się nawet bardzo dobra.:)

Odpowiedz
lutka40 07/07/2011 - 4:40 pm

Piękny kolor

Odpowiedz
kuchennefascynacje 07/07/2011 - 5:34 pm

Ale smakowicie wygląda, robiłam już dużo zup ale do marchewkowej jeszcze nie doszłam, na pewno zrobię 🙂

Odpowiedz
elżunia 07/07/2011 - 6:18 pm

pięknie się prezentuję 🙂 już czuję jej aromat

zapisuję do wykorzystania 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 07/07/2011 - 7:10 pm

Malwino cudo. Robiłam dzisiaj przegląd szafek z jedzeniem i wyszperałam słoiczek czerwonej pasty. No to chyba wiem co z nią zrobię 🙂
p.s. a czy ona bardzo ostra? Dla dzieci się nada?

Odpowiedz
kikimora 07/07/2011 - 8:22 pm

Krem marchewkowy to jedna z moich ulubionych zup, ale tak doprawionej jeszcze nie jadłam, na pewno boska, spróbuję 🙂

Odpowiedz
aga 07/07/2011 - 8:31 pm

ach, co za smakowita musi byc ta zupka;)

Odpowiedz
hania-kasia 07/07/2011 - 8:31 pm

Fajnie się prezentuje ta zupa. Ja ostatnio coraz bardziej przekonuję się do zup – kiedyś rzadko je jadłam.

Odpowiedz
Doctor 07/07/2011 - 8:39 pm

Dodatek imbiru i chilli musi nadać bardzo zmysłowy smak… To mi się podoba!:)

Odpowiedz
Majana 08/07/2011 - 4:40 am

Pyszna musi być ta zupka!:))
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Malwina 08/07/2011 - 6:02 am

@Kabamaigo- czerwona pasta curry jest ostrzejsza od zielonej- w połączeniu z chilli i imbirem, ta zupka jest średnio pikantna. Nie wiem jak małe masz dzieci- ja na Twoim miejscu pominęłabym świeżą papryczkę chilli, możesz ewentualnie zmniejszyć ilość pasty bądź imbiru.

Odpowiedz
Anonimowy 08/07/2011 - 6:16 am

Zupa wygląda świetnie. Lubię dobrze przyprawioną marchewkową o boskim kolorze :).
Gratulacje dla zwyciężczyni!

Odpowiedz
Maggie 08/07/2011 - 7:13 am

Swietna zupka, od razu zawedrowala na szczyt mojej listy przepisow do wyprobowania. Kiedys rzadko robilam zupy, dopiero niedawno zaczelam je doceniac.

Odpowiedz
Monica 08/07/2011 - 7:49 am

Ja też polubiłam zupy, szczególnie kremy. Mężula jeszcze do nich przekonuję, ale coś opornie mi to idzie 😉
Twoja zupka jest godna spróbowania, wygląda wspaniale! I marchewkę uwielbiam! 🙂

Odpowiedz
Blackdiamondin 08/07/2011 - 7:50 am

Pyszna ta zupka:)

Odpowiedz
grumko 08/07/2011 - 11:07 am

Fajna;-) My kiedyś jedliśmy zupę marchewkową z pomarańczą;-)

Odpowiedz
Malwina 08/07/2011 - 11:12 am

@Grumko- z sokiem z pomarańczy też kiedyś robiłam i miło wspominam;)

Odpowiedz
slodkiefantazje 08/07/2011 - 8:47 pm

Uwielbiam połączenie marchewki i imbiru… musi smakować obłędnie 😉

Odpowiedz
Kasia 08/07/2011 - 9:57 pm

marchewka + imbir to połączenie zdecydowanie dla mnie 🙂 muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/07/2011 - 6:10 am

Ja po raz kolejny robilam moja marchewkowo-kokosowa. Popatrz, jak taki mdly, codzienny smaczek marchewki mozna latwo 'podrasowac':):):)

http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
Anonimowy 09/07/2011 - 6:20 am

tak! to ewidentnie zupa dla mnie!

Odpowiedz
Biedr_ona 21/07/2011 - 7:21 pm

MHmh.. apetyczny kolorek ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 21/10/2011 - 10:17 pm

Wypróbowałem i zdecydowanie polecam! Dałem więcej imbiru (bo uwielbiam), więc nie dodałem pasty curry. Zamiast bulionu warzywnego dałem jedną kostkę drobiowego więc doprawiłem sosem sojowym co ubogaciło smak.

Odpowiedz
Malwina 22/10/2011 - 6:25 am

@Anonimowy- bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies