Czekoladowe ciasteczka z M&M’s

przez Malwina

Dziś specjalnie dla Was obłędnie pyszne ciasteczka  z dodatkiem draży M&M’s. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu- na pewno jeszcze kiedyś wrócę do tego przepisu. Pieczenie ciasteczek ma w sobie coś wyjątkowego, pewną magię. Przy okazji chciałabym Wam przypomnieć, że do północy dzisiaj macie czas na wzięcie udziału w konkursie– czeka na Was bon na szalone zakupy 😉 Wyniki ogłoszę już jutro. Tymczasem częstuję każdego ciasteczkiem. 


Przepis dodaję do akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Karmelitki- Ciasteczka tu i tam!.

CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z M&M’S

Składniki (na około 36 sztuk):
[przepis znaleziony TUTAJ]
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12 łyżek miękkiego masła
  • szklanka cukru (w oryginale było półtorej szklanki)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki draży M&m’s lub kamyczków *
Mąkę mieszamy z kakao, sodą i solą. W osobnej misce za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem. Dodajemy ekstrakt i wbijamy po jednym jajku dalej miksując. W dwóch partiach wsypujemy mąkę. Dodajemy szklankę draży M&M’s i mieszamy dokładnie dłonią lub łyżką. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach około 5 cm (ciastka rozlewają się na boki). Pozostałe 1/4 szklanki draży wciskamy w ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez 8-10 minut. Zostawiamy na 5 minut na blasze, a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w puszce. 
* do środka dałam M&M’s czekoladowe, w ciasto wciskałam te z orzeszkiem w środku 
**ciastka bardzo się rozlewają 

28 komentarzy
0

28 komentarzy

kulinarne-smaki 06/07/2011 - 4:08 pm

wiesz jak zachęcić na małe co-nie-co

Odpowiedz
agnieszka 06/07/2011 - 4:14 pm

Piękne! 🙂 Przy takiej pogodzie idealne na poprawę humoru! 😉

Odpowiedz
Aciri 06/07/2011 - 4:18 pm

Przepiękne Ci wyszły. Idealne!

Odpowiedz
zauberi 06/07/2011 - 4:47 pm

ale fajnie wyglądają! Tak uroczo popękały m&msy

Odpowiedz
Przypraw mnie 06/07/2011 - 4:58 pm

Widzę, że to takie wydanie drugie poprawione ciasteczek z M&MSami z naszego niegdysiejszego wspólnego pieczenia.
Pozdrawiam serdecznie
Ania

Odpowiedz
Gosia 06/07/2011 - 5:17 pm

ale super sa 🙂 takie wesole…letnie….az sie buzia do nich smieje 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 06/07/2011 - 5:29 pm

oj Malwi wyglądaja obłędnie …a ja mam paczke M&M-sów w torebce…Tylko nie wiem, czy mi mój mały m&m – sowy pożeracz pozwoli ją do ciastek wykorzystać ….zwłaszcza, zę to taka świeża miłosc do kolorowych, chjupiących cukiejasów:) pozdrawiam

Odpowiedz
Kamila 06/07/2011 - 5:32 pm

Ja poproszę te z czerwonym, no i może z niebieskim też. Pozdrawiam

Odpowiedz
tu-tusia 06/07/2011 - 5:55 pm

pyszne! I pysznie sfotografowane 🙂

Odpowiedz
Kasia 06/07/2011 - 6:03 pm

Poztywne cudeńka 🙂

Odpowiedz
Majana 06/07/2011 - 6:55 pm

Och,te ciasteczka są rewelacyjne! Podobają mi się także w czekoladowej wersji. Super pomysł 🙂

Odpowiedz
Barbara 06/07/2011 - 7:02 pm

Bardzo chętnie poczęstuję się ciasteczkiem 🙂 Piekłam kiedyś bardzo podobne. I zgadzam się, pieczenie ciasteczek ma w sobie pewną magię 🙂

Odpowiedz
Doctor 06/07/2011 - 7:04 pm

Wygldądają znakomicie! Kolorystyka nadaje im wiele uroku 🙂

Odpowiedz
just-great-food 06/07/2011 - 8:08 pm

Z chęcią byśmy je schrupali 🙂

Odpowiedz
mania179 06/07/2011 - 8:42 pm

Robiłam w wersji białej, aczkolwiek te są bardzo kuszące 🙂

Odpowiedz
Inka 06/07/2011 - 8:56 pm

Ciacha jak się patrzy, a m&m's są moją słabością (szczególnie z orzeszkami) ach i Skittelsy. Narobiłaś mi ochoty.
Pozdrawiam
Inka
P.S. słodkie zdjęcia, chcę ten zegar z Marilyn Monroe.

Odpowiedz
atina 07/07/2011 - 3:33 am

Cudowne ciasteczka!

Odpowiedz
żenia 07/07/2011 - 7:03 am

ciasteczka w groszki!

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2011 - 7:11 am

te ciastka to absolutny hit!

Odpowiedz
Maggie 07/07/2011 - 7:25 am

To ja porwe od razu dwa. Albo i trzy – za oknem szaro, trzeba sobie jakos poprawic humor 🙂

Odpowiedz
Monica 07/07/2011 - 8:06 am

Ale czaderskie! Zapisuję 🙂

Odpowiedz
Kaś 07/07/2011 - 12:39 pm

fajnie popękały 🙂

Odpowiedz
Maciej R. 08/07/2011 - 1:28 pm

Wszystko tutaj wygląda smakowicie. Grzechem byłoby nie dodanie tego bloga do obserwowanych 😉 Muszę tutaj częściej wpadać;) Pozdrawiam

Odpowiedz
Biedr_ona 21/07/2011 - 7:22 pm

DO pochrrupania po raz kolejny 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2012 - 1:41 pm

te ciasteczka powinny być miękkie w środku tuż po upieczeniu? 🙂 stwardnieją czy należy je jeszcze włożyć do piekarnika?

Odpowiedz
Malwina 04/06/2012 - 1:43 pm

Będą miękkie i stwardnieją później. Są dobre kiedy ich boki są już zwarte, a środek lekko miękki. Kiedy upieczemy je do "twardości" będą później łamaczem zębów;)

Odpowiedz
Anonimowy 13/12/2014 - 11:51 am

jestem zielona (jeszcze), wiec wole sie dopytac 🙂 jakiego rodzaju ma byc maka?
pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 13/12/2014 - 11:52 am

Zwykła mąka pszenna. Może być typ 450, 550.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies