Kolorowe batoniki

przez Malwina

Uwielbiam wszelkiej maści krajanki. Przede wszystkim za szybkość ich wykonania. Wystarczy wszystko wymieszać mikserem, przełożyć do foremki i w pół godziny możemy cieszyć się czymś słodkim. Kolejną ich zaletą jest to, że możemy je przechowywać do tygodnia czasu- choć czy to prawda jeszcze się o tym nie przekonałam. Z ciastem możemy eksperymentować dodając do niego ulubione dodatki- czekoladowe groszki, kandyzowane owoce, orzechy, czy też inne bakalie. 

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik 2 oraz akcji Karto_klanej- Ekspresowo w kuchni.

Składniki:
[inspiracja- Carnival bars z książki 500 Cookies]

  • 75 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 190 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów (dałam laskowe i nerkowce)
  • 50 g kandyzowanej papai, ananasa, moreli
  • 50 g rodzynek 
Masło ubijamy mikserem z cukrem. Dodajemy jajko, potem ekstrakt a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Do masy dokładamy orzechy, owoce i rodzynki i dokładnie mieszamy. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Kiedy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z foremki i kroimy batoniki. Możemy je przechowywać do tygodnia czasu w puszce. 

17 komentarzy
0

17 komentarzy

grazyna 18/05/2011 - 5:29 pm

Lubię takie wypieki ! Ja robię coś podobnego – keks z ciasta drożdżowego 🙂

Odpowiedz
goh. 18/05/2011 - 6:10 pm

super krajanka! pomimo mojego małego talentu do wypieków, ten przepis wygląda na taki który byłabym w stanie ogarnąć:D zapisuję:)

Odpowiedz
bastamb 18/05/2011 - 6:18 pm

..ale bym zjadła…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Fuchsia 18/05/2011 - 6:25 pm

Ja też uwielbiam krajanki. Twoje prezentują się tak pysznie, że chętnie bym porwała jeden kawałek

Odpowiedz
urtica1 18/05/2011 - 7:09 pm

Wyglądają bardzo apetycznie. Świetny pomysł.

Odpowiedz
Doctor 18/05/2011 - 8:36 pm

Ja również jestem fanem takich krajanek 🙂 I na dodatek ślicznie wygląda!:)

Odpowiedz
basiaP 18/05/2011 - 8:54 pm

krajaneczka mniam i łyżeczka super:)

Odpowiedz
kabka 18/05/2011 - 9:54 pm

racja, szybko i słodko 🙂 w szczególności mój S. uwielbia takie wypieki 🙂

Odpowiedz
Evitaa 19/05/2011 - 7:14 am

Pysznie. Uwielbiam takie dodatki 🙂

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 19/05/2011 - 10:19 am

Przypominają mi trochę keks i to w zasadzie chyba są takie mini keksiki 😉

Odpowiedz
Paula 19/05/2011 - 11:40 am

z mnóstwem dodatków! <3

Odpowiedz
aga 19/05/2011 - 1:47 pm

fajne batoniki, ale na pewno tygodnia to by u mnie nie wytrzymaly:)

Odpowiedz
mollisia 19/05/2011 - 2:28 pm

Mnie również w pierwszej chwili skojarzyło się z keksem 🙂 Nadziane te Twoje słodkości! 🙂

Odpowiedz
Moje zakamarki 19/05/2011 - 2:39 pm

Myślisz,że wytrzymają w tej puszce cały tydzień?….

Odpowiedz
magda k. 19/05/2011 - 7:49 pm

wygląda bardzo smakowicie, skusiłabym się

Odpowiedz
Anucha 20/05/2011 - 4:52 pm

U mnie też te pyszności nie wytrzymałyby tygodnia. Góra dwa dni i po batonikach:)
Koniecznie do wypróbowania.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Biedr_ona 24/05/2011 - 7:24 pm

Kolorowe.. poproszę na wynos ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies