Puszyste bułeczki z koperkiem

przez Malwina

Niedawno mój zakwas zaczął z powrotem pracować z czego niezmiernie się cieszę. Tym samym piekę każdego dnia nowe zakwasowce. Ale dziś o zakwasie nie będzie- tylko o bułeczkach na drożdżach. Zawieruszyły mi się w archiwum i dopiero dzisiaj sobie o nich przypomniałam. Robiłam je ponad trzy miesiące temu, ale na pewno już wkrótce przepis powtórzę. Kojarzą mi się z wiosną, obłędnie pachną koperkiem, który wprost uwielbiam. Puszyste i delikatne, bardzo mięciutkie- smakują praktycznie ze wszystkim (ze wszystkim co nie jest słodkie rzecz jasna- choć może znalazłby się amator łączenia koperku z nutellą). 

PUSZYSTE BUŁECZKI Z KOPERKIEM

Składniki (na 12 małych bułeczek):
[przepis podpatrzony u Dorotus]

  • 3 i 1/2-3 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( u mnie typ 650 g)
  • szklanka letniego mleka
  • 24 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru (w oryginale 3)
  • łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki koperku świeżego drobno posiekanego (lub więcej wedle preferencji)
  • 2 łyżki roztopionego masła (u mnie olej ryżowy)
  • do posmarowania- żółtko wymieszane z 1-2 łyżkami mleka
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, mleko, jajko, koperek i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce o podwojenia objętości (na 1-1,5 godziny). 
Krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części (ja dzieliłam na 8, aby bułki były większe)  i układamy na blasze wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem w niewielkich odległościach. Przykrywamy i odkładamy na 45 minut do napuszenia. 
Smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Studzimy na kratce. 

29 komentarzy
0

29 komentarzy

Kubełek Smakowy 14/05/2011 - 5:40 pm

Też z chęcią piekłabym codziennie, ale nie chciałabym później widzieć rachunku z prąd… A chlebki piękne!

Odpowiedz
Fuchsia 14/05/2011 - 5:48 pm

Mm, takie bułeczki z twarożkiem, pomidorem i kiełkami – idealne na niedzielne śniadanie!

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 14/05/2011 - 5:49 pm

Bardzo fajne te bułeczki:)

Odpowiedz
jolanta szyndlarewicz 14/05/2011 - 6:00 pm

Bułeczki śliczne, a ja Malwinko czekam na te zakwasowce:) ten z san Francisco i na bohateraz dzisiejszego dnia:) – okrąglaczka:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
wiosenka27 14/05/2011 - 6:10 pm

Piękne, rumiane bułeczki:)

Odpowiedz
tu-tusia 14/05/2011 - 6:15 pm

Fajne bułeczki 🙂
A koperek jest bardzo dobry.
Pozdrawiam :*

Odpowiedz
Doctor 14/05/2011 - 6:26 pm

Rewelacyjne bułeczki 🙂 I tak uroczo wyglądają 🙂

Odpowiedz
basinepichcenie 14/05/2011 - 6:47 pm

Aż ślinka cieknie.

Odpowiedz
Mona 14/05/2011 - 6:54 pm

mi najlepiej wychodzą bułeczki drożdzowe 🙂 , a z koperkiem nawet bym nie pomyslała ! świetny pomysł..dla męża bedą smakować z twarożkiem 🙂

Odpowiedz
aga 14/05/2011 - 7:43 pm

takie domowe, swiezutkie… pyszne:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 14/05/2011 - 8:08 pm

jestem nimi wprost oczarowana!
śniadanie w takim towarzystwie.. to dopiero uczta!

Odpowiedz
Beti 14/05/2011 - 8:32 pm

tak jak Fuchsia myślę 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 15/05/2011 - 6:01 am

Przypomniało mi się, jak na koperek, jak byłam mała, mówiłam "chude zielone". W zupie pływało chude zielone, na kanapce było, wszędzie – a mnie nie smakowało. Teraz już lubie, ale przypomniało mi się, jak zobaczyłam w twojej bułce niteczki z koperku 🙂

Odpowiedz
Maggie 15/05/2011 - 6:31 am

Przepieknie wygladaja, takie zlociste i okraglutkie… Z nutella tez raczej bym ich nie laczyla – ale juz z twarozkiem to bardzo chetnie 🙂

Odpowiedz
Ania 15/05/2011 - 6:51 am

Świetny pomysł! Koperek z kanapek mi zawsze zlatuje, a tu już w bułeczce zatopiony:)

Odpowiedz
Anucha 15/05/2011 - 7:59 am

Fantastyczne te bułeczki. O wiele lepiej smakują bułeczki z wszelkiego rodzaju dodatkami w środku.
Zdjęcia, jak zwykle piękne:)
Miłej niedzieli, pozdrawiam:)

Odpowiedz
kabamaiga 15/05/2011 - 8:05 am

Z koperkiem? Rewelacja. No i podziwiam za codzienne pieczenie zakwasowców.

Odpowiedz
Biedr_ona 15/05/2011 - 2:19 pm

Poproszę takie jutro na śniadanko ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Moje zakamarki 15/05/2011 - 4:52 pm

Jak niewiele potrzeba aby zwykła bułeczka zamieniła nasze śniadanie w prawdziwą ucztę…..Bardzo podoba mi się ten przepis i gratuluję fajnych pomysłów.Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze.

Odpowiedz
shy 15/05/2011 - 6:08 pm

bez bułki na śniadanie nie przezyję ate to genialna propozycja 🙂

Odpowiedz
Majana 15/05/2011 - 9:32 pm

Piękne te bułeczki, a ja bardzo kocham koperek:))

Odpowiedz
bryssska 17/05/2011 - 9:55 am

chętnie pochrupałabym taka bułeczkę, musi pięknie pachnieć koperkiem

Odpowiedz
Fiolunka 18/05/2011 - 8:46 pm

Uwielbiam wszystko co z koperkiem 🙂 dodaję go zawsze tam gdzie się da, czasem nawet aż za bardzo 😀 bułeczki wyglądają jak marzenie!!

Odpowiedz
Ania vel Vespertine 18/05/2011 - 9:58 pm

Ale ładne! Wyglądają baaaardzo delikatnie… Widzę je z łososiem wędzonym 🙂

Odpowiedz
manoria 03/06/2011 - 9:29 pm

Bułeczki wprost dla mnie stworzone – uwielbiam koperek, wyglądają pięknie.

Odpowiedz
urtica1 17/07/2011 - 9:23 am

Bułeczki rewelacyjne, robiłam na wczorajszą kolację tylko troszkę w innej wersji i właśnie podałam przepis na swoim blogu 🙂 Pozdrawiam cieplutko 😉

Odpowiedz
Unknown 01/01/2017 - 9:01 am

Bułeczki są pyszne, pachną wiosną, mój 2,5 roczny synek nie mógł doczekać się, aż wystygną żeby mógł je zjeść. Lekko je zmodyfikowałam na prośbę męża – dodałam trochę usmażonej cebulki. PYCHA PYCHA 🙂

Odpowiedz
Unknown 01/01/2017 - 9:01 am

Bułeczki są pyszne, pachną wiosną, mój 2,5 roczny synek nie mógł doczekać się, aż wystygną żeby mógł je zjeść. Lekko je zmodyfikowałam na prośbę męża – dodałam trochę usmażonej cebulki. PYCHA PYCHA 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 01/01/2017 - 9:05 am

Bułeczki są przepyszne. Pachną wiosną. Bardzo smakowały mojemu 2,5 rocznemu synkowi, nie mógł doczekać się aż wystygną. Na prośbę męża dodałam smażonej cebulki, razem z koperkiem. PYCHA

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies