Bułeczki z pieczarkami

przez Malwina

Bardzo lubię wszelkiej maści już nadziane pieczywko. Świetnie sprawdza się na wyjazdach, czy w pracy. Bułeczki te robiłam w ubiegłym roku w okolicach świąt z nadzieniem z kapusty i grzybów. Z racji, iż zapasy grzybowe już dawno się skończyły, zrobiłam je z dodatkiem pieczarek- tak jak w źródłowym przepisie. Są na prawdę proste w wykonaniu i szybko znikają ze stołu. Dziś eksperymentuję z kolejnymi bułeczkami z dodatkiem pieczarek- w zamyśle mają być z dodatkiem mąki razowej, ma się znaleźć tam także ser i czosnek. Jeśli coś z tego wyjdzie na pewno  podzielę się z Wami przepisem. 

BUŁECZKI Z PIECZARKAMI

Składniki (na 11-12 bułeczek):
[przepis pochodzi od Dorotus]

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (dałam typ 650)
  • pół szklanki letniego mleka
  • pół szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • farsz*- pół kilograma pieczarek, dwie cebule, masło do smażenia, sól, pieprz
  • do posmarowania bułeczek- jajko roztrzepane z łyżką mleka (roztrzepałam żółtko z mlekiem)
*cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki (mogą być pokrojone w plasterki lub starte na grubych oczkach), smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja dodatkowo dodaję czasem odrobinę sproszkowanego czosnku, zielonej czubricy i słodkiej papryki. Farsz możemy usmażyć na oleju, ja zdecydowanie wolę smażyć pieczarki na maśle. Pozostawiamy go do ostygnięcia. 
Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, by ruszyły. W dużej misce łączymy mąkę, sól, dodajemy zaczyn drożdżowy, jajko, resztę mleka i wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto pod koniec dodając olej (wyrabiamy około 5 minut). Formujemy kulę, odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 11-12 części, każdą wałkujemy na okrągły placuszek. Na środku kładziemy sporą ilość nadzienia- brzegi ciasta sklejamy jak pierogi. Bułeczki układamy w odstępach na wysmarowanej blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na 20-25 minut. Smarujemy jajkiem, pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni (ja piekłam w kombiwarze 25 minut w temp. 175 stopni).

44 komentarze
0

Podobne posty:

44 komentarze

Mona 05/05/2011 - 5:38 pm

to świetny pomysł na majowe wypady za miasto 🙂 dzieki 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 05/05/2011 - 5:55 pm

Malwinko wyglądają bajecznie…muszę przeszukać bloga i znaleźć te z kapustą i grzybami …bo ja suszonych grzybów mam jeszcze pół wielkiego wora:) pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ebru 05/05/2011 - 6:03 pm

szczerze mówiąc, mam dwie lewe ręce do gotowania i nic nie umiem zrobić (jeszcze :>), ale to wszystko u ciebie tak pięknie wygląda, że zaciągnę chyba mamę do kuchni, i spróbujemy czegoś wspólnymi siłami 🙂

Odpowiedz
urtica1 05/05/2011 - 6:04 pm

Malwinko rewelacyjne bułeczki 🙂

Odpowiedz
Majana 05/05/2011 - 6:04 pm

jejku,jakie one sa fajne Malwinko!:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 05/05/2011 - 6:09 pm

bułeczki idealne. Przydałyby się ze dwie na jutro do pracy 😉

Odpowiedz
kikimora 05/05/2011 - 6:10 pm

Bardzo apetyczne wnętrze 🙂

Odpowiedz
Duś 05/05/2011 - 6:27 pm

rewelacja, chetnie bym się poczęstowała:) niestety drozdzy sie boje:D

Odpowiedz
goh. 05/05/2011 - 6:35 pm

bułki z niespodzianką, super pomysł:)

Odpowiedz
tu-tusia 05/05/2011 - 6:38 pm

Mmmm.. Udały Ci się 🙂 Też je robiłam i są pycha. A nadziane bułeczki to samo dobro 😉
Pozdrawiam!

Odpowiedz
kruszyna 05/05/2011 - 7:03 pm

Super bułeczki, ja również uwielbiam takie nadziewane pieczywo. Wypróbuję je jak tylko znajdę czas:)

Odpowiedz
Maggie 05/05/2011 - 7:07 pm

Fajne sa takie nadziane buleczki, idealne na piknik albo spacer. Ciekawa jestem, jak wyszla ta wersja z czosnkiem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2011 - 7:09 pm

Droga Malwinko dzięki tym wspaniałym przepisom i Tobie odkryłam u siebie talenta kulinarne. Dzięki i pozdrawiam Gocha

Odpowiedz
Ola 05/05/2011 - 7:23 pm

no teraz to mnie dobiłaś! ja mam tylko radziecki piekarnik bez regulacji temperatury, a Ty mi takie cuda przed oczami stawiasz?! kocham pieczarki (jak zresztą wszystkie grzyby), w dodatku jak sobie wyobrażę ten zapach i smak, pieczonych cieplutkich bułeczek z pieczarkami… łzy ze śliną stają w kącikach ust. smutno mi, bo nawet nie wiem czy mi to by wyszło w tym grzejącym "powiewie PRLu" 🙁

Odpowiedz
shy 05/05/2011 - 7:34 pm

lubię to!

Odpowiedz
aga 05/05/2011 - 7:37 pm

fajne buleczki:) idealnie nadaja sie na wycieczke, piknik:)

Odpowiedz
Doctor 05/05/2011 - 7:39 pm

Super! Wygląda znakomicie 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 05/05/2011 - 7:46 pm

Malwino przypomniałaś mi przepis moje dzieciństwa. Bułki (takie zwykłe, sklepowe) wydrążone i nadziane pieczarkami – były boskie.

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 05/05/2011 - 7:48 pm

Świetne bułeczki, idealne na piknik!:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2011 - 7:48 pm

oddam pół lodówki za jedną bułkę!!

Odpowiedz
Trzcinowisko 05/05/2011 - 7:51 pm

Lubię:)

Odpowiedz
aniula 05/05/2011 - 7:59 pm

wyglądają super i dużo bym dała by móc ich spróbować:) czekam na kolejny przepis!

Odpowiedz
magda k. 05/05/2011 - 8:22 pm

cudne nadzienie, takie bułki to ja bardzo chętnie

Odpowiedz
Nemi 05/05/2011 - 8:43 pm

I jeszcze barszczyk w kubeczku do nich:) Ależ się rozmarzyłam:) Malwinko, masz tyle fascynujących przepisów, że znów nie wiem gdzie oczy podziać:D Wszystkie chciałoby się poznać za jednym razem:)

Odpowiedz
dzolina1 05/05/2011 - 8:44 pm

Super,koniecznie wyprobuje!!!

Odpowiedz
Atria C. 05/05/2011 - 8:48 pm

Pamiętam że bułeczki z pieczarkami od Liski to było jeno z pierwszych dnań, jakie przygotowałam samodzielnie:) Pozdrawiam Cię serdecznie, takie bułeczki są świetne na piknik, zwłaszcza jeśli jest chłodno tak jak teraz..

Odpowiedz
mikimama 06/05/2011 - 5:04 am

Też je piekłam ostatnio z farszem kurczakowo-pieczarkowym.I też pomyślałam o akcji Usagi!

Odpowiedz
Malwina 06/05/2011 - 6:00 am

Mona, Utrica1, Majana, Kikimora- dziękuję;)

Jolu- tych z kapustką i grzybami nie ma na blogu (nie zdążyłam nawet zrobić im zdjęć). Skąd masz tyle grzybków? Moje zniknęły w całości w okolicach Bożego Narodzenia

Ebru- wszystko małymi kroczkami i ani się obejrzysz a przygotujesz w kuchni co tylko zapragniesz;)

Kulinarne Smaki- z bułeczek nic nie zostało niestety- W. zabrał wszystkie do pracy

Duś- czemu to boisz się drożdży? Przecież nie gryzą, a drożdżowe wypieki są na prawdę pyszne;)

goh., Martuś- racja, bułeczki z niepodzianką w środku są pyszne;)

Maggie- bułki wyszły i to całkiem zacne, niedługo zamieszczę przepis i na nie;)

Gocha- niezwykle mi miło, dziękuję i życzę dalszych sukcesów kulinarnych;)

Olu- piekarnik bez regulacji temperatury powiadasz? Prawdziwy relikt musisz mieć. Ja na jednym mieszkaniu miałam cudny piekarnik do którego musiałam wsadzić rękę do łokcia by go odpalić (skuteczna choć niezbyt aromatyczna depilacja rąk przy okazji;) Widzę nowe zdjęcie- wyglądasz rewelacyjnie !

Shy, Aga, Doctor, Kabamaiga, Burczy mi w brzuchu- cieszę się, że podobają się Wam;)

Małgo- częstuj się bułką wirtualnie;) z zawartości lodówki w tych ciężkich czasach nie będę Cię okradać;P

Trzcinowisko- 😉

Aniula- kolejne pieczarkowe bułeczki będą już wkrótce;)

Nemi- oj barszczyk do nich też by świetnie pasował;) dziękuję Ci za miłe słowa, cieszę się , że lubisz do mnie zaglądać

dzolina1- próbuj, na prawdę warto;)

Atria- tych od Liski nie robiłam, aż muszę na nie zerknąć

mikimama- kurczakowo-pieczarkowy? brzmi świetnie

Odpowiedz
kasandraa6 06/05/2011 - 7:50 am

takie bułeczki mogłaby jeść codziennie 🙂

Odpowiedz
smakowite.com 06/05/2011 - 7:51 am

Uwielbiam grzyby. Bułeczki wyglądają bardzo zachęcająco.

Odpowiedz
Moja Kawiarenka 06/05/2011 - 7:51 am

I znowu celnie trafiłaś w mój smak 🙂

Odpowiedz
Anucha 06/05/2011 - 8:02 am

U mnie takie bułeczki nie dojechały by na piknik. Zapewne znikły by wcześniej :))))
Tak sobie myślę, że chyba te bułeczki pojawią się u mnie jutro, albo może nawet i dzisiaj. Narobiłaś mi wielkiego smaka na nie Malwino:))
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 06/05/2011 - 8:25 am

po prostu rewelacyjne!

Odpowiedz
Natalia Wine 06/05/2011 - 9:01 am

Uwielbiam! I w dodatku z taką bardzo konkretną ilością farszu 🙂

Odpowiedz
maamusi 06/05/2011 - 10:10 am

bułki z pieczarkami – smaki dzieciństwa 🙂 i ożyły wspomnienia…:)

Odpowiedz
Anucha 06/05/2011 - 12:37 pm

Malwinko, wydaje mi się, że 25 g suchych drożdży to chyba za dużo na 500 g mąki. Nie wiem, może się pomyliłaś wpisując ilość drożdży.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 06/05/2011 - 12:44 pm

Anucha- dzięki śliczne że wyłapałaś mój błąd- drożdże oczywiście świeże- z resztą dalej w przepisie jest o kruszeniu drożdży, a suchych raczej nie byłoby sensu tak traktować;)

Odpowiedz
Anucha 06/05/2011 - 3:59 pm

Wiem, że inaczej traktuje się drożdże suche niż świeże, ale czasami można bezmyślnie kierować się przepisem 🙂
A bułeczki to nie tylko, że je upiekłam, ale już je zjedliśmy, takie cieplutkie. Są pyszne. Ja skorzystałam jeszcze z Twoich podpowiedzi. Wspominałaś o wersji z serem, więc do pieczarek oprócz cebulki dodałam ser żółty. Wyszło przepysznie. Dzięki za przepis:)
Miłego weekendu:)

Odpowiedz
Beti 06/05/2011 - 4:27 pm

ojej, uwielbiam bułki z pieczarkami, często kupuję je w piekarni na śniadanie do pracy, ale teram muszę zrobić sama 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/05/2011 - 4:33 pm

Anucha- bardzo cieszę się , że smakowały;) a cieplutkie są najlepsze, to fakt;-)

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Biedr_ona 06/05/2011 - 8:14 pm

TAkie bułeczki chętnie wcinam z dodatkiem sosu czosnkowego! ;-)))

Odpowiedz
mopswkuchni 10/05/2011 - 2:35 pm

Oj mój mąż wiele by dał za te bułeczki! Muszę je w końcu zrobić mojemu pieczarkożercy! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Odpowiedz
Pluskotka 24/07/2011 - 4:59 pm

Też sobie je dzisiaj przygotuję, tylko muszę sama podziałać, bo mleka nie mam. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/06/2012 - 6:40 pm

Pyszne, robiłam 🙂 Serdecznie polecam !!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies