Kurczak w sosie hot garlic

przez Malwina

Jako, że dziś obchodzimy Dzień Czosnku- nie mogło go też zabraknąć w mojej kuchni. Jakiś czas temu upatrzyłam sobie przepis na kurczaka w sosie hot garlic. Zawiera on sporą ilość czosnku bo łącznie aż dwie  łyżki (na każdą łyżkę weszły mi około 4 ząbki). Danie jest mocno czosnkowe- niejeden wampir uciekałby przed nim gdzie pieprz rośnie. W. na moje szczęście krwiopijczym wampirem nie jest i zajadał się ze smakiem. 
Przepis przygotowałam w ramach III edycji Dnia Czosnku prowadzonego przez Irenkę i Andrzeja z bloga www.grumko.blox.pl, nad którym patronat w tym roku sprawuje marka Winiary. 

Dodaję go też do akcji GrumkówZ widelcem po Azji. 

KURCZAK W SOSIE HOT GARLIC

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Cooking]

  • 250 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 szalotka 
  • 1,5 szklanki wywaru z kurczaka
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty chilli
  • łyżka octu ryżowego
  • 1,5 łyżki ketchupu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 
  • marynata- 1 jajko, 1 łyżeczka soli, łyżka posiekanego czosnku, 2 łyżki mąki kukurydzianej 
Mięso kroimy w kostkę. W misce łączymy jajko, sól, czosnek i mąkę. Wkładamy kurczaka i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, wyjmujemy kurczaka z marynaty i smażymy po 3 minuty z każdej strony na złoto. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną białą część szalotki, czosnek i paprykę. Smażymy 3-4 minuty. Mieszamy bulion, sól, cukier, pastę chilli, ocet ketchup i sos sojowy i wlewamy na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy na gładką pastę z kilkoma łyżkami wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Podajemy z ryżem bądź makaronem posypane szczypiorem z szalotki. 

37 komentarzy
0

Podobne posty:

37 komentarzy

nat. 19/04/2011 - 5:58 pm

Fajne, kolorowe, pikantne danie 😉

Mam piersi z kurczaka w zamrażalniku i już od dłuższego czasu kombinuje co fajnego z nimi zrobić. Już wiem – dzięki!

pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
tu-tusia 19/04/2011 - 6:00 pm

Ojej takie czosnkowe cuda to i ja bym pochłonęła w trymiga. Czosnek uwielbiam 🙂 ale nie dałam rady nic przygotować na dzisiejszy dzień 🙁

Odpowiedz
grazyna 19/04/2011 - 6:38 pm

Pyszna wersja kurczaka, bardzo mi sie podoba !
Zapraszam na moją nową stronę 🙂

Odpowiedz
Majana 19/04/2011 - 7:49 pm

Śliczne, apetyczne zdjecia Malwinko i świetna potrawa!:)

Odpowiedz
kabamaiga 19/04/2011 - 7:50 pm

To musi być to.

Odpowiedz
Karolina 19/04/2011 - 7:53 pm

Oj czuję, że ten przpepis przypadnie mi do gustu 🙂 Szkoda tylko, że mój W. ucieka od czosnku jak wampir;P

Odpowiedz
magda k. 19/04/2011 - 7:53 pm

cudne potrawy tu serwujesz, aż mi się zachciało obiadu o tej późnej godzinie 🙂

Odpowiedz
Doctor 20/04/2011 - 5:03 am

Chciałabym przyjść do domu po długim dniu i zobaczyć na talerzu takie danie 🙂
Super przepis, bardzo mi pasują takie smaki.

Odpowiedz
Ania 20/04/2011 - 6:59 am

Musiało być boskie w smaku:)

Odpowiedz
Monica 20/04/2011 - 7:09 am

U Ciebie zawsze jest tak apetycznie, kolorowo, że od razu mam odruch burczenia w brzuchu i ślinotoku 😉
Wspaniała potrawa, uwielbiam czosnek 🙂

Odpowiedz
żenia 20/04/2011 - 7:10 am

Ależ apetyczne zdjęcia:) Przepis już zapisuje do szybkiego przygotowania:)

Odpowiedz
EVE 20/04/2011 - 7:20 am

Malwi, wygląda przepysznie! ach i ta woń czosnku… nie ważna woń, ważny smak! musiało być obłędne skoro W. tak się zajadał 🙂 Miłego dnia!

Odpowiedz
Małgosia 20/04/2011 - 8:38 am

wspanialy przepis malwinko 🙂 ja wampirem nie jestem na bank, bo mnie wrecz ciagnie do czosnku :)))) Szkoda, ze przegapilam dzien czosnku, ale ostatnio nie mam wogole czasu, zeby poszperac na blogach 🙁 ale pocieszam sie, ze w koncu, kiedys, moze… 😉
buziaki :*

Odpowiedz
Maggie 20/04/2011 - 9:31 am

Wyglada naprawde smakowicie! Jako wielka fanka mocno czosnkowych i ostrych dan pewnie bylabym zachwycona 🙂 Wciaz znajduje u ciebie przepisy, ktore az sie prosza o wykorzystanie!

Odpowiedz
Biedr_ona 20/04/2011 - 3:38 pm

Tak patrzę co tu u Ciebie nowego.. i smacznego! Podobne gusta kulinarne miewamy Kochana! ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
delikatessen 20/04/2011 - 3:53 pm

U Ciebie jak zawsze jakieś orientalne pyszności… Potrawa zdecydowanie dla mnie!

Odpowiedz
Święte Cesarstwo Rzymskie 21/04/2011 - 7:53 am

uwielbiam Cie za te potrawy z kurczakami – to jedyne mięso jakie lubie, więc dzięki Ci!

Odpowiedz
Beata Lipov 22/04/2011 - 3:00 pm

Zdrowych Świąt pełnych miłości Ci życzę i ściskam mocno!

Odpowiedz
Kaś 22/04/2011 - 3:48 pm

mocno czosnkowe? to zdecydowanie dla mnie 🙂
pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 23/04/2011 - 1:28 am

Bardzo lubię czosnek…mniam:)

Odpowiedz
Anucha 23/04/2011 - 4:47 am

Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 23/04/2011 - 6:26 am

Lubię takie dania;)
Buziaki i Wesołych Świąt życzę Malwinno!

Odpowiedz
Anonimowy 23/04/2011 - 8:11 am

Wesołych:)

Odpowiedz
bryssska 23/04/2011 - 11:06 am

Z okazji świąt Wielkanocnych dużo radości, której moc przesłoni troski codzienności. Miłej atmosfery oraz mokrego dyngusa 🙂

Odpowiedz
OlaCruz 23/04/2011 - 3:37 pm

Ostro i słodko, czyli smakowicie 🙂
Błogosławionych Świąt!

Odpowiedz
lo 23/04/2011 - 5:47 pm

Pani M., radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.

Odpowiedz
iis111 23/04/2011 - 7:59 pm

wyglada niesamowicie. Uwielbiam dania z czosnkiem.

Odpowiedz
Amber 24/04/2011 - 8:08 am

Hot gralic lubię.
Radosnych świąt!

Odpowiedz
bastamb 25/04/2011 - 3:47 pm

Wesołych Świąt….

Odpowiedz
Malwina 26/04/2011 - 7:36 am

dziękuję Wam wszystkim za życzenia;) mam nadzieje, że i Wy spędziliście je w miłej rodzinnej atmosferze

Odpowiedz
próba_smaku 27/04/2011 - 9:20 am

Panno Malwino dziękuję za komentarz! Taki hot kurczak to mój smak! Na pewno go zrobię! Jeśli lubisz ostre potrawy zapraszam do mnie na kurczaka tikka masala.Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ola 27/04/2011 - 1:17 pm

właśnie ten denaturatowy kolor mnie zachwyca 😀 koledzy mojego Tomaszo-łasucha też pałają zazdrością i kiedy to co rusz poznaję jakiegoś nowego kolegę z jego studiów, słyszę "o to ty! miło cię poznać, słyszałem, że świetnie gotujesz" a ciotkom nie gotuję, bo sobie na to swoją zgredliwością nie zasługują (kiedyś jedna mi powiedziała – przyznaj się, że kupiłaś ten chleb, przecież nie upiekłabyś go sama, kto jak kto, ale ty?) 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/04/2011 - 1:36 pm

widzisz Olu te ciotki są najgorsze;D ja raz raczyłam pewną ciotkę moim zakwasowcem- sceptycznie zjadła kawałek i stwierdziła że ona robi lepszy na drożdżach

Odpowiedz
Nemi 28/04/2011 - 1:02 pm

Kurczak + czosnek = szczęśliwy brzuszek;)

Odpowiedz
Atria C. 30/04/2011 - 10:10 pm

Ja, ja chcę hot garlic.. ale dla mnie łyżka czosnku to trochę mało czosnkowej siły!:)

Odpowiedz
Ewelosa 08/05/2011 - 5:10 pm

Malwinko skoro danie jest mega czosnkowe to juz je lubię – zdjęcia bardzo smakowite 🙂

Odpowiedz
Izaa 27/05/2011 - 2:26 pm

Malwinko pysznie wygląda…;):)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies