Pszenny chleb z koperkiem

przez Malwina

Jest to chlebek dla zapracowanych. Robi się go niezwykle szybko, nie trzeba go wyrabiać. Praktycznie ten chlebek robi się sam. Ma ładną chrupiącą skórkę, delikatny posmak koperku i śliczne nieregularne dziurki. Ja mój bochenek piekłam z połowy podanej porcji (chleby na drożdżach mają to do siebie, że szybko przestają być świeże). Bez komentarza pozostawię moją technikę formowania bochenków 😉
Czy do Was ta nadgryziona kromeczka na poniższym zdjęciu też się uśmiecha?

PSZENNY CHLEB Z KOPERKIEM

Składniki:
[przepis znaleziony u Liski]

  • 400 g mąki pszennej
  • 280 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku- dałam o wiele więcej, około 4
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy energicznie łyżką przez 30 sekund. Przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin. Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, składamy je na pół i jeszcze raz na pół, sklejając górę ciasta tak, aby powstał okrągły bochenek. Przekładamy na ściereczkę obsypaną mąką i zostawiamy do wyrastania na około 30-60 minut (ja przełożyłam do durszlaka wyłożonego ściereczką kuchenną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut a następnie 20-30 minut w temp. 210 stopni. Studzimy na kratce. Chleb można piec także w keksówce- ciasto przekładamy do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami i odstawiamy do wyrośnięcia. 
37 komentarzy
0

37 komentarzy

urtica1 13/04/2011 - 5:38 pm

Oj uśmiecha się, uśmiecha. Ja bardzo lubię takie aromatyczne chleby 🙂

Odpowiedz
kruszyna 13/04/2011 - 5:45 pm

Jeszcze nigdy nie piekłam chleba… Może najwyższy czas spróbowac. Hmm… Panno Malwinno chyba mnie przekonałaś tym uśmiechniętym chlebkiem 😉

Odpowiedz
wiosenka27 13/04/2011 - 5:45 pm

Przepysznie wygląda:)

Odpowiedz
kikimora 13/04/2011 - 5:47 pm

Śliczny i prosty. Co prawda nie przepadam za białym pieczywem, ale ten wygląda bardzo zachęcająco i wilgotno. Zwykle biały chleb smakuje mi jak… wata. Ten zdecydowanie watowato nie wygląda. 🙂 A z koperkiem… Byłby pyszny do jajeczka na miękko

Odpowiedz
Majana 13/04/2011 - 5:50 pm

Jaki on śliczny!
Wspaniały chlebek:)
A wiesz, ja bardzo lubię koperek.
Pozdrowienia.

Odpowiedz
jolanta szyndlarewicz 13/04/2011 - 6:00 pm

Malwinko, a czego Ty chcesz od swojego bochenka?…przez te nierówności jest piękny… idealny, choćby dlatego, że robiony z miłością…a kromeczka ma banana od ucha do ucha:), a właściwie od krawędzi do krawędzi:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
basiaP 13/04/2011 - 6:03 pm

chlebek z koperkiem jest pyszny:)

Odpowiedz
Lekka 13/04/2011 - 6:46 pm

Czym mieszasz, Malwinko? Mikserem?
Wspaniały chlebek!
Na taki to bym się skusiła, bo do zakwasu jeszcze nie dorosłam.:)

Odpowiedz
Kaś 13/04/2011 - 7:23 pm

do mnie zdecydowanie się uśmiecha, a ja do niej 🙂 muszę wypróbować koperek w roli dodatku do chleba

Odpowiedz
Justinek 13/04/2011 - 7:37 pm

Wygląda jak prawdziwy wiejski chleb i do tego nie wymaga dużo pracy-super 🙂

Odpowiedz
Beti 13/04/2011 - 7:46 pm

wygląda jak chrypiąca pachnąca ciabatta, ma uroczy kształt kapcia 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 13/04/2011 - 8:54 pm

Cudowny. Ciekawe czy każdy ma swój przepis na chleb dla zapracowanych 🙂

Odpowiedz
Doctor 13/04/2011 - 8:58 pm

Wygląda bardzo zachęcająco. Jednak chlebek własnej roboty to jest to! 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/04/2011 - 4:29 am

Lekka- już dopisałam- mieszam łyżką. Przy tym chlebku nie ma dużo pracy i też nie nabrudzisz wielu przyrządów;)

Odpowiedz
bastamb 14/04/2011 - 4:52 am

Uśmiecha się Malwinko…chlebek w sam raz dla mnie bo nigdy nie mam czasu albo ochoty….uwielbiam takie szybkie i proste przepisy…pozdrawiam…

Odpowiedz
Zuza 14/04/2011 - 5:30 am

fajniutki 🙂

Odpowiedz
DaisyDukes 14/04/2011 - 5:53 am

Zanim zabiorę się za zakwas upiekę chleb na drożdżach na dobry początek. 😉 Twój będzie sie idealnie nadawał!

Odpowiedz
kasia1977 14/04/2011 - 7:12 am

Matko! Jaki piekny! Juz zapisuje przepis!

Odpowiedz
Maggie 14/04/2011 - 7:12 am

A ja tam mysle, ze nie masz sobie nic do zarzucenia, jesli idzie o technike formowania bochenkow – ten jest uroczy! Co z tego, ze nie idealny? Takie sa najlepsze 🙂

Odpowiedz
Szarlotek 14/04/2011 - 8:00 am

Piekłam kiedyś koperkowy, ale mój nie wyglądał tak obłędnie 🙁 Chyba muszę zrobić kolejne podejście 🙂

Odpowiedz
Ania 14/04/2011 - 8:43 am

Przepis w sam raz dla mnie:). A kromeczka się do mnie uśmiecha:)

Odpowiedz
Paula 14/04/2011 - 9:36 am

z koperkiem chleba jeszcze nie jadłam dlatego z chęcią skubnęłabym trochę Twojego 🙂

Odpowiedz
bryssska 14/04/2011 - 10:30 am

też bym chętnie schrupała taka pięteczke

Odpowiedz
kasiaaaa24 14/04/2011 - 11:13 am

Malwinko piekłam kiedys chleb z koperkiem i był pyszny 🙂 A Twój w dodatku pięknie się prezentuje 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Agna 14/04/2011 - 11:34 am

przekonałaś mnie, w weekend zamienię kuchnię w piekarnię i spróbuję upiec taki cudny bochenek 🙂

Odpowiedz
żenia 14/04/2011 - 1:24 pm

Uśmiecha się, i to jak szeroko:D To zdecydowanie chleb dla mnie, to znaczy na moje nieumiejętności pieczenia chlebów na zakwasie:) Zapisuję do wypróbowania.

Odpowiedz
Małgosia 14/04/2011 - 8:45 pm

No przeciez to najpiekniejszy chlebek, jaki widzialam 🙂 Ta usmiechnieta buzka, jest niesamowita :)))) Jesli chodzi o chleby, to ja chyba preferuje formowanie dowolne i – mow co chcesz – lubie (uwielbiam), kiedy chlebek sobie peknie, tam gdzie chce, uwazam, ze to mu nadaje domowego charakteru :*

Odpowiedz
Małgosia 14/04/2011 - 8:48 pm

Zapomnialam zapytac, czy on naprawde ma wyrastac przez 12-18 godzin????

Odpowiedz
Malwina 15/04/2011 - 4:23 am

Małgosiu- tak. Ja go robię z reguły wieczorem i rano formuję, odstawiam do wyrastania na godzinkę i piekę. Jest totalnie bezproblemowy. Zajrzyj do Liski- ona go piekła w garnku

Odpowiedz
Biedr_ona 15/04/2011 - 5:32 am

Takiej pyszności nie odmawiam 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
goh. 15/04/2011 - 10:53 am

muszę kiedyś spróbować upiec chleb:) ten przepis zapisuję, do przetestowania:)

Odpowiedz
aga 15/04/2011 - 7:56 pm

ach, jaki sliczny chlebus:) chetnie bym urwala kawaleczek i zjadla… mniam:)

Odpowiedz
arek 15/04/2011 - 11:27 pm

po prostu swietny juz go widze w towarzystwie tapas!

Odpowiedz
aga-aa 16/04/2011 - 6:35 pm

i tak jeszcze posmarować pesto bazyliowym, mniami

Odpowiedz
hania-kasia 17/04/2011 - 8:42 pm

Bardzo mi się podoba ten chlebek.

Odpowiedz
Mamrotka 25/04/2011 - 2:05 pm

Wygląda pięknie- na pewno go wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Nemi 28/04/2011 - 1:05 pm

Jaki śliczny chlebek! Wypróbuję przepis jak najszybciej, tylko koperek zastąpię czymś innym;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies