Bułeczki razowe z płatkami owsianymi

przez Malwina

Dziś chcę Wam zaproponować kolejne bułeczki z gatunku tych zdrowszych.Są to razowe bułeczki z płatkami owsianymi- na prawdę pyszne i idealne na śniadanie. Robię je stosunkowo często- świetnie smakują z wędlinką bądź sezonowymi warzywkami. Myślę, że i Wam przypadną do gustu. Ja z kolei witam wiosnę- sadzę ziółka w doniczkach, wciąż kontynuuję wiosenne porządki (jakoś mi za specjalnie nie wychodzą) i coraz bardziej marzę o choćby kilku dniach wolnych, by móc wyjechać gdzieś za miasto. 


BUŁECZKI RAZOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI



Składniki (na 12 bułeczek):
[przepis pochodzi od Dorotus]

  • pół szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
  • łyżka miodu
  • łyżka (17 g) masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szklanka wrzącej wody
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dałam 5 całego ziarna)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki maki pszennej (u mnie typ 650)
  • do posmarowania jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • do posypania płatki owsiane

 W misce łączymy płatki,  miód, sól i masło. Zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy do płatków, wsypujemy siemię i dokładnie mieszamy. Dodajemy obie mąki, mieszamy i wyrabiamy ciasto (przez około 8 minut). Ciasto może delikatnie się kleić. Przekładamy do lekko natłuszczonej miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Odgazowujemy uderzając ciasto pięścią. Zostawiamy na 5 minut by odpoczęło. Dzielimy na 12 części, z każdej formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze. Pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny do napuszenia. Ja ciasto podzieliłam na 6 części i piekłam duże bułeczki. Przed pieczeniem za pomocą pędzelka smarujemy bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 15 minut. Studzimy na kratce.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

grazyna 29/03/2011 - 5:20 pm

Zjadłabym taką na śniadanko 🙂

Odpowiedz
bastamb 29/03/2011 - 5:25 pm

Pyszne i zdrowe…zabieram na śniadanko…pozdrawiam Malwinko!

Odpowiedz
Ania 29/03/2011 - 5:40 pm

Bardzo ładne. Jak z piekarni – ale oczywiście lepsze:)

Odpowiedz
Beti 29/03/2011 - 5:55 pm

jak to możliwe, że nigdy nie upiekłam własnych bułek?? wsytd! a Tobie wychodzą, jak wprawionemu piekarzowi! gratuluję!:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 29/03/2011 - 6:24 pm

Ja się chyba nigdy nie skuszę na zrobienie swoich 🙁 jakoś tak opornie się za to zabieram i zabrać nie mogę

Odpowiedz
Fiolunka 29/03/2011 - 7:27 pm

Pyszne, takie idealne że niejeden piekarz byłby zawstydzony!

Odpowiedz
Majana 29/03/2011 - 7:43 pm

Cudne i zdrowe!Baardzo mi się podobają 🙂

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 30/03/2011 - 2:39 am

Bardzo ładnie bułeczki na śniadanie:)

Odpowiedz
Maggie 30/03/2011 - 7:25 am

Nie wiem, jak ty to robisz, ze wszystko ci wychodzi takie ladne i foremne 🙂 Moje ostatnie buleczki to byla katastrofa: nierowne, nieladne, wstyd pokazac. Pyszne byly, owszem, ale takie jakies koslawe. A twoje – jak z piekarni. Nie, lepsze, bo domowe!

Odpowiedz
Wiewióra 30/03/2011 - 8:13 am

ale zjadłabym taką na śniadanko…

Odpowiedz
milk_chocolate84 30/03/2011 - 11:01 am

Kawałek chrupiącej sałaty do środka, zielony ogórek, plaster żółtego sera, rzodkiewka.. i wiosenne, zdrowe śniadanko gotowe 🙂

Odpowiedz
Monica 30/03/2011 - 2:17 pm

Wiesz co dobre (i zdrowe! ) Malwinko 🙂

Odpowiedz
Ola 30/03/2011 - 5:00 pm

marzę o śniadaniu z takimi bułeczkami, wyglądają wspaniale! 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/03/2011 - 5:36 am

Beti, Kulinarne smaki- zachęcam do upieczenia;) to nie jest nic skomplikowanego;D

Maggie- nie ważne czy kształtne, czy nie wiem jak piękne- ważne by smakowały;D

Odpowiedz
kocie-smaki 02/02/2012 - 9:00 pm

Wypróbowałam – pyszności! Mąż zachwalał – za smak i długo utrzymaną świeżość. To były pierwsze upieczone przeze mnie bułeczki i dzięki temu mam ochotę na więcej, duuużo więcej 🙂 Dziękuję serdecznie za przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/02/2012 - 8:17 am

Gratuluję pierwszego udanego wypieku! Cieszę się, że bułeczki Wam posmakowały;)

Odpowiedz
Unknown 11/09/2017 - 6:23 pm

Pomocy:( nie mam siemienia 🙁 czy moge je czyms zastapic?

Odpowiedz
Malwina 11/09/2017 - 7:07 pm

Po prostu pomiń je.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies