Filety drobiowe z sosem z porów i suszonych pomidorów (GP Australii)

przez Malwina

Dziś chciałabym Wam zaprezentować pyszne danie rodem z Australii, które przygotowałam na akcję Adrijah- F1 od kuchni. Jest to niezwykle pomysłowa i oryginalna zabawa, tym bardziej chciałam przygotować coś wyjątkowego. Z kuchnią australijską niewiele miałam do tej pory wspólnego, tym bardziej ciekawa byłam jakie smaki może nam zaoferować. Padło na przepis na piersi z kurczaka w fenomenalnym sosie  z porów i suszonych pomidorów. Całość podana z grillowaną polentą- uwierzcie mi- danie warte grzechu. Tym samym w końcu przygotowałam też danie do akcji Flowerka- Pora na pora. 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki B. Jakimowicz-Klein- Dania z mięsa i drobiu]

  • 4 niewielkie filety z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 10 dag białej części pora – pokrojonego w cienkie talarki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki puree z suszonych pomidorów *
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 150 g kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
  • 600 ml wywaru z kurczaka lub wody
W garnku gotujemy wywar z kurczaka bądź wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wsypujemy stopniowo kaszkę mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Uważamy by nie przypalić. Pod koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i zestawiamy z ognia. Masę przekładamy do naczynia o wymiarach 26 na 13 cm, wyrównujemy i odstawiamy na minimum godzinę- do momentu aż stężeje i z łatwością da kroić się nożem. Kroimy na pół, a następnie każdy kwadrat po skosie. Powstałe 4 trójkąty lekko smarujemy tłuszczem i pieczemy w piekarniku (temp. 200 stopni około 15 minut, po 10 minutach przewracamy na drugą stronę) lub grillujemy na patelni. 
W tym czasie przygotowujemy sos i kurczaka. Każdy filet kroimy na 2-3 kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem (nie rozbijałam). Oprószamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złoto. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy przez kilka minut pora do momentu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę i puree z suszonych pomidorów, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 
Na talerzach rozkładamy trójkąty grillowanej polenty, na nich układamy kawałki mięsa, polewamy sosem, ozdabiamy kawałkami suszonych pomidorów i posypujemy natką pietruszki. 
* kilka pomidorów miksujemy za pomocą blendera z odrobiną oliwy z zalewy 
29 komentarzy
0

Podobne posty:

29 komentarzy

bastamb 26/03/2011 - 5:40 pm

Piersi z kurczaka to danie dla mnie…pozdrawiam Malwinko

Odpowiedz
Beti 26/03/2011 - 5:50 pm

całe popołudnie czytam twojego bloga 🙂 dużo nowinek kulinarnych.
Ten sos musi być pyszny, a i na polentę dawno się zamierzałam, Tobie wyszła rewelacyjnie, szkoda, że nie mogę spróbować 🙁

Odpowiedz
Ewam 26/03/2011 - 6:01 pm

Wyglada niesamowicie apetycznie!!pozdrawiam Malwinko:)

Odpowiedz
Fuchsia 26/03/2011 - 6:09 pm

Bardzo apetycznie się prezentuje. A połączenie porów i suszonych pomidorów brzmi intrygująco! 🙂

Odpowiedz
kikimora 26/03/2011 - 6:46 pm

Jakoś nigdy nie ciekawiła mnie kuchnia australijska, a może warto trochę poszperać. Jednego im baaardzo zazdroszczę- łatwego dostępu do pysznych, morskich ryb.
Taki kurczak musi fajnie smakować, podoba mi się pomysł z tą grillowaną polentą.

Odpowiedz
Ania 26/03/2011 - 6:59 pm

Wygląda prześlicznie (jak zwykle:))

Odpowiedz
zauberi 26/03/2011 - 7:00 pm

zapowiada się smakowicie 🙂

Odpowiedz
Lekka 26/03/2011 - 8:02 pm

Rewelacyjne zdjęcia! Kurczak wygląda na obłędnie pysznego!

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 26/03/2011 - 8:03 pm

Ua, ua, ua!

Muszę to rozbić, muszę, muszę!

Odpowiedz
tu-tusia 26/03/2011 - 8:29 pm

Bardzo fajnie wygląda 🙂 Bardzo lubię pory, więc sosik by mi na pewno smakował. A ta grillowana polenta to już cudo normalnie!

Odpowiedz
Majana 26/03/2011 - 9:42 pm

Podoba mi się bardzo akcja Adrijah, sama do niej tez dołączyłam:)
A jedzonko, które prezentujesz Malwinko wygląda bajecznie pysznie!
Uściski ślę:*

Odpowiedz
kulinarne-smaki 27/03/2011 - 9:13 am

Ty wiesz jak człowiekowi zrobić smaka na obiad, zaraz po śniadaniu ;P

Odpowiedz
Skawola 27/03/2011 - 12:53 pm

bardzo smacznie wygląda i ta grilowana polenta – bardzo ładna:)

Odpowiedz
Paula 27/03/2011 - 2:38 pm

fantastycznie wygląda!

Odpowiedz
myniolinka 27/03/2011 - 4:34 pm

przepyszna propozycja! nawet po zbyt obfitym niedzielnym obiedzie skusiłabym się na porcyjkę 🙂

Odpowiedz
Ola 27/03/2011 - 6:07 pm

zwariowałam na punkcie TEGO kurczaka w TYCH kolorach! taki delikatny, gustowny jak z wybiegu lub katalogu :]

Odpowiedz
Edith 27/03/2011 - 6:43 pm

z przyjemnością bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
mollisia 28/03/2011 - 9:12 am

Pięknie podane! Zainteresowało mnie puree z suszonych pomidorów! To musi być pycha :).

Odpowiedz
judik1119 28/03/2011 - 11:40 am

Super pomysł! pyszniutkie:)

Odpowiedz
EVE 28/03/2011 - 1:06 pm

hmm… akcja mi jakoś umknęła, ostatnio strasznie zabiegana jestem (nawet czasu na durszlakowe pogaduszki nie mam 🙁 )
wracając jednak do tematu, kurczak wygląda przepysznie!
super pomysł na polentę, wypróbuję z pewnością 🙂
Miłego dnia!

Odpowiedz
Biedr_ona 28/03/2011 - 5:16 pm

Zauroczyłaś nas swoim posiłkiem ;-)))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Ania vel Vespertine 28/03/2011 - 8:16 pm

Ooo, jaki fajowy pomysł 🙂 Bardzo mi się podoba dodatek suszonych pomidorów. I w ogóle b. apetycznie brzmi całość 🙂

Odpowiedz
elżunia 30/03/2011 - 8:59 am

ciekawe połączenie pory i suszone pomidorki…przepysznie

Odpowiedz
Beata 09/05/2013 - 3:25 pm

kolezanka juz kilka dni temu powiedziala mi o tym przepisie, ale jakos nie przemawialo to do mnie. Dzisiaj jednak sporzadzilam to danie. I wiecie co??? Jak to mawia moja mama: "miod w gebie"! Ten przepis to absolutna rewelacja! Smakuje tak wysmienicie, ze nie moglam oderwac sie od talerza. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!

Odpowiedz
Malwina 09/05/2013 - 3:57 pm

Beato, miło mi to słyszeć. To ulubione danie mojej Mamy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/11/2013 - 6:37 pm

Ciekawy przepis, na pewno wypóbuję, ale nie napisałaś kiedy dodajmy pora? Miksujemy razem z pomidorkami? Będę wdzięczna za odpowiedź

Odpowiedz
Malwina 04/11/2013 - 7:54 pm

Wszystko jest w opisie, musiało Ci umknąć: "Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy przez kilka minut pora do momentu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę i puree z suszonych pomidorów, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. "

Pozdrawiam ciepło 🙂
Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 04/11/2013 - 11:45 pm

Uciekło mi 🙂 Dziękuję za wskazówkę. Na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Mirabelka 03/12/2013 - 8:06 pm

Wypróbowałam i polecam, bardzo dobre 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies