Kurczak Generała Tso

przez Malwina

Od jakiegoś czasu razem z Martą (Tu-tusią) z bloga Półka z przyprawami, zbierałyśmy się, by wspólnie pokucharzyć wirtualnie. Miało być azjatycko i mięsnie. Marta zaproponowała przepis na Kurczaka Generała Tso, który od razu mi się spodobał. A z racji, że kurczakowych pomysłów nigdy dosyć- postanowiłyśmy wspólnie tę potrawę przyrządzić. Zdecydowanie jest to potrawa dla tych, którzy lubią wyraziste smaki*. Całość robi się niezwykle szybko, danie idealnie sprawdzi się w zabiegany dzień. 
Ślicznie dziękuję Kochany Rudzielcu za wspólne pichcenie i do następnego mam nadzieje kuchennego spotkania;) I życzę przy okazji powrotu do zdrówka. 

Przepis dodaję do akcji GrumkówZ widelcem po Azji, oraz akcji Ekspresowo w kuchni. 


*danie jest bardzo pikantne i intensywnie słone 

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony www.monikucha.wordpress.com]

  • pół kilograma piersi z kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 jajko lekko ubite
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • biały i czarny pieprz do smaku
  • sos: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry (dałam łyżkę wódki), 1 łyżka cukru ( u mnie brązowy), 3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody, 1 łyżka startego imbiru, 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 szczypiory od dymki
  • 5-10 małych suszonych papryczek chilli
  • sezam do posypania
  • olej do smażenia
W misce łączymy łyżkę sojowego, olej sezamowy, jajko i skrobię. Wkładamy kurczaka i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki oprócz skrobi. W woku rozgrzewamy olej i smażymy po 4-5 kawałków kurczaka. Odkładamy na papierowy ręcznik. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju w woku, wrzucamy dymki i papryczki chilli, smażymy 30-45 sekund. Dodajemy kurczaka, zalewamy sosem, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy skrobię. Smażymy chwilkę aż sos zgęstnieje. Ja podałam kurczaka ze smażonym ryżem z marchewką, dymką i czosnkiem. 
37 komentarzy
0

Podobne posty:

37 komentarzy

Lekka 15/03/2011 - 5:39 pm

Nazwa dania budzi respekt, ale i wygląd do subtelnych i delikatnych nie należy – generalski!
Bardzo lubię zapach oleju sezamowego i dań sporządzonych z jego dodatkiem.
Serdeczności.:)

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 15/03/2011 - 5:46 pm

Wspaniałe, bogate danie, kurczak, ryż, różne smaki i aromaty.

Generała? A nie królewski? Albo chociaż dworski…

Odpowiedz
Ania 15/03/2011 - 5:52 pm

Ciekawe danie:)Tak jak napisała Lekka – budzi respekt:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 15/03/2011 - 6:14 pm

Obiema rękami podpisuję się o słów Lekkiej

Odpowiedz
Maggie 15/03/2011 - 6:19 pm

Pieknie wyglada – az trudno uwierzyc, ze to ciemne mieso to kurza piers. Mysle, ze skusze sie na tego generalskiego kurczaka pewnego pieknego dnia 🙂

Odpowiedz
Majana 15/03/2011 - 6:35 pm

Alez to pysznie wygląda !:)

Odpowiedz
Biedr_ona 15/03/2011 - 6:59 pm

Wygląda apetycznie 😉 Bardzo podoba mi się w jaki sposób podałaś swój przysmak 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
mollisia 15/03/2011 - 7:03 pm

Rzeczywiście nazwa jest bardzo dobra! I taka dostojna. U Ciebie zresztą potrawa ta wygląda jak na generała przystało! 🙂 Ciekawe, czy też tak smakuje, hehe 😉

Odpowiedz
flusso 15/03/2011 - 7:24 pm

Bardzo dostojnie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 15/03/2011 - 7:51 pm

Dziękuję za wspólne pichcenie i czekam do następnego 🙂 Teraz Ty wybierasz ;P
I za życzenia zdrowia też dziękuję – przyda się 🙂

Odpowiedz
Kasinka 15/03/2011 - 9:27 pm

I jest mięsnie, i aromatycznie co w sumie daje pysznie:)

Odpowiedz
ozzie 15/03/2011 - 10:23 pm

Aż chce się zjeść, apetyczne i kuszące:)

Odpowiedz
Escapade Gourmande 15/03/2011 - 11:14 pm

Najbardziej w tym przepisie podoba mi się ilość ostrych papryczek 🙂 Dodają charakteru!!

Odpowiedz
Marzena 15/03/2011 - 11:39 pm

I nazwa fajna i kurczak tez super wyglada:)

Odpowiedz
grumko 16/03/2011 - 5:04 am

Widać, że i generałowie wiedzą co dobre;-)

Odpowiedz
bastamb 16/03/2011 - 5:20 am

Świetny przepis, nazwa ciekawa…pozdrawiam…

Odpowiedz
Ag Pe 16/03/2011 - 6:52 am

Generałowie mnie mało obchodzą, ale takie pyszności jak najbardziej. Muszę sobie coś podobnego zmajstrować 🙂

Odpowiedz
Grażyna 16/03/2011 - 8:28 am

Wspaniałe danie.. Już dawno nie robiłam nic z kurczaka, więc pewnie skuszę się i wypróbuję ten przepis, bo wygląda bardzo apetycznie. 🙂

Odpowiedz
arek 16/03/2011 - 11:09 am

Mniam i juz! 🙂

Odpowiedz
Małgosia 16/03/2011 - 1:03 pm

Wogole nie wyglada, jak kurczak, myslalam, ze to wieprzowina 🙂
Naprawde dodalas tyle papryczek??? Moi zaczynaja piszczec, kiedy dodam zaledwie poł 😀
Buzka :*

Odpowiedz
Kuba 16/03/2011 - 1:07 pm

Fajny przepis – muszę spróbować, bo mnie ostatnio w domu ciągle chęcią na kurczaka katują 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/03/2011 - 1:30 pm

Gosiu- to ten sos sprawia że mięso wygląda na ciemne. A danie świetnie sprawdzi się na pewno także z wieprzowinką;) a papryczek dałam 5- peperoncini-każdy kęs musiał być popijany płynem;) ale smakowało bardzo

Odpowiedz
mopswkuchni 16/03/2011 - 3:17 pm

Fajna propozycja na danie kuchni chińskiej. Przede wszystkim dość prosta do przygotowania http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Odpowiedz
kabamaiga 16/03/2011 - 6:19 pm

Jak słone to może nieco zredukować sos sojowy? Cała reszta brzmi cudnie

Odpowiedz
Malwina 16/03/2011 - 6:46 pm

kabamaigo- mojemu połówkowi smakowało i to bardzo. ale jeśli ktoś nie lubi tak wyrazistych smaków warto część sosu zastąpić choćby wodą. A najlepiej nie dodawać bulionu. Ale danie na prawdę warte grzechu;)

pozdrawiam

Odpowiedz
Atria C. 16/03/2011 - 10:01 pm

A ja chciałam zapytać, kim był generał Tso?:)

Odpowiedz
Malwina 17/03/2011 - 6:33 am

Atrio- był chińskim politykiem i wojskowym. Stłumił m.in. powstanie tajpingów, Nian, muzułmanów w Shaanxi i Gansu. Po więcej informacji odsyłam do wiki;)

Odpowiedz
Anonimowy 17/03/2011 - 7:02 am

piękny!
…o ile można tak powiedzieć o kurczaku 😉

Odpowiedz
Monica 17/03/2011 - 8:09 am

Z takim sosikiem to musi być wyraziste w smaku. Ale ja takie lubię, więc jak najbardziej dla mnie zjadliwe 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2011 - 9:31 am

Do tego dania o niebo lepiej pasuje ciemne mięso z kurczaka, np z ćwiartek.
Ale bez względu na to zawsze pięknie wygląda i świetnie smakuje.
pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Soul and Pepper 05/05/2011 - 7:26 pm

Zdecydowanie moje smaki. Na pewno wypróbuję.

Odpowiedz
atina 05/07/2011 - 2:47 pm

Ten kurczaczek kusi bardzo 🙂 A możesz powiedzieć co to za sałatka jest w tle? Sama przygotowywałaś ją może?

Odpowiedz
Malwina 05/07/2011 - 3:16 pm

@Atino- w tle jest ryż smażony z marchewką, chilli i dymką, doprawiony sosem sojowym;)

Odpowiedz
atina 05/07/2011 - 3:24 pm

A ja miałam nadzieję, że to surówka z białej kapusty;) Szukam przepisu, bo mi z takiej knajpki chińskiej bardzo smakuje i chciałabym taka w domku zrobić, ale póki co przepisu nie znalazłam;)

A ten ryz to też fajnie wygląda:)

Odpowiedz
atina 14/07/2011 - 3:49 am

Kurczaczka przygotowałam, bardzo mi smakował:) choć podałam troszkę inaczej;)

Odpowiedz
Anonimowy 30/12/2012 - 8:14 pm

Przepis ten wyglda naprawdę zupełnie inaczej…jest o wiele bogatszy i czasochłonny

Odpowiedz
Malwina 30/12/2012 - 8:32 pm

Większość przepisów zawiera składniki, które pojawiają się w przepisie przytoczonym przeze mnie (często pojawiają się także brokuły). Czasochłonność nie kojarzy mi się z tego typu daniami pochodzenia chińskiego. Jeśli jednak będziesz tak miły/miła i podzielisz się innym przepisem, będę wdzięczna.

pozdrawiam;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies