Mocha-espresso wafers

przez Malwina
Nie mam najmniejszego zamiaru składać Wam kobietki życzeń z okazji Święta Kobiet. Nie mam zamiaru, ponieważ skrycie liczę, iż wszystkie takie życzenia już otrzymałyście od bliskich Waszym sercom osób. Za to mogę Was poczęstować ciasteczkiem- idealnym dla amatorów kawowych wypieków;) Proste i szybkie w wykonaniu, jak na ciasteczka przystało. Być może wyglądem nie urzekają, ale uwierzcie, że nadrabiają smakiem. 
Przepis wędruje do akcji Tylko ze spiżarni.


MOCHA-ESPRESSO WAFERS





Składniki (na 45 ciastek):
[przepis pochodzi z książki The All-American Cookies]

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3 i pół łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki miękkiego masła (ok. 170 g)
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka plus 2 i pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach (rozpuszczonej w 1 łyżce wrzącej wody)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromatu!)
  • 2 łyżki zmielonej dokładnie kawy rozpuszczalnej (pokruszyłam ją na mąkę)
  • polewa- szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao

Kawę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.  W misce łączymy mąkę, kakao i sól. W drugiej ucieramy przy pomocy miksera masło z cukrami. Dodajemy ekstrakt z wanilii i kawę. Miksujemy dalej i dodajemy mąkę i kakao. Wyrabiamy dłońmi na gładką masę. Odkładamy ją do lodówki na około 45 minut (możemy ciasto podzielić na pół, uformować z niego dwa rulony, zawinąć w folię- nie lubię tej metody, ponieważ ciastka nigdy nie wychodzą mi zbyt kształtne).
Masę wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy cienko, za pomocą foremek lub szklanki wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja posmarowałam blachę masłem) i pieczemy 5-8 minut w temp. 175 stopni.  Studzimy 2 minuty na blasze, a następnie na kratce.
Cukier puder łączymy z kakao, dodajemy półtorej łyżki gorącej wody i ucieramy dokładnie. Za pomocą łyżeczki polewamy ciastka lukrem i odstawiamy do stwardnienia na około godzinę do lodówki (jak widać na zdjęciach talentu do zdobienia wypieków nie posiadam).
Ciastka przechowujemy do tygodnia czasu w zamkniętej puszce lub zamrożone do miesiąca czasu.

28 komentarzy
0

28 komentarzy

Kaś 08/03/2011 - 5:39 pm

kawowe mmmniam

Odpowiedz
grumko 08/03/2011 - 5:45 pm

Ja choć jestem panem to się też poczęstuję i jedno zabiorę dla Ireny;-)

Odpowiedz
Paula 08/03/2011 - 5:50 pm

aż mi kawą zapachniało ^_^

Odpowiedz
mollisia 08/03/2011 - 5:55 pm

Jak ja lubię kawę… Nie tylko ja ją u mnie w rodzinie lubię, ale słodkości o tym smaku już tylko ja i mama 😉 Choć ona, w przeciwieństwie do mnie (ja na spróbowanie) pochłonęła by je w mgnieniu oka! I to choćby dla niej (łasuch z niej straszliwy) opłaca mi się zapisać ten przepić i zrobić! Dzięki! 🙂

Odpowiedz
Usagi 08/03/2011 - 5:59 pm

A co Ty tak skromnie piszesz, że wyglądam nie urzekają. Śliczne te ciacha!

Odpowiedz
EVE 08/03/2011 - 5:59 pm

Malwi, aż mi kawą zapachniało i to jak! :))) Porywam jedno, no może dwa… Jedno takie serce będzie jak znalazł dla Połówka 😀
pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
magda k. 08/03/2011 - 6:03 pm

i ja kawowe z wielką ochotą bym zjadła 🙂 więc częstuję się ciasteczkiem

Odpowiedz
Ania 08/03/2011 - 6:15 pm

Ale fajne. Ja ostatnio coraz bardziej lubię kawę:)

Odpowiedz
Anonimowy 08/03/2011 - 6:17 pm

Idealne na drugie śniadanie, kiedy to zaczyna znikać pośniadaniowa energia… 😉

Odpowiedz
Salvador Dali 08/03/2011 - 6:32 pm

Mmm.. Cudne! 😉 i choc nie przepadam za kawa to zapisze, bo beda wyśmienite do zrobienia na dzien matki, ktora to uwielbia wszelkie wariacje kawowe! 😀

Odpowiedz
zauberi 08/03/2011 - 6:56 pm

lubię wszystkie słodkości z kawą 🙂 więc na pewno by mi smakowały

Odpowiedz
flusso 08/03/2011 - 7:09 pm

Jak to nie urzekają? Urocze są! 🙂

Odpowiedz
Sabienne 08/03/2011 - 7:16 pm

Eeee, takie ciasteczko starczy za 1000 zbędnych słów;-)

Odpowiedz
Lekka 08/03/2011 - 7:21 pm

A mnie właśnie urzekły wyglądem – w mojej opinii to majstersztyk.:)

Odpowiedz
Marzena 08/03/2011 - 8:00 pm

Oh ja kocham wszystko co kawowe!!! Ale tylko ja w domu taki kawosz wiec nie za czesto cos kawowego sie pojawia:) Ale te ciasteczka wygladaja kuszaco:)

Odpowiedz
Biedr_ona 08/03/2011 - 8:22 pm

Wyglądają bardzo smakowicie.. tak czekoladowo ;-))

Pozdrowienia (www.przysmakiewy.pl) – Biedr_ona.

Odpowiedz
Majana 08/03/2011 - 8:46 pm

Śliczne ciasteczka, kawowe wypieki uwielbiam:)
Najlepszego Malwinko!:)

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 08/03/2011 - 8:54 pm

To jest… piękne.

Odpowiedz
atina 09/03/2011 - 4:20 am

pysznie wyglądają:) no i kawowe – uwielbiam kawowe smaki:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/03/2011 - 8:21 am

Mmmm lubię kawowe ciasteczka :))

Odpowiedz
amarantka 09/03/2011 - 8:33 am

Urzekają, urzekają 🙂

Odpowiedz
wykrywacz smaku 09/03/2011 - 11:29 am

o jakie słodziaki czekoladowe 🙂

Odpowiedz
dzolina1 09/03/2011 - 2:01 pm

Oj urzekaja wygladem 🙂

Odpowiedz
Escapade Gourmande 09/03/2011 - 2:13 pm

Cudowne ciasteczka! ładnie, cieniutko rozwałkowane 🙂 Ja mam jeszcze z tym problemy 😛

Odpowiedz
mopswkuchni 09/03/2011 - 5:10 pm

Codziennie piję mochę na śniadanie. Jakby tak dołaczyć do niej to ciasteczko, to już byłaby pełnia smaku 🙂
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Odpowiedz
bastamb 09/03/2011 - 5:26 pm

Kawowe super a ja bardzo kawę lubię…

Odpowiedz
Przypraw mnie 10/03/2011 - 10:32 am

Malwinno, coraz bardziej podziwiam Twoje postępy zarówno fotograficzne jak i w gotowaniu. Świetne kawowe serduszka.
A u mnie tegoroczny Dzień Kobiet był najpiękniejszym z dotychczasowych. Cudownie!
Pozdrawiam cię radośnie
Ania

Odpowiedz
Laura 10/03/2011 - 4:37 pm

są przepiękne…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies