Bułeczki razowe

przez Malwina

Chciałabym Was wszystkich przeprosić za to, że wizerunek bloga co chwilę w dniu dzisiejszym ulega zmianom. Próbuję stworzyć nowy szablon, bardziej przejrzyste kategorie. I tu chciałabym Was prosić o radę- jakie Waszym zdaniem kolory byłyby odpowiednie, jaki układ jeśli chodzi o menu. Za wszelkie sugestie byłabym bardzo wdzięczna. Póki co w dniu dzisiejszym przy poprawianiu kategorii postów mózg zaczął mi parować. Ale jutro też będzie dzień, tymczasem…oglądam mój ukochany film, w końcu zawsze będziemy mieć Paryż;)
* we wstępie nadmieniłam dwa filmy, może wie ktoś jakie?

BUŁECZKI RAZOWE

 
Składniki (na 8 bułek):
[przepis od Dorotus z Moich Wypieków]

  • 225 g mąki chlebowej razowej
  • łyżeczka soli 
  • 25 g miękkiego masła
  • 6 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • ok. 150 ml ciepłego mleka

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło, następnie drożdże i cukier. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy mleko. Na powierzchni oprószonej mąką razową wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (bardzo łatwo się wyrabia). Formujemy kulę, wkładamy do miski i odstawiamy do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu chwilę zagniatamy, dzielimy na  8 części. Z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze w pewnej odległości od siebie, przykrywamy i ponownie odstawiamy do napuszenia na około 30 minut.
Przed upieczeniem lekko oprószamy je mąką, możemy zrobić za pomocą końca drewnianej łyżki przedziałek (robiąc wgłębienie aż do blachy- ja używam noża niezbyt ostrego). Pieczemy w temp. 220 stopni 15-20 minut (u mnie trwało to około 17 minut). Studzimy na kratce.
Bułeczki są bardzo smaczne, ostatnio wypróbowałam trzy przepisy na mące pszennej razowej i te zdecydowanie są najlepsze. Ich minusem jest niestety ich wielkość. Ale zawsze można ciasto podzielić na mniej części i formować większe bułeczki.

32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

kikimora 27/01/2011 - 7:32 pm

Ale cudne! Duże i wyrośnięte, a jednocześnie widać w nich tę razową "ciężkość"… Porządne buły na porządny posiłek 🙂

Odpowiedz
bastamb 27/01/2011 - 7:36 pm

Nawet bułeczki pieczesz…razowe bardzo zdrowie i lubie…pozdrawiam Malwinko.

Odpowiedz
Wiewióra 27/01/2011 - 7:40 pm

Nowy blog bardzo mi się podoba, jest subtelny i niech takim pozostanie. Bułki bardzo smakowicie się prezentują 🙂 pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
Kasia 27/01/2011 - 8:10 pm

Ja sobie też upodobałam pszenną razową do pieczenia bułek, wciskam w nie zawsze mnóstwo ziarenek, jednak nie ma to jak własne pieczywo 🙂

Jeśli chodzi o filmy to na pewno "Jutro też będzie dzień" i chyba Paryż (choć kontekst to z tego co pamiętam zdanie z "Casablanki:))

Odpowiedz
ana 27/01/2011 - 8:15 pm

Bułeczki piękne, a filmy to chyba "Przeminęło z wiatrem" i "Casablanka". Pozdrawiam

Odpowiedz
Emma 27/01/2011 - 8:25 pm

koniecznie musze kupią mąke razową chlebową 😉

Odpowiedz
Majana 27/01/2011 - 8:57 pm

Świetne te bułeczki Malwinko!
Jeden z filmów to zapewne "Przeminęło z wiatrem";)
Pozdrawiam.

Odpowiedz
kabamaiga 27/01/2011 - 9:23 pm

Wspaniałe bułki.
Nowa szata bloga wspaniała. Co do menu to może coś w różach czy fioletach, żeby współgrało z tłem?

Odpowiedz
delikatessen 27/01/2011 - 11:45 pm

Mnie bardzo podoba się margines z jakby-papieru czerpanego. Taki śliczny, domowy i świeży:) Zmiana szablonu o tej porze roku to coś jak przed-wiosenne przemeblowania lub porządkowanie szafy…:) Czyli mała (duża) rzecz, a cieszy! Pozdrawiam!

Odpowiedz
Monica 28/01/2011 - 7:59 am

Ja też niedawno się przenosiłam i miałam problemy z odpowiednim tłem ( z rozdzieleniem wszystkich kategorii, archiwum, linków – dalej nie wiem co zrobić). Wydaje mi się, że tło nie powinno być przede wszystkim jaskrawe i takie aby nie przeszkadzało w czytaniu. To co jest obecnie u ciebie jest okey, miło się czyta i nic po oczkach nie "daje" 😉

Urocze buły! 🙂

Odpowiedz
Lekka 28/01/2011 - 8:04 am

Witaj Malwinko, przybiegłam tutaj zaraz, jak tylko zobaczyłam wpis od Ciebie.:) Dziękuję!:) Cieszę się jak dziecko, bo już myślałam, że jestem całkiem sama w tym wirtualnym świecie.:)
Bułeczki wyglądają przeapetycznie!
Podziwiam wkład pracy, jaki włożyłaś w zbudowanie tak pięknej strony. Poza tym wymiękłam widząc przepisy na potrawy dietetyczne…:) Wbrew pozorom nie ma ich w sieci tak wiele. Super!
Życzę bardzo miłego dnia!:)

Odpowiedz
Kuba 28/01/2011 - 8:06 am

Ale fajne du… przepraszam – miało być bułeczki 🙂

Szata bardzo ładna i przejrzysta, ja niestety nie umiem ogarnąć mojej treści 🙂

A filmy to oczywiście Casablanca i Przeminęło z wiatrem!

Odpowiedz
EVE 28/01/2011 - 8:25 am

Malwinko, spóźniłam się na zagadkę 🙂 bo widzę że już kilkakrotnie powtórzono prawidłową odpowiedź.

Do mnie osobiście bardziej przemawia Przeminęło z wiatrem, choć i Casablancą nie pogardzę 🙂

a bułeczki super! też lubię takie na mące pełnoziarnistej, staram się jednak używać żytniej. Ciekawa jestem czy na żytniej też by wyszły takie ładne 🙂

a jak tam zakwas? gąbkuje?

pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Malwina 28/01/2011 - 8:58 am

Eve- niedługo wrzucę bułeczki na mące żytniej i razowej. Równie pyszne jak te, choć może i bardziej?
A zakwas gąbkuje kulturalnie. Wieczorkiem go raz jeszcze podkarmię i jutro rano piekę bułeczki;D

Odpowiedz
Paulina 28/01/2011 - 10:22 am

Wiem, że zmieniasz szablon. Mi się te ptaszki podobały. A bułeczki wprost cudowne!

Odpowiedz
Anucha 28/01/2011 - 10:56 am

Bułeczki aż się proszą, żeby je spałaszować. Wyglądają bardzo smakowicie:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
Beata 28/01/2011 - 12:06 pm

Boskie bułeczki!
Szablon bardzo fajny, tylko te płatki róż w tle trochę odwracają uwagę od zawartości bloga Może coś delikatniejszego?
I ja bym dała kategorie wyżej, a popularne posty niżej Za to czcionka w logo rewelacyjna!

Odpowiedz
Paula 28/01/2011 - 12:39 pm

szablon kojarzy mi się mi się z fiołkami 🙂 a bułeczki porywam dwie na kolację 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/01/2011 - 12:39 pm

Beatko, nad szablonem jeszcze popracuję. Z tym przeniesieniem popularnych niżej dobry pomysł, bo jak długo można patrzeć na gulasz wieprzowy;)
kategorie poszły wyżej wedle sugestii.

pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 28/01/2011 - 12:54 pm

świetne te bułeczki,tak smakowicie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/01/2011 - 1:59 pm

bułeczki urocze:)
podoba mi się nowa oprawa bloga
pzdr:*

Odpowiedz
Karmel-itka. 28/01/2011 - 8:11 pm

no, no, jak tu się pozmieniało! ślicznie.
i bułeczki…och, jakie cudowne. tak pięknie wyrośnięte!

Odpowiedz
lo 29/01/2011 - 9:18 am

Podoba mi się obecny układ. Jest jasny i przejrzysty, a to jest bardzo ważne. Przepis na bułeczki zapisuję. Takich domowych wypieków nigdy dość.

Odpowiedz
Kaś 29/01/2011 - 12:14 pm

razowe bułki już wylądowały w ulubionych. zwizualizowane kategorie potraw to świetny i bardzo przejrzysty układ. już mam swoją ulubioną – domowe pieczywo 🙂

Odpowiedz
aulik 29/01/2011 - 1:19 pm

następne bułki będę piekła na pewno razowe!
wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
Fiolunka 29/01/2011 - 2:07 pm

Przepiękne bułeczki :] wyglądają mega smacznie.
A co do szablonu – jest bardzo ciekawy, szczególnie czcionka w tytule, jednak kwiatki po bokach trochę dekoncentrują, choć jeśli nie przesuwamy strony to całość komponuje się idealnie 🙂

Odpowiedz
Polskie Blogi Kulinarne 29/01/2011 - 2:22 pm

Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

Pozdrawiamy:)

Odpowiedz
bastamb 29/01/2011 - 3:53 pm

Zapraszam do mnie po wyróżnienie.

Odpowiedz
Anonimowy 30/01/2011 - 2:33 pm

Wspaniałe bułeczki, notuję przepis 🙂
Z szablonem niewiele Ci doradzę, bo sama stale kombinuję. Ale fajny jest taki jasny 🙂

Odpowiedz
bryssska 30/01/2011 - 4:50 pm

ale mi narobiłaś ochoty tymi bułeczkami

Odpowiedz
Anonimowy 02/02/2012 - 7:39 pm

Patrze na te Twoje bułeczki i się zastanawiam dlaczego moje takie ładnie nie wyszły 🙁 Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (tylko użyłam mąki do chleba ŻYTNIEJ), ciasto prawie w ogóle mi nie wyrosło (chociaz początkowo trzymałam je dobre 2 godziny przy kominku, a potem jeszcze 30 minut). Ulepiłam 6 bułek, które podczas pieczenia MINIMALNIE urosły. W smaku całkiem dobre, ale jestem osobą na diecie, bym musiała zjeść wszystkie 6, żeby się najeść, a niestety to jest za dużo kcal (nawet nie da się ich przekroić, żeby dodać warzywka).

http://www.joven-parasiempre.blogspot.com

Odpowiedz
Malwina 03/02/2012 - 8:16 am

Myślę, że to kwestia użytej mąki. Na mące żytniej wypieki muszą o wiele dłużej rosnąć (była to żytnia 720 czy 2000?). Ich wadą rzeczywiście jest to, że nie są zbyt wielkie. Spróbuj następnym razem z mąką razową typ 2000 lub jeśli chcesz robić z tą żytnią zwiększ ilość użytych drożdży (może też suszone drożdże miałaś zwietrzałe?). Ja wolę piec na drożdżach świeżych (chociaż dawniej wolałam te wygodniejsze i mniej ekonomiczne suszone) bo wypieki ładniej rosną.
I skoro wyszło ich za mało zrób z podwójnej porcji 6 bułek, będą o wiele większe.

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies