Mój pierwszy w życiu chleb na zakwasie

przez Malwina
W końcu nastał ten dzień kiedy popełniłam swój pierwszy chleb na zakwasie. Muszę przyznać, że nie obeszło się bez problemów i utrudnień. Najpierw hodowla zakwasu- jak już wspominałam Wam- wyrzuciłam mój pierwszy uznając go za trupa, choć tak na prawdę pracował. Zabrałam się do drugiego- robiłam go następującą metodą – każdego wieczoru o 21 wsypywałam 100 g mąki na 100 g wody, mieszałam dokładnie i odstawiałam na kolejne 24 godziny. Oczywiście pewnego dnia zapomniałam go dokarmić i musiałam ratować go rano (i ten potworny koszmar o zakwasie zjadającym moje meble).
Zdarzyły się dwie ucieczki (jak się pakuje taką ilość wody i mąki to nic dziwnego). Ale muszę przyznać, zapach taniego wina w mieszkaniu o poranku- BEZCENNE. 
Szybko jednak go przytemperowałam- robiąc z niego drugi zakwas. Tym samym mam dwa słoje zakwasowe- jeden karmiony wczoraj po raz ostatni (6-dniowy) i już grzecznie stojący w lodówce oraz drugi który karmię co 12 godzin metodą od Tatter. Chcę go przytrzymać do 10 dnia. Zdaję sobie sprawę, że dwa zakwasy są mi całkowicie zbędne, jeden jednak prawdopodobnie powędruje do kogoś. Póki co jest piękny gąbczasty, pełen bąbelków, pachnie jak dobrej jakości jabol- czegóż więcej chcieć od zakwasu.
A teraz o pieczeniu chleba i utrudnieniach, które nastały. Po pierwsze masa rosła jak szalona. Zamiast wyrastać godzinę w keksówce, poradziła sobie w 20 minut. W piekarniku (czyt. kombiwarze) pojawił się problem- rosło dalej i w przeciągu 10 minut wyglądało jak chlebowe monstrum. I tu niestety urok kombiwaru- ciasto tak urosło że znalazło się jakieś 2 cm od pokrywy, stąd też musiałam zmniejszyć temperaturę, by chlebka nie spalić. Chciałam ratować się folią, ale rzecz jasna nie mogłam jej nigdzie znaleźć (potem okazało się, że leżała obok mnie). Tym samym pod koniec pieczenia masochistycznie za pomocą ściereczki i szybkiego, sprytnego ruchu niczym Bruce Willis w Szklanej Pułapce, przewróciłam chleb do góry nogami i ta się dopiekał bym go nie spaliła.  Efekt iście zadowalający- piękny puszysty chlebuś, z chrupiącą skórką. Troszkę za mało miał może dziurek, ale mimo to wszystkim smakował i zniknął jeszcze tego samego dnia. Tym samym pierwsze postanowienie noworoczne spełnione- upiekłam swój pierwszy w życiu i na pewno nie ostatni chleb na zakwasie. A nie ostatni bo dziś piekłam kolejny, mianowicie chlebek z San Francisco. 
Za pomoc i rady dziękuję EwelosieWiewiórce i Maggie😉  Jesteście dziewczyny niezastąpione! 

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

Składniki:
[przepis pochodzi od Liski]
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 8 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • płaska łyżeczka soli (następnym razem dam szczyptę więcej)
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy ze sobą najlepiej za pomocą miksera (ja zrobiłam to ręcznie, ponieważ mój mikser jakiś czas temu został jednorękim bandytą). Przekładamy do miski i odkładamy na 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto jest dosyć gęste  i lepkie). Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki (ja ją naoliwiłam i wysypałam otrębami). Moja keksówka ma wymiary 24 cm na   . Ciasto sięgało połowy wysokości keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut (moje po 20 minutach sięgnęło wysokości foremki). Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni, pieczemy chleb przez 40 minut. Z ciasta możemy też formować bułki i piec krócej około 20 minut. 

45 komentarzy
0

45 komentarzy

Mm_ajka 15/01/2011 - 5:41 pm

Gratuluję ślicznego chleba! Ja się za swój nie moge zabrać, mój pierwszy zakwas po kilku dniach spleśniał i teraz mam uraz;)
Jednak Twój chlebek mnie zmobilizował i chyba spróbuję ponownie:)

Odpowiedz
Teresa 15/01/2011 - 5:46 pm

Malwinko, piękny chlebek. Nawet przez kompa czuć ten zapach upieczonego świeżo pieczywa. Poezja. 😀
tmach

Odpowiedz
Wisienka 15/01/2011 - 6:06 pm

Fantastycznie! Ja mam z zakwasem niewiele wiecej doświadczenia, wiec mozna powiedzieć, że debiutujemy jednocześnie. I też zaczynałam od tego właśnie przepisu, tylko, że ja znalazłam go u kornika. I bardzo mi smakuje. Tyle, że ja sobie mieszam różne mąki (pyszny wychodzi z dodatkiem mąki orkiszowej) i ziarnami. Ale mi radość sprawiłaś!

Odpowiedz
bijana 15/01/2011 - 6:08 pm

no popatrz, ja tez go dzisiaj pieke,bo szybki i fajny jest.Twoj wyszedl sliczny i pewnie smaczny.Pozdrawiam i czekam na dalsze eksperymenty chlebowe.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/01/2011 - 6:09 pm

Oj Malwinko serdecznie gratuluję Kochana:) …a pamiętam jak kilka miesięcy temu pisałaś, ze ty to nawet bułeczek nie upieczesz…a tutaj juz chleb na zakwasie:) serdecznie gratuluję lodówkowego lokatora i cudownosci chlebka:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Mihrunnisa 15/01/2011 - 6:22 pm

Gratuluję piękny chlebek i witaj wśród piekących na zakwasie 🙂

Odpowiedz
Kaś 15/01/2011 - 6:22 pm

gratuluję przede wszystkim zakwasu – teraz można szaleć 🙂
chlebek pięknie się upiekł

Odpowiedz
flusso 15/01/2011 - 6:26 pm

Piękny chlebek 🙂 Nie wiem czy wystarczy mi odwagi żeby zabrać się za zakwasowca 🙂 Chociaż na pewno warto, a do tego jeszcze sen o tym jak zakwas zjada meble brzmi bardzo ciekawie 😀

Odpowiedz
tu-tusia 15/01/2011 - 6:28 pm

Moje gratulacje! Chleb piękny wyszedł 🙂 czekam na kolejne 🙂
I się jeszcze dopytam czy w poprzednim wpisie nie dojrzałaś mojego pytania w komentarzu czy po prostu nie chcesz odpowiedzieć? Jak nie to uszanuję, ale wolę się upewnić 😉

Odpowiedz
wiosenka27 15/01/2011 - 6:30 pm

Gratuluję chlebka:)Śliczny jest:)

Odpowiedz
Emma 15/01/2011 - 6:39 pm

gratuluje. ja chleba jeszcze zadnego nie piekłam, nmarazie tylko bułki. Najpierw poeksperymentuje z chlebem na drozdzasz a potem na zakwasie i to jeszcze w tym roku 😉
Sliczny twoj chleb

Odpowiedz
Malwina 15/01/2011 - 6:46 pm

tu-tusiu, przepraszam nie zauważyłam;) mam nikona d90- o aparatach nie mam aż tak wielkiej wiedzy, ale jeśli chcesz napisz mi maila czego od sprzętu oczekujesz to poradzę się znajomego fotografa co i w jakiej cenie byłoby najlepsze;) ja ze swojego jestem zadowolona , obecnie zbieram na obiektyw, który niestety kosztuje tyle co połowa aparatu;/

Odpowiedz
kornik 15/01/2011 - 7:30 pm

Fiu fiu, jak to pierwszy chlebek na zakwasie, to chyba rośnie nam nowa mistrzyni piekarnictwa!

Odpowiedz
Amber 15/01/2011 - 7:41 pm

Chlebek pięknie się upiekł.Gratuluję premiery!

Odpowiedz
bastamb 15/01/2011 - 7:45 pm

Gratuluje Ci….wygląda smakowicie…pierwszy raz najtrudniej….potem to już wprawanie będzie szło…pozdrawiam…

Odpowiedz
Karolina 15/01/2011 - 7:55 pm

Śliczny chlebek 🙂 Gratuluje! Ja na razie, aż taka odważna nie jestem żeby zrobić zakwas… ale może kiedyś wezmę z Ciebie przykład i spróbuję 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 15/01/2011 - 8:15 pm

Malwinno widzę , że nowy aparat sprawuje się całkiem dobrze. Oby jak najlepiej i najprzyjemnoej ci służył!
A chleba gratuluje! jak do tej pory na eksperymenty z zakwasem nie wychodziły mnie. Może spróbuję znów w przyszłości.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Wiewióra 15/01/2011 - 8:36 pm

Śliczny chlebek 🙂 gratuluję i jakby coś polecam się na przyszłość 🙂

Odpowiedz
Maggie 15/01/2011 - 8:43 pm

Malwinno, gratulacje – chlebek wyglada pierwszorzednie! Pierwszy krok jest zawsze najtrudniejszy, teraz bedzie juz z gorki 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 15/01/2011 - 8:50 pm

Malwino wspaniały. Dodam, że był to też i mój pierwszy chleb na zakwasie. Ostatnio jako pierwszy robiła go też Ulla 🙂 Czyli chyba spokojnie można go nazwać pierwszych chlebem

Odpowiedz
ana 15/01/2011 - 9:31 pm

Gratuluję udanego debiutu!

Odpowiedz
Karmel-itka. 15/01/2011 - 11:36 pm

gratulacje tak udanego debiutu!
chlebek naprawdę mistrzowski ;]

Odpowiedz
Kuchareczka 16/01/2011 - 6:15 am

ooo, gratulacje pierwszego zakwasowca malwinko! 🙂

Odpowiedz
Majana 16/01/2011 - 7:34 am

Malwinko, gratuluję pierwszego zakwasowca i zakwasu! Super 🙂
Chlebek wygląda pysznie:)
Pozdrawiam Cię.

Odpowiedz
Ojciec Dyrektor 16/01/2011 - 8:10 am

No, no… Gratulacje!!!
Następnym krokiem będzie chyba chleb już tylko na zakwasie? Jak zakwas Ci się wzmocni to drożdże nie będę potrzebne. Ja pierwszy wypiek też miałem mieszany, teraz używam tylko zakwasu lub jak ostatnio do pampuchów tylko drożdży. Pieczywo na samym zakwasie ma całkiem inny, niepowtarzalny smak i dużo dłuższą trwałość. 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 16/01/2011 - 11:16 am

Cudownie wyszedł. A ja nadal nie moge się zebrać, żeby go zrobic

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 16/01/2011 - 1:02 pm

już gratulowałam, ale co tam! zrobię to jeszcze raz;)
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 16/01/2011 - 3:41 pm

wygląda na co najmniej setny:)

Odpowiedz
hania-kasia 16/01/2011 - 5:50 pm

Gratuluję! Ja jeszcze nie mam swojego pierwszego na koncie.

Odpowiedz
magda 16/01/2011 - 6:20 pm

Gratulacje 🙂 Pierwszy raz i taki sukces. Warto było, prawda?))

Odpowiedz
Asia 16/01/2011 - 9:42 pm

no gratuluję pierwszego (tak genialnego!) chlebka na zakwasie! Ja cały czas zbieram się w sobie, by również zadebiutować w tej dziedzinie 😉

Odpowiedz
EVE 17/01/2011 - 7:58 am

Pieknie Ci się upiekł, Malwinko 🙂
Też uwielbiam to uderzenie gdy otwiera się słoik z zakwasem 😀
A smak i zapach świeżo upieczonego chleba na zakwasie… naprawdę bezcenny!

pozdrawiam ciepło! i czekam na kolejne bochenki, bo na tym jednym na pewno nie poprzestaniesz 😀

Odpowiedz
Monica 17/01/2011 - 7:59 am

Piękny! Gratuluję !
Ja nigdy nie robiłam chleba na zakwasie. Narazie do tego dojrzewm powoli…
No i piękne przygody miałaś podczas robienia 😉 Zazwyczaj tak to jest jak się robi coś po raz pierwszy 😉
Ale chlebek wart wysiłku, bo cudny wyszedł 🙂

Odpowiedz
Ethel 17/01/2011 - 2:53 pm

Też brałam przepis napierwszy chleb od Liski:-)Na zakwas zresztą też.Ja b. lubię razowce żytnie na zakwasie:-)Pozdrawiam.

Odpowiedz
kikimora 17/01/2011 - 3:42 pm

Gratuluję! Ja mam szumny plan na te ferie- upiekę razem z moją mamą chleb, ale jeszcze nie na zakwasie, raczej na drożdżach- od czegoś trzeba zacząć 🙂

Odpowiedz
Paula 17/01/2011 - 4:26 pm

gratulacje! chleb wygląda fantastycznie!

Odpowiedz
flowerek 17/01/2011 - 4:27 pm

Piekny chlebek! Ja wlasnie zakupilam make i mam zamiar jutro nastawic zakwas 🙂 Do tej pory chleb mi nie wychodzil, ale sie nie poddaje. Gratuluje sukcesu! Pozdrawiam, Basia 🙂

Odpowiedz
Alicja w krainie garów 17/01/2011 - 4:35 pm

I mowisz, ze to twoj pierwszy? No to uzdolniona z ciebie piekareczka – mnie moj pierwszy nie wyszedl tak dobrze 🙂
Strach sie bac, jake beda nastepne 😉

Odpowiedz
Ewam 17/01/2011 - 6:38 pm

Malwinko!!!!!uklony i gratulacje!!!!!!pierwsze koty za ploty…jestem pewna ,ze teraz bedzie u Ciebie czestym gosciem w domu chlebus,bo ponoc pieczenie chleba na zakwasie i nie tylko wciaga.Mimo perypetii ,jakie opisalas ,chlebek jest imponujaco piekny,a zapach…mmmyyy czuje go tutaj.Teraz moja kolej na zakwas…ale kiedy???

Odpowiedz
Malwina 17/01/2011 - 7:04 pm

Ewam rób, rób- bo warto ! choć przyznaję że przy hodowaniu zakwasu czułam się jak młoda mama;)

Odpowiedz
Malwina 19/01/2011 - 5:12 am

dziękuję wszystkim za miłe komentarze 😉

Odpowiedz
Escapade Gourmande 19/01/2011 - 2:29 pm

Mój zakwas ma dopiero 3 dni, ale już się nie mogę doczekać na mój pierwszy chlebek. Pozdrawiam!!

Odpowiedz
Kasia 21/01/2011 - 11:50 am

gratuluję:) Wyszedł ci rewelacyjny chlebek. może ja też spróbuję. pozdrawiam

Odpowiedz
mlynki w kuchni 21/01/2011 - 4:55 pm

ja też się ciągle przymierzam… Pierwszy, ale jaki ładny!pozdrawiam:)

Odpowiedz
Anonimowy 01/04/2014 - 8:45 am

Cieszę się, że coraz więcej osób piecze własne chleby.
Mała sztuczka dla osób, które boją się zakwasu (albo nie mogą czekać na własny).
Otóż wystarczy zakupić żur w butelce, taki do przygotowania żurku jako zupy. Uwaga – nie chodzi o obrzydlistwo z torebek – chodzi o naturalny żur butelkowy.
Do ciasta chlebowego dajemy tradycyjne drożdże ze sklepu, a zamiast części wody – nasz żur.
Ja wiem – ortodoksi mogą być oburzeni, ale ten chleb jest prawie nie do odróżnienia od takiego na prawdziwym zakwasie.
Polecam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies