Pierś z kurczaka faszerowana serem feta i suszonymi pomidorami

przez Malwina
Dziś obudziłam się o 3. Wiem, wiem nie raz to pisałam. Ale obudziłam się- przypomniało mi się że maleństwo (czyt. zakwas) nie zostało nakarmione wieczorem. Nic jednak zrobić nie mogłam (co by nie hałasować) i poszłam dalej spać. Zafundowałam sobie w ten sposób koszmar o morderczym zakwasie, który zaczął zjadać mi meble. Z samego rana został nakarmiony, mam nadzieję że nie odbije się to na jego zdrowiu. Jeśli tak, będę zmuszona zaczynać całą zabawę od nowa. 
Przy okazji pyszne piersi z kurczaka nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami. Jak zapewne wiecie- połączenie idealne. Smak wyjątkowy (W. sam farsz przed zapakowaniem go w mięsną kieszonkę wyjadał mi z salaterki). Polecam serdecznie w wolnej chwili.

PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE SEREM FETA I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 spore filety z piersi z kurczaka (każdy po około 220g)
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • farsz- 130 g sera feta, 5-6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paseczki, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki zalewy z pomidorów
Filety myjemy i czyścimy. Odcinamy polędwiczki. W każdym filecie robimy „kieszonkę” nacinając je wzdłuż zaczynając od grubszej strony (nie nacinamy do końca). Składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy. Farszem napełniamy kieszonki, spinamy je za pomocą wykałaczek. Smażymy na patelni ze wszystkich stron do zrumienienia, bądź pieczemy na ruszcie w piekarniku (temp. około 180 stopni przez około 25 minut w zależności od wielkości filetów). 
Do farszu można dodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. bazylię, oregano. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
34 komentarze
0

Podobne posty:

34 komentarze

grazyna 12/01/2011 - 5:52 pm

Co za pyszności ! Robiłam ostatnio kurczaka z suszonymi pomidorami, ale nieco inaczej. Twój wygląda bardzo kusząco 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 12/01/2011 - 6:07 pm

chyba jesteś kurczakoholiczką, ale to dobrze bo ja też bardzo lubie i mogę podpatrywać

Odpowiedz
Karolina 12/01/2011 - 6:13 pm

Bardzo lubię to danie, feta i pomidory to super połączenie 🙂

Odpowiedz
zauberi 12/01/2011 - 6:25 pm

smakowite nadzienie! Pozdrawiam

Odpowiedz
kasiaaaa24 12/01/2011 - 6:40 pm

Malwinko kiedy Ty to wszystko gotujesz? Ja nawet nie mam czsu zjesc kanapki 🙂
Pyszny obiadek! Ja dzis bez obiadu. Wczoraj też. Zobaczmymy, co będzie jutro 🙂

Odpowiedz
asieja 12/01/2011 - 6:51 pm

lubię ten Twój talerz w kwiaty ((:

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2012 - 6:27 pm

Też mam takie 🙂 kiedyś można było je kupic chyba w TESKO 🙂

Odpowiedz
od-kuchni 12/01/2011 - 7:03 pm

Mmmm…to musi być pyszne! Uwielbiam każdy składnik z osobna więc połączone muszą być przepyszne 🙂

Odpowiedz
bijana 12/01/2011 - 7:08 pm

ja tez uwielbiam kurczaki i Twoj przepis szalenie mi sie podoba.A zdjęcia-fantastyczne.

Odpowiedz
Majana 12/01/2011 - 7:09 pm

Ależ miałaś sen hehe;D
Fajna propozycja na pysznego kurczaczka:))
Rozkręciłaś się na maxa i dobrze!:)
Pozdrawiam.

Odpowiedz
flusso 12/01/2011 - 7:31 pm

Jak zwykle kurak u Ciebie wyjątkowo smaczny 🙂

Odpowiedz
wiosenka27 12/01/2011 - 7:59 pm

Takie roladki często się u mnie pojawiają bo bardzo lubimy te smaki:)

Odpowiedz
kikimora 12/01/2011 - 8:08 pm

Aach, już czuję ten zapach… Przypomniałaś mi, że muszę koniecznie wrzucić mój przepis na pieczona paprykę faszerowaną fetą i kaparami. Pieczona feta to jeden z przyjemniejszych zapachów kuchennych!

Odpowiedz
kabamaiga 12/01/2011 - 8:26 pm

Faszerowałam kurczaka mozarellą i rozmarynem. Teraz pora na Twoją wersję.

Odpowiedz
magda k. 12/01/2011 - 8:38 pm

muszę koniecznie zrobić taki obiad, bardzo apetycznie to brzmi i wygląda 🙂

Odpowiedz
Mary 12/01/2011 - 8:46 pm

Cudowne połączenie i wygląda smakowicie! 🙂

Odpowiedz
Arvén 12/01/2011 - 9:44 pm

Oj, coś już wiem o połączeniu serów i suszonych pomidorów.
Niesamowite!!

Odpowiedz
bastamb 13/01/2011 - 6:24 am

Świetne danie…piersi wyglądają smakowicie….ja też lubię kurczaki…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
aga 13/01/2011 - 8:37 am

moje smaki:) a pomidory suszone uwielbiam:)
wiec jak najbardziej to danie mi odpowiada:)

Odpowiedz
EVE 13/01/2011 - 8:39 am

aż mi ślinka cieknie 🙂
a to rozkrojone cudo, aż mi się buzia cieszy 🙂

pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2011 - 12:53 pm

Pyszne nadzienie:)

Odpowiedz
Monica 13/01/2011 - 1:17 pm

Sen koszmarny!
Ale fileciki pyszne! Feta i suszone pomidory to idealne połączenie – w pełni się z Tobą zgadzam 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
ana 13/01/2011 - 2:29 pm

Jadłam kiedyś podobnego kurczaka i muszę powiedzieć, że był pyszny. Uwielbiam suszone pomidory.

Odpowiedz
Emma 13/01/2011 - 8:14 pm

Taki obiad to bym chetnie zjadła ale wiecznie brak mi czasu na takie pysznosci

Odpowiedz
feeriasmakow 13/01/2011 - 8:29 pm

Szkoda, że tak późno do ciebie trafiłam… Przepis inspirujący, na pewno smakuje cudownie.

Odpowiedz
Paula 14/01/2011 - 9:58 am

jak dla mnie lepiej być nie mogło 🙂

Odpowiedz
Ewam 14/01/2011 - 12:56 pm

Masz racje ze feta plus suszone pomidory to idealnbe polaczenie,swego czasu zajadalam sie tym niemal codziennie…mam tak czasem ,jak juz cos mi posmakuje to jem ,jem i jem hihihi.Kurczak wyglada pycha!!
a o zakwas sie nie martw…mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.

Odpowiedz
delikatessen 17/01/2011 - 7:18 pm

Wygląda pysznie i podejrzewam, że tak też smakuje – w końcu to połączenie tylu wspaniałych smaków w jednym:)

Odpowiedz
Anonimowy 01/08/2011 - 12:22 pm

o mamo, ale cudowny blog!!!!!!!!!! gratuluje zdolnosci, kreatywnosci i w ogole, calego wszystkiego 😉 lola.bloog.pl

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2012 - 7:01 pm

Pyszności!!!! :))))

Odpowiedz
Basia 26/06/2012 - 3:45 pm

Pycha! Zdecydowanie moje smaki:)

Odpowiedz
Basia 26/06/2012 - 3:45 pm

Pycha!! Zdecydowanie moje smaki:)

Odpowiedz
Anonimowy 23/07/2012 - 12:44 pm

Zrobiłam i zakochałam się! 🙂 Tym bardziej, że był to mój pierwszy kontakt z suszonymi pomidorami… Coś wspaniałego, polecam!
Domina

Odpowiedz
Malwina 23/07/2012 - 1:54 pm

Domina- bardzo mi miło;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies