Warzywny dhal

przez Malwina





Dziś chcę Wam zaprezentować rewelacyjny dhal warzywny z dodatkiem soczewicy. Na pewno posmakuje nie tylko amatorom kuchni indyjskiej. Danie jest niezwykle sycące, pełne witamin i co najważniejsze rozgrzewające, co w okresie zimowym jest wielkim plusem. Na dodatek kusi też pięknymi słonecznymi barwami.





WARZYWNY DHAL (INDIE)

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g pomidorów z puszki- bez skóry i pokrojonych
  • 10 niewielkich pieczarek pokrojonych w grubsze plastry
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w grubszą kostkę
  • pół żółtej papryki pokrojonej jw 
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 
  • 1 spora łodyga selera naciowego posiekanego w centymetrowe kawałki
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • pieprz, sól
Na odrobinie oliwy smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy chilli, kardamon, garam masala, imbir i kumin. Smażymy ciągle mieszając, aż warzywa oblepią się przyprawami. Dodajemy seler, paprykę, pieczarki. Wrzucamy rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem (jeśli są bardzo gęste dodajemy wody). Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Kolejno dodajemy soczewicę, dokładnie całość mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut aż soczewica będzie miękka (jeśli używamy soczewicy zielonej wrzucamy ją wraz z pomidorami i gotujemy dłużej). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone oliwki i natkę pietruszki. Świetnie smakuje z kaszą kuskus, makaronem czy kromką chleba.
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

bijana 11/01/2011 - 2:15 pm

Robi wrazenie, wygląda niezwykle apetycznie. Nie znalam wczesniej kuchni indyjskiej, moze czas to zmienic…pozdrawiam

Odpowiedz
EVE 11/01/2011 - 2:56 pm

pięknie wygląda 😀
chwyciłabym taką miseczkę i uciekła hen daleko i spałaszowałam w tempie ekspresowym!
pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
ana 11/01/2011 - 3:18 pm

Takie warzywa to z pewnością coś dla mnie. Pysznie i zdrowe w jednym.

Odpowiedz
grazyna 11/01/2011 - 3:20 pm

Pyszności ! Zapisuję do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Majana 11/01/2011 - 4:13 pm

Mniam, jakże pysznie i kolorowo! Podoba mi sie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/01/2011 - 5:28 pm

Dzisiaj to już chyba plaga cudownych, aromatycznych dań, na które wielką miałabym ochotę – tyle tylko, że nikt inny w domu nie chciałby ich jeść (sic!).

Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Emma 11/01/2011 - 5:46 pm

ile składników 😉 musi byc pyszne tym bardziej ze z soczewicą 😉

Odpowiedz
Mihrunnisa 11/01/2011 - 6:36 pm

Ma w sobie wszystko to co lubię :-).

Odpowiedz
flusso 11/01/2011 - 8:28 pm

Gorąca miseczka pysznych warzyw 🙂 I jeszcze jak ładnie wygląda!

Odpowiedz
Anonimowy 11/01/2011 - 8:56 pm

już to lubię:)

Odpowiedz
kasiaaaa24 11/01/2011 - 9:23 pm

Malwinko znowu nas rozpieszczasz pysznościami i cieszysz oczy wspaniałymi kolorami 🙂

Odpowiedz
Paula 12/01/2011 - 10:28 am

o! to musi być coś pycha!

Odpowiedz
Kinga 12/01/2011 - 12:39 pm

No właśnie, ja podobnie ciagle nowych połączeń poszukuję na strączkowe z warzywami, a przyprawy i nieco inna kombinacja warzyw jest nie do przecenienia. Wersja do wypróbowania. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Wiosanna 13/01/2011 - 1:44 pm

Brzmi rewelacyjnie i na plus ma to, że jest warzywne. Staram się w końcu częściej jadać warzywa. To wciąż moja pięta achilessowa

Odpowiedz
Ursa 06/02/2011 - 7:24 pm

Smaczne bylo 🙂 Dziekuje i pozdrawiam.

Odpowiedz
a łyżka na to: niemożliwe 10/05/2013 - 6:28 pm

Obłędnie wygląda 🙂 Już robię listę zakupów.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies