Dziś chcę Wam zaprezentować rewelacyjny dhal warzywny z dodatkiem soczewicy. Na pewno posmakuje nie tylko amatorom kuchni indyjskiej. Danie jest niezwykle sycące, pełne witamin i co najważniejsze rozgrzewające, co w okresie zimowym jest wielkim plusem. Na dodatek kusi też pięknymi słonecznymi barwami.
WARZYWNY DHAL (INDIE)
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g pomidorów z puszki- bez skóry i pokrojonych
- 10 niewielkich pieczarek pokrojonych w grubsze plastry
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- pół czerwonej papryki pokrojonej w grubszą kostkę
- pół żółtej papryki pokrojonej jw
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 1 spora łodyga selera naciowego posiekanego w centymetrowe kawałki
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki garam masala
- szczypta mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- pieprz, sól
Na odrobinie oliwy smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy chilli, kardamon, garam masala, imbir i kumin. Smażymy ciągle mieszając, aż warzywa oblepią się przyprawami. Dodajemy seler, paprykę, pieczarki. Wrzucamy rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem (jeśli są bardzo gęste dodajemy wody). Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Kolejno dodajemy soczewicę, dokładnie całość mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut aż soczewica będzie miękka (jeśli używamy soczewicy zielonej wrzucamy ją wraz z pomidorami i gotujemy dłużej). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone oliwki i natkę pietruszki. Świetnie smakuje z kaszą kuskus, makaronem czy kromką chleba.
16 komentarzy
Robi wrazenie, wygląda niezwykle apetycznie. Nie znalam wczesniej kuchni indyjskiej, moze czas to zmienic…pozdrawiam
pięknie wygląda 😀
chwyciłabym taką miseczkę i uciekła hen daleko i spałaszowałam w tempie ekspresowym!
pozdrawiam serdecznie!
Takie warzywa to z pewnością coś dla mnie. Pysznie i zdrowe w jednym.
Pyszności ! Zapisuję do zrobienia 🙂
Mniam, jakże pysznie i kolorowo! Podoba mi sie 🙂
Dzisiaj to już chyba plaga cudownych, aromatycznych dań, na które wielką miałabym ochotę – tyle tylko, że nikt inny w domu nie chciałby ich jeść (sic!).
Pozdrawiam! 🙂
ile składników 😉 musi byc pyszne tym bardziej ze z soczewicą 😉
Ma w sobie wszystko to co lubię :-).
Gorąca miseczka pysznych warzyw 🙂 I jeszcze jak ładnie wygląda!
już to lubię:)
Malwinko znowu nas rozpieszczasz pysznościami i cieszysz oczy wspaniałymi kolorami 🙂
o! to musi być coś pycha!
No właśnie, ja podobnie ciagle nowych połączeń poszukuję na strączkowe z warzywami, a przyprawy i nieco inna kombinacja warzyw jest nie do przecenienia. Wersja do wypróbowania. Pozdrawiam.
Brzmi rewelacyjnie i na plus ma to, że jest warzywne. Staram się w końcu częściej jadać warzywa. To wciąż moja pięta achilessowa
Smaczne bylo 🙂 Dziekuje i pozdrawiam.
Obłędnie wygląda 🙂 Już robię listę zakupów.