Dziś w ramach kolejnej nieprzespanej nocy przeglądałam zagraniczne strony w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. Pośród wielu przepisów znalazły się także dania z kuchni polskiej.
I tak też na jednej stronie wyczytałam, że w Polsce jada się: marchewkę duszoną z ziemniakami( mi potrawa nieznana), jajka marynowane w occie (moja Teściowa takie robi, ale czy to wizytówka kuchni polskiej?), zupę z kaszy perłowej i grzybów ( zapewne chodzi o nasz polski krupnik), ravioli (z ziemniaków, sera i chilli ) polane kwaśną śmietaną, tradycyjną zimową zupę ze szparagów.
Większość stron zgodnie podaje, że w Polsce jada się: bigos, pierogi, zrazy, serniki, makowce, mazurki, barszcz, babkę, kiełbasę na tysiąc sposobów, buraki, kompot i kapustę.
Spodobały mi się próby translacji pewnych nazw- pojawiły się babaci’s pierogi (zapewne pierogi Babci), bitkas, borsht, easy kielbasa, golumpkis (rzecz o gołąbkach), kugela, halushki, kolachi, flaczky, halupky (kolejna nazwa gołąbków), kluskies, schnitzla, paluski, bialys (chodzi o jakiś chleb z cebulą), lecho, poertzelki, mielona, boush, goulash, poz noz (tu już moja zdolność rozpoznawania potraw zawiodła, było to coś a la jajka zapiekane z serem i szpinakiem).
Swoją drogą ciekawy, ile my popełniamy błędów starając się podać nazwy potraw w innych językach.
Pojawia się wiele dań zupełnie mi nie kojarzących się z kuchnią polską, bynajmniej tą tradycyjną, mianowicie- zupa z kiełbasą i mlekiem, barszcz czerwony z krewetkami, sałatka z pomidorów i parówek, spaghetti w sosie z dodatkiem wódki (choć podane proporcje wskazywały, iż to makaron jest dodatkiem do alkoholu), zupa z kurczaka i maślanki oraz totalny hit- pizza ze szpinakiem i …pierogami.
Ogólnie odniosłam wrażenie, że obcokrajowcy kojarzą polską kuchnię głównie z kapustą i kiełbasą. Spotkałam nawet przepisy na lasagne z tymi dodatkami, znalazł się też śledź marynowany na kapuście z kiełbasą.
Dziś jednak nie będzie u mnie ani kapusty, ani kiełbasy czy też pierogów. Zapraszam na kurczaka barbecue.
KURCZAK BBQ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi stąd]
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu chilli
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu z białego wina
- łyżkeczka przyprawy Cajun
- 8 podudzi z kurczaka
Kurczaka czyścimy (wedle preferencji możemy zostawić skórkę lub ją zdjąć). Nacinamy w 2-3 miejscach do kości. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Smarujemy mięso sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę lub najlepiej całą noc.Mięso wyjmujemy z marynaty, pieczemy w temp. 180-200 stopni około 30-40 minut. W trakcie pieczenia smarujemy mięso marynatą. Jeśli chcecie, by mięso było bardziej przypieczone, pieczcie je na kratce, jeśli bardziej soczyste, w naczyniu żaroodpornym lub na blasze (w trakcie pieczenia należy odwrócić mięso na drugą stronę).
20 komentarzy
kurczakowa pychota! …chociaż mnie po przeczytaniu wstępu wzięła ochota na golumpkisy :-)))
mmm jak ten kurczaczek wygląda zachęcająco
Pysznie wygląda:)
Ciekawe te nazwy ;P Pewnie inni też się śmieją z tego jak my mylimy ich potrawy ;P A kurczak super, szczególnie ta przyprawa Cajun 🙂
pysznie wygląda, tak soczyście
easy kielbasa brzmi kozacko 🙂
Fajne te Twoje refleksje. Ja oglądałam w kuchni tv program o kuchni emigrantów w Londynie, jak pokazywali polską , to nawet dość wiernie oddali charakterystyczne dania.
Kurczak pyszny, zrobię sobie takiego niedługo 🙂
alez apetyczny ten kurczak! te nacięcia i kolor-czuje glod…
Ale mi ślina cieknie!!!! O matko wygląda super:)
Kurczak wygląda obłędnie.
Mmmm… pysznie wygląda ten kurczaczek!:)
Kurczak mega apetyczny a marchewkę duszoną z ziemniakami bardzo lubię. Robiła ja moja babcia jako lżejszą wersje marchewki z groszkiem. Mniam. Ślinka mi pociekła.
PS> a jak tam zakwas???
Ale zdjęcia!!!
ja tu wieczorami nie powinnam przychodzić… 🙂
Przepis na kurczaka super. A za marynowane jajka to ja dziękuję 🙂 Jakos się nie mogę przekonac 🙂
O i to jest druga rzecz, ktora zrobie na urlopie na grillu juz niedlugo. Pierwszy znalazlam wczoraj u Grumkow.
Pizza ze szpinakiem i pierogami rzadzi!
malwinko ale sie usmialam hi hi hi polowy z nazw nie potrafie powiedziec poprawnie nie mowiac juz co to jest. a kurczaczek wyglada przepysznie. pozdrawiam serdecznie. alina
Jak ten kurczak pięknie wygląda :))) Swoją drogą, spodobała mi się nazwa halupky 😀
Mnie już nic nie zdziwi, bo skoro jeden z polskich portali kulinarnych lansował tezę, że sajgonki można zaliczyć do dań kuchni polskiej, to pizza przy nich brzmi już jak prawdziwie staropolska potrawa;-)
Kurczak bardzo apetycznie wygląda!
Wiewiórko- a to widzisz tej marchewki z ziemniakami nie znałam. a zakwas szybko rośnie (nie zapeszając), tyle że nie bombelkuje
Oj, świetnie wygląda… 🙂