Kurczak BBQ

przez Malwina
Dziś w ramach kolejnej nieprzespanej nocy przeglądałam zagraniczne strony w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. Pośród wielu przepisów znalazły się także dania z kuchni polskiej. 
I tak też na jednej stronie wyczytałam, że w Polsce jada się: marchewkę duszoną z ziemniakami( mi potrawa nieznana), jajka marynowane w occie (moja Teściowa takie robi, ale czy to wizytówka kuchni polskiej?), zupę z kaszy perłowej i grzybów ( zapewne chodzi o nasz polski krupnik), ravioli (z ziemniaków, sera i chilli ) polane kwaśną śmietaną, tradycyjną zimową zupę ze szparagów.
Większość stron zgodnie podaje, że w Polsce jada się: bigos, pierogi, zrazy, serniki, makowce, mazurki, barszcz, babkę, kiełbasę na tysiąc sposobów, buraki, kompot i kapustę.
Spodobały mi się próby translacji pewnych nazw- pojawiły się babaci’s pierogi (zapewne pierogi Babci), bitkas, borsht, easy kielbasa, golumpkis (rzecz o gołąbkach), kugela, halushki, kolachi, flaczky, halupky (kolejna nazwa gołąbków), kluskies, schnitzla, paluski, bialys (chodzi o jakiś chleb z cebulą), lecho,  poertzelki, mielona, boush,  goulash, poz noz (tu już moja zdolność rozpoznawania potraw zawiodła, było to coś a la jajka zapiekane z serem i szpinakiem). 
Swoją drogą ciekawy, ile my popełniamy błędów starając się podać nazwy potraw w innych językach. 
Pojawia się wiele dań zupełnie mi nie kojarzących się z kuchnią polską, bynajmniej tą tradycyjną, mianowicie- zupa z kiełbasą i mlekiem, barszcz czerwony z krewetkami, sałatka z pomidorów i parówek, spaghetti w sosie z dodatkiem wódki (choć podane proporcje wskazywały, iż to makaron jest dodatkiem do alkoholu), zupa z kurczaka i maślanki oraz totalny hit- pizza ze szpinakiem i …pierogami.
Ogólnie odniosłam wrażenie, że obcokrajowcy kojarzą polską kuchnię głównie z kapustą i kiełbasą. Spotkałam nawet przepisy na lasagne z tymi dodatkami, znalazł się też śledź marynowany na kapuście z kiełbasą. 
Dziś jednak nie będzie u mnie ani kapusty, ani kiełbasy czy też pierogów. Zapraszam na kurczaka barbecue.

KURCZAK BBQ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi stąd]
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu chilli
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu z białego wina
  • łyżkeczka przyprawy Cajun 
  • 8 podudzi z kurczaka 
Kurczaka czyścimy (wedle preferencji możemy zostawić skórkę lub ją zdjąć). Nacinamy w 2-3 miejscach do kości. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Smarujemy mięso sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę lub najlepiej całą noc.Mięso wyjmujemy z marynaty, pieczemy  w temp. 180-200 stopni około 30-40 minut. W trakcie pieczenia smarujemy mięso marynatą. Jeśli chcecie, by mięso było bardziej przypieczone, pieczcie je na kratce, jeśli bardziej soczyste, w naczyniu żaroodpornym lub na blasze (w trakcie pieczenia należy odwrócić mięso na drugą stronę). 
    20 komentarzy
    0

    20 komentarzy

    myniolinka 10/01/2011 - 5:28 pm

    kurczakowa pychota! …chociaż mnie po przeczytaniu wstępu wzięła ochota na golumpkisy :-)))

    Odpowiedz
    kulinarne-smaki 10/01/2011 - 5:42 pm

    mmm jak ten kurczaczek wygląda zachęcająco

    Odpowiedz
    wiosenka27 10/01/2011 - 5:49 pm

    Pysznie wygląda:)

    Odpowiedz
    Karolina 10/01/2011 - 6:05 pm

    Ciekawe te nazwy ;P Pewnie inni też się śmieją z tego jak my mylimy ich potrawy ;P A kurczak super, szczególnie ta przyprawa Cajun 🙂

    Odpowiedz
    Kaś 10/01/2011 - 6:08 pm

    pysznie wygląda, tak soczyście
    easy kielbasa brzmi kozacko 🙂

    Odpowiedz
    grazyna 10/01/2011 - 7:04 pm

    Fajne te Twoje refleksje. Ja oglądałam w kuchni tv program o kuchni emigrantów w Londynie, jak pokazywali polską , to nawet dość wiernie oddali charakterystyczne dania.
    Kurczak pyszny, zrobię sobie takiego niedługo 🙂

    Odpowiedz
    bijana 10/01/2011 - 7:39 pm

    alez apetyczny ten kurczak! te nacięcia i kolor-czuje glod…

    Odpowiedz
    Gula 10/01/2011 - 7:59 pm

    Ale mi ślina cieknie!!!! O matko wygląda super:)

    Odpowiedz
    feeriasmakow 10/01/2011 - 8:04 pm

    Kurczak wygląda obłędnie.

    Odpowiedz
    Majana 10/01/2011 - 8:16 pm

    Mmmm… pysznie wygląda ten kurczaczek!:)

    Odpowiedz
    Wiewióra 10/01/2011 - 8:28 pm

    Kurczak mega apetyczny a marchewkę duszoną z ziemniakami bardzo lubię. Robiła ja moja babcia jako lżejszą wersje marchewki z groszkiem. Mniam. Ślinka mi pociekła.
    PS> a jak tam zakwas???

    Odpowiedz
    kabamaiga 10/01/2011 - 8:54 pm

    Ale zdjęcia!!!

    Odpowiedz
    Paula 10/01/2011 - 9:10 pm

    ja tu wieczorami nie powinnam przychodzić… 🙂

    Odpowiedz
    kasiaaaa24 10/01/2011 - 9:42 pm

    Przepis na kurczaka super. A za marynowane jajka to ja dziękuję 🙂 Jakos się nie mogę przekonac 🙂

    Odpowiedz
    thiessa 10/01/2011 - 9:51 pm

    O i to jest druga rzecz, ktora zrobie na urlopie na grillu juz niedlugo. Pierwszy znalazlam wczoraj u Grumkow.
    Pizza ze szpinakiem i pierogami rzadzi!

    Odpowiedz
    holendrzyca 10/01/2011 - 10:02 pm

    malwinko ale sie usmialam hi hi hi polowy z nazw nie potrafie powiedziec poprawnie nie mowiac juz co to jest. a kurczaczek wyglada przepysznie. pozdrawiam serdecznie. alina

    Odpowiedz
    flusso 10/01/2011 - 10:21 pm

    Jak ten kurczak pięknie wygląda :))) Swoją drogą, spodobała mi się nazwa halupky 😀

    Odpowiedz
    grumko 11/01/2011 - 5:26 am

    Mnie już nic nie zdziwi, bo skoro jeden z polskich portali kulinarnych lansował tezę, że sajgonki można zaliczyć do dań kuchni polskiej, to pizza przy nich brzmi już jak prawdziwie staropolska potrawa;-)
    Kurczak bardzo apetycznie wygląda!

    Odpowiedz
    Malwina 11/01/2011 - 6:48 am

    Wiewiórko- a to widzisz tej marchewki z ziemniakami nie znałam. a zakwas szybko rośnie (nie zapeszając), tyle że nie bombelkuje

    Odpowiedz
    Mary 11/01/2011 - 1:35 pm

    Oj, świetnie wygląda… 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies