Sierotka Marysia i 7 kurczaków

przez Malwina

Dziś mam dla Was siedem przepisów z wykorzystaniem drobiu. Myślę, że każdy, kto tylko choć trochę lubi kurczaka znajdzie coś dla siebie. 

Spaghetti z kurczakiem i pesto z rukoli i migdałów

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 1 spora pierś z kurczaka- 250 g
  • sok z połowy cytryny, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, tymianek
  • pesto z rukoli i migdałów: pół szklanki rukoli, pół szklanki świeżych liści bazylii, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki płatków migdałów, sól, świeżo mielony pieprz
Filet czyścimy, kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczemy na ruszcie w piekarniku w temp. 180 stopni przez 25 minut. Jeśli chcecie, by mięso po upieczeniu było bardziej soczyste, obsmażcie je krótko na patelni z obu stron a następnie upieczcie. 
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto: rukolę,  migdały, czosnek i bazylię miksujemy w rozdrabniaczu, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Doprawiamy solą.
Makaron mieszamy z kilkoma łyżkami pesto i pokrojonym w kostkę kurczakiem. Potrawę możemy posypać płatkami migdałów (warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni).
 Kurczak barbecue

Składniki na sos barbecue:
[przepis znalazłam na blogu Passionfruit]
  • puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
 Cebulę i czosnek rumienimy na patelni. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, cukier, paprykę, sos Worcestershire i 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy na wolnym ogniu aż płyn odparuje i uzyskamy gęsty sos.
Sos blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy.

Składniki na kurczaka barbecue (na 2 porcje):

  • 4 pałeczki z kurczaka
  • sos barbecue
Pałeczki myjemy osuszamy (jeśli dbacie o linię, zdejmijcie skórę z mięsa). Nacinamy każdą trzy razy w poprzek aż do kości.  Smarujemy obficie sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy na ruszcie w piekarniku w temp. 200 stopni  przez około 40-45 minut. W trakcie pieczenia smarujemy mięso pozostałym sosem. 

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Składniki (na 2 porcje):

  • duży filet z piersi z kurczaka (250 g)
  • 5 średniej wielkości pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 200 g brokułów, podzielonych na różyczki
  • sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, chilli w proszku, słodka papryka w proszku
  • 200 g makaronu ryżowego świderki
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką (ja dodatkowo przyprawiałam go pieprzem cayenne). Na rozgrzanej oliwie przesmażamy kurczaka, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty mieszając aż cebula zmięknie. Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki (możemy go wcześniej zblanszować), pieczarki, paprykę i tymianek. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając ( przez około 10-15 minut aż brokuły będą miękkie). Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą, w razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu. 
W czasie przygotowania potrawy gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i dodajemy do warzyw na patelni. Dokładnie mieszamy.

Kurczak w aromatycznej domowej przyprawie
Przyprawa do kurczaka:
[przepis podaję za Ewelinką]
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka czosnku granulowanego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przesypujemy do słoiczka.
Piersi z kurczaka czyścimy. Nacieramy przyprawą. Ja mięso skropiłam oliwą i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnie upiekłam na ruszcie w piekarniku (175 stopni przez około 25 minut). Jeszcze lepiej przyprawa sprawdzi się jako dodatek do skrzydełek bądź podudzi z kurczaka.
Kurczak marynowany w chilli i musztardzie z surówką z marchwi i pomarańczy
 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżeczki gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki pikantnego sosu chilli
  • łyżeczka oliwy
Piersi czyścimy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę dokładnie łączymy z oliwą i sosem chilli. Do powstałej marynaty wkładamy mięso, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki lub na całą noc. Pieczemy na ruszcie w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka marynatą.

Surówka z marchwi i pomarańczy 

Składniki:
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki rodzynek
  • sól, cukier
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy. Pozostałą połowę obieramy, pozbawiamy błonek i rozdrabniamy na mniejsze części. Dodajemy do marchewki, kropimy sokiem z pomarańczy, doprawiamy solą i cukrem.  Dokładamy rodzynki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut.

Pikantny kurczak w aromatycznym sosie z pieczonych warzyw

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku w łupinkach
  • 3-4 łyżki opłukanej i odsączonej czerwonej fasoli z puszki
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, ostra papryka w proszku
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz cayenne
  • oliwa  
Piersi czyścimy, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i pieprzem cayenne (przyprawami nacieramy mięso). Kropimy delikatnie oliwą i odkładamy na 3 godziny lub całą noc do lodówki.
Na blasze układamy pomidora przekrojonego na pół (wnętrzem do góry), cebulę (obraną i pokrojoną na ćwiartki), oczyszczoną i pokrojoną na pół paprykę (skórką do góry), oraz czosnek w łupinie. Pieczemy w temp. 200 stopni około pół godziny lub dłużej (aż skórka papryki mocno się pomarszczy i zacznie ciemnieć). Z papryki i pomidora zdejmujemy skórkę.  W rozdrabniaczu umieszczamy pomidora, paprykę, wyciśnięty z łupin czosnek oraz cebulę, miksujemy. Pod koniec dodajemy odsączoną i opłukaną fasolę i dalej blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Mięso pieczemy na ruszcie w temp. 180 stopni około 20-25 minut. W trakcie pieczenia możemy je obrócić na druga stronę. Sos podgrzewamy. Mięso podajemy z ryżem polane sosem.

Kurczak w cytrynie i tymianku z pieczonymi warzywami 
Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • marchewka pokrojona w talarki
  • papryka czerwona
  • cebula
  • ryż brązowy
  • oliwa z oliwek
Piersi czyścimy, wkładamy je do miseczki, przyprawiamy solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem, tymiankiem, dodajemy drobno pokrojony czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc. 
Mięso pieczemy na ruszcie w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni .
Mięso podajemy z ugotowanym na parze brązowym ryżem i pieczonymi warzywami (marchew obieramy kroimy na talarki, cebulę na ćwiartki, paprykę w paseczki, kropimy delikatnie oliwą i pieczemy razem z kurczakiem w piekarniku, od czasu do czasu mieszając je).
28 komentarzy
0

28 komentarzy

Majana 28/12/2010 - 7:25 pm

Wooow! Malwinko,ale wybór! Cudne wszystko. Ja lubię mięsko kurczaka, chętnie skorzystam z Twoich propozycji. Muszę druknąć i pomyślę:)
Pozdrawiam Cię:)

Odpowiedz
kasiaaaa24 28/12/2010 - 7:46 pm

O Kochana, ale zaszalałas 🙂 Sama nie wiem, którą wersję pana Kuraka bym wybrała 🙂 Wszystkie wyglądają przepysznie!

Odpowiedz
Wiewióra 28/12/2010 - 7:52 pm

O Kochana zaszalałaś !!! i na co ja mam się teraz zdecydować??? ten barbecue mnie zachwycił swoją skorupką przypieczoną… podziwiam kurczakową wytrwałość 🙂

Odpowiedz
kikimora 28/12/2010 - 8:12 pm

O rany, ale super pomysły! Jestem pod wrażeniem i śliczne zdjęcia! A myślałam, że jeśli chodzi o sposoby na przyrządzenie kurczaka, to materiał już jest kompletnie wyczerpany. Pozdrawiam.

Odpowiedz
flusso 28/12/2010 - 9:15 pm

Kurczakowe guru jesteś 😉 No to jest z czego wybierać 🙂

Odpowiedz
hania-kasia 28/12/2010 - 9:28 pm

Zdecydowanie poproszę o porcję kurczaka barbecue – mój faworyt!

Odpowiedz
kasia1977 28/12/2010 - 10:38 pm

A ja sie upieram, ze powinno byc 'Sierotka Malwinna' w tytule! :):):)
A kurczaki swietne!
Pozdrawiam

Odpowiedz
grumko 29/12/2010 - 5:01 am

Ten wpis to taka mini książeczka o daniach z kurczaka;-)

Odpowiedz
kabamaiga 29/12/2010 - 7:47 am

Malwino ponieważ jestem kurczakożercą skorzystam na pewno. Super wpis.

Odpowiedz
bastamb 29/12/2010 - 8:33 am

Lubie kurczaka…ale wybieram spaghetti…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
arek 29/12/2010 - 12:30 pm

Nie ma to jak dac komus wybor! 🙂

Odpowiedz
aga 29/12/2010 - 3:02 pm

ale wybor:) same pysznosci, wiec najchetniej to bym poprobowala wszystkiego po troszku:)

Odpowiedz
Anucha 29/12/2010 - 3:33 pm

U mnie kurczak też dość często gości na stole, ale po Twoich propozycjach chyba będzie pojawiał się jeszcze częściej.
Wspaniałe potrawy i piękna ich prezentacja:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
thiessa 29/12/2010 - 3:43 pm

No to niezle zaszalalas. Biore barbecue i ten ostatni cytrynowo-tymiankowy. Wiem skadinad, ze to swietne polaczenie.

Odpowiedz
Usagi 30/12/2010 - 9:18 am

Kurczakowe szaleństwo! A tytuł mnie rozbawił – wyobraziłam sobie tę disneyowską Sierotkę Marysię, a za nią drepczące 7 kurczaków.

Osobiście stawiam na pierwszego 😉

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
aga-aa 31/12/2010 - 10:30 am

powiem tak: gdybym miała wybrac któreś to bym nie wybrała, podkradnę ci przepisy i będe je wypróbowywac 🙂

Odpowiedz
bastamb 31/12/2010 - 11:05 am

Szczęśliwego Nowego 2011 Roku….pozdrawiam…baw się wspaniale…

Odpowiedz
Anucha 31/12/2010 - 12:37 pm

Wspaniałego Sylwestra, a przede wszystkim szczęśliwego Nowego Roku. Aby spełniły się Twoje marzenia i każdy dzień był lepszy od poprzedniego:)

Odpowiedz
Ewam 31/12/2010 - 1:51 pm

To ja biore cala siodemke!!!pychota!!
Panno Malwino zycze Ci wszystkiego dobrego w Nowym 2011 Roku!!!

Odpowiedz
thiessa 01/01/2011 - 12:12 am

Szczesliwego Nowego Roku Kurczakowa Krolowo.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 01/01/2011 - 11:17 pm

Wszystkie wersje wyglądają naprawdę kusząco. Czuje, że kiedyś któryś pomysł zapożycze 😉
Zapraszam do mnie

Odpowiedz
Fiolunka 02/01/2011 - 8:00 pm

Ale pyszności – kurczak to najczęstsza potrawa jaka pojawia się u mnie – w różnych wersjach 🙂

p.s
cudowny kajecik 🙂

Odpowiedz
Nemi 03/01/2011 - 1:01 pm

Napiszę tylko tyle: jesteś genialna!;) Wszystkiego dobrego i udanych eksperymentów kulinarnych w Nowym Roku!!

Odpowiedz
chantel 03/01/2011 - 2:47 pm

kurczaka uwielbiam i widzę tutaj wiele smakowitości 🙂

Odpowiedz
feeriasmakow 07/01/2011 - 8:21 pm

Ależ doskonałe pomysły, nawet nie wiem na co się zdecydować. Dziękuję za inspirację.

Odpowiedz
chanya13 09/01/2011 - 6:36 pm

Z chęcią spróbowałam Twoich kurczaków w każdej wersji. Prezentują się przepysznie.

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2011 - 1:53 pm

Pikantny kurczak w sosie z pieczonych warzyw – rewelacja! Wypróbowałam i na pewno na stałe zagości w moim menu. Polecam i dzięki za przepis 🙂 Sylwia

Odpowiedz
Malwina 12/06/2011 - 2:20 pm

Sylwio- niezmiernie mi miło, że Ci smakował. Totalnie zapomniałam już o tym przepisie a był moim wielkim eksperymentem. pozdrawiam ciepło;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies