Dziś mam dla Was siedem przepisów z wykorzystaniem drobiu. Myślę, że każdy, kto tylko choć trochę lubi kurczaka znajdzie coś dla siebie.
Spaghetti z kurczakiem i pesto z rukoli i migdałów
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 1 spora pierś z kurczaka- 250 g
- sok z połowy cytryny, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, tymianek
- pesto z rukoli i migdałów: pół szklanki rukoli, pół szklanki świeżych liści bazylii, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki płatków migdałów, sól, świeżo mielony pieprz
Filet czyścimy, kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczemy na ruszcie w piekarniku w temp. 180 stopni przez 25 minut. Jeśli chcecie, by mięso po upieczeniu było bardziej soczyste, obsmażcie je krótko na patelni z obu stron a następnie upieczcie.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto: rukolę, migdały, czosnek i bazylię miksujemy w rozdrabniaczu, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Doprawiamy solą.
Makaron mieszamy z kilkoma łyżkami pesto i pokrojonym w kostkę kurczakiem. Potrawę możemy posypać płatkami migdałów (warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni).
Kurczak barbecue
Składniki na sos barbecue:
[przepis znalazłam na blogu Passionfruit]
- puszka pomidorów bez skórki (400 g)
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli
- 2 łyżki sosu Worcestershire
Cebulę i czosnek rumienimy na patelni. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, cukier, paprykę, sos Worcestershire i 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy na wolnym ogniu aż płyn odparuje i uzyskamy gęsty sos.
Sos blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy.
Składniki na kurczaka barbecue (na 2 porcje):
- 4 pałeczki z kurczaka
- sos barbecue
Pałeczki myjemy osuszamy (jeśli dbacie o linię, zdejmijcie skórę z mięsa). Nacinamy każdą trzy razy w poprzek aż do kości. Smarujemy obficie sosem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy na ruszcie w piekarniku w temp. 200 stopni przez około 40-45 minut. W trakcie pieczenia smarujemy mięso pozostałym sosem.
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
Składniki (na 2 porcje):
- duży filet z piersi z kurczaka (250 g)
- 5 średniej wielkości pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- 200 g brokułów, podzielonych na różyczki
- sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek, chilli w proszku, słodka papryka w proszku
- 200 g makaronu ryżowego świderki
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką (ja dodatkowo przyprawiałam go pieprzem cayenne). Na rozgrzanej oliwie przesmażamy kurczaka, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty mieszając aż cebula zmięknie. Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki (możemy go wcześniej zblanszować), pieczarki, paprykę i tymianek. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając ( przez około 10-15 minut aż brokuły będą miękkie). Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą, w razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu.
W czasie przygotowania potrawy gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i dodajemy do warzyw na patelni. Dokładnie mieszamy.
Kurczak w aromatycznej domowej przyprawie
Przyprawa do kurczaka:
[przepis podaję za Ewelinką]
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1,5 łyżeczki curry
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- łyżeczka czosnku granulowanego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przesypujemy do słoiczka.
Piersi z kurczaka czyścimy. Nacieramy przyprawą. Ja mięso skropiłam oliwą i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnie upiekłam na ruszcie w piekarniku (175 stopni przez około 25 minut). Jeszcze lepiej przyprawa sprawdzi się jako dodatek do skrzydełek bądź podudzi z kurczaka.
Kurczak marynowany w chilli i musztardzie z surówką z marchwi i pomarańczy
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- sól, świeżo mielony pieprz
- 3 łyżeczki gruboziarnistej musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki pikantnego sosu chilli
- łyżeczka oliwy
Piersi czyścimy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę dokładnie łączymy z oliwą i sosem chilli. Do powstałej marynaty wkładamy mięso, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki lub na całą noc. Pieczemy na ruszcie w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka marynatą.
Surówka z marchwi i pomarańczy
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki rodzynek
- sól, cukier
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy. Pozostałą połowę obieramy, pozbawiamy błonek i rozdrabniamy na mniejsze części. Dodajemy do marchewki, kropimy sokiem z pomarańczy, doprawiamy solą i cukrem. Dokładamy rodzynki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut.
Pikantny kurczak w aromatycznym sosie z pieczonych warzyw
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 duży pomidor
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku w łupinkach
- 3-4 łyżki opłukanej i odsączonej czerwonej fasoli z puszki
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, ostra papryka w proszku
- 2 piersi z kurczaka
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz cayenne
- oliwa
Piersi czyścimy, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i pieprzem cayenne (przyprawami nacieramy mięso). Kropimy delikatnie oliwą i odkładamy na 3 godziny lub całą noc do lodówki.
Na blasze układamy pomidora przekrojonego na pół (wnętrzem do góry), cebulę (obraną i pokrojoną na ćwiartki), oczyszczoną i pokrojoną na pół paprykę (skórką do góry), oraz czosnek w łupinie. Pieczemy w temp. 200 stopni około pół godziny lub dłużej (aż skórka papryki mocno się pomarszczy i zacznie ciemnieć). Z papryki i pomidora zdejmujemy skórkę. W rozdrabniaczu umieszczamy pomidora, paprykę, wyciśnięty z łupin czosnek oraz cebulę, miksujemy. Pod koniec dodajemy odsączoną i opłukaną fasolę i dalej blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Mięso pieczemy na ruszcie w temp. 180 stopni około 20-25 minut. W trakcie pieczenia możemy je obrócić na druga stronę. Sos podgrzewamy. Mięso podajemy z ryżem polane sosem.
Kurczak w cytrynie i tymianku z pieczonymi warzywami
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, suszony tymianek
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- marchewka pokrojona w talarki
- papryka czerwona
- cebula
- ryż brązowy
- oliwa z oliwek
Piersi czyścimy, wkładamy je do miseczki, przyprawiamy solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem, tymiankiem, dodajemy drobno pokrojony czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.
Mięso pieczemy na ruszcie w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni .
Mięso podajemy z ugotowanym na parze brązowym ryżem i pieczonymi warzywami (marchew obieramy kroimy na talarki, cebulę na ćwiartki, paprykę w paseczki, kropimy delikatnie oliwą i pieczemy razem z kurczakiem w piekarniku, od czasu do czasu mieszając je).
28 komentarzy
Wooow! Malwinko,ale wybór! Cudne wszystko. Ja lubię mięsko kurczaka, chętnie skorzystam z Twoich propozycji. Muszę druknąć i pomyślę:)
Pozdrawiam Cię:)
O Kochana, ale zaszalałas 🙂 Sama nie wiem, którą wersję pana Kuraka bym wybrała 🙂 Wszystkie wyglądają przepysznie!
O Kochana zaszalałaś !!! i na co ja mam się teraz zdecydować??? ten barbecue mnie zachwycił swoją skorupką przypieczoną… podziwiam kurczakową wytrwałość 🙂
O rany, ale super pomysły! Jestem pod wrażeniem i śliczne zdjęcia! A myślałam, że jeśli chodzi o sposoby na przyrządzenie kurczaka, to materiał już jest kompletnie wyczerpany. Pozdrawiam.
Kurczakowe guru jesteś 😉 No to jest z czego wybierać 🙂
Zdecydowanie poproszę o porcję kurczaka barbecue – mój faworyt!
A ja sie upieram, ze powinno byc 'Sierotka Malwinna' w tytule! :):):)
A kurczaki swietne!
Pozdrawiam
Ten wpis to taka mini książeczka o daniach z kurczaka;-)
Malwino ponieważ jestem kurczakożercą skorzystam na pewno. Super wpis.
Lubie kurczaka…ale wybieram spaghetti…pozdrawiam Malwinko…
Nie ma to jak dac komus wybor! 🙂
ale wybor:) same pysznosci, wiec najchetniej to bym poprobowala wszystkiego po troszku:)
U mnie kurczak też dość często gości na stole, ale po Twoich propozycjach chyba będzie pojawiał się jeszcze częściej.
Wspaniałe potrawy i piękna ich prezentacja:)
Pozdrawiam:)
No to niezle zaszalalas. Biore barbecue i ten ostatni cytrynowo-tymiankowy. Wiem skadinad, ze to swietne polaczenie.
Kurczakowe szaleństwo! A tytuł mnie rozbawił – wyobraziłam sobie tę disneyowską Sierotkę Marysię, a za nią drepczące 7 kurczaków.
Osobiście stawiam na pierwszego 😉
Pozdrawiam serdecznie
powiem tak: gdybym miała wybrac któreś to bym nie wybrała, podkradnę ci przepisy i będe je wypróbowywac 🙂
Szczęśliwego Nowego 2011 Roku….pozdrawiam…baw się wspaniale…
Wspaniałego Sylwestra, a przede wszystkim szczęśliwego Nowego Roku. Aby spełniły się Twoje marzenia i każdy dzień był lepszy od poprzedniego:)
To ja biore cala siodemke!!!pychota!!
Panno Malwino zycze Ci wszystkiego dobrego w Nowym 2011 Roku!!!
Szczesliwego Nowego Roku Kurczakowa Krolowo.
Wszystkie wersje wyglądają naprawdę kusząco. Czuje, że kiedyś któryś pomysł zapożycze 😉
Zapraszam do mnie
Ale pyszności – kurczak to najczęstsza potrawa jaka pojawia się u mnie – w różnych wersjach 🙂
p.s
cudowny kajecik 🙂
Napiszę tylko tyle: jesteś genialna!;) Wszystkiego dobrego i udanych eksperymentów kulinarnych w Nowym Roku!!
kurczaka uwielbiam i widzę tutaj wiele smakowitości 🙂
Ależ doskonałe pomysły, nawet nie wiem na co się zdecydować. Dziękuję za inspirację.
Z chęcią spróbowałam Twoich kurczaków w każdej wersji. Prezentują się przepysznie.
Pikantny kurczak w sosie z pieczonych warzyw – rewelacja! Wypróbowałam i na pewno na stałe zagości w moim menu. Polecam i dzięki za przepis 🙂 Sylwia
Sylwio- niezmiernie mi miło, że Ci smakował. Totalnie zapomniałam już o tym przepisie a był moim wielkim eksperymentem. pozdrawiam ciepło;)