Pilaw z kurczaka z pomidorami, papryką i bakaliami

przez Malwina
Ryż z kurczakiem i papryką
Święta minęły bardzo szybko. Ale to chyba dla nikogo nie jest niespodzianką. Długie przygotowania, trzy krótkie dni i wracamy do szarej rzeczywistości. Ja od wczoraj leżę w łóżku z temperaturą, zatkanym nosem i kaszlem, który nie daje mi spokoju. Musze jak najszybciej wrócić do zdrowia, bo w końcu lada dzień będzie Sylwester.
Jestem za to w posiadaniu nowej książki (nowej w mojej biblioteczce, bo sama książka wydana była bardzo dawno temu) „Kucharka litewska” Wincenty Zawadzkiej. Już niedługo będę korzystała z tej cudownej skarbnicy wiedzy kulinarnej. Tymczasem wracam pod ciepłą kołderkę i z kubkiem gorącej herbaty i dalej walczę z zarazkami. Wam natomiast zostawiam przepis na pyszny pilaw z dodatkiem kurczaka i papryki

Ryż z kurczakiem i bakaliami
PILAW Z KURCZAKA Z POMIDORAMI, PAPRYKĄ I BAKALIAMI
(TURCJA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Kuchnia turecka” z serii Podróże kulinarne]
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
  • 1 pęczek dymki, posiekanej
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g pomidorów bez skórki, pokrojonych
  • 1 papryczka chili, pozbawiona nasion i posiekana
  • szczypta szafranu
  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • 40 g rodzynek
  • 250 g długoziarnistego ryżu
  • 40 g orzeszków piniowych (dałam włoskie)
  • sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej

 Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Wrzucamy paprykę, smażymy przez około 4 minuty. Dodajemy ryż, przesmażamy. Do bulionu dodajemy szafran, wlewamy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień,  kumin,  pomidory, rodzynki i orzechy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut (w razie potrzeby podlewamy wodą). Pod koniec doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Danie nakładamy na talerze, obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Kurczak z ryżem i warzywami

Czas przygotowania: 30 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

shinju 27/12/2010 - 3:37 pm

Zachwycałam się nad tym przepisem w tej książeczce. Strasznie apetyczny się wydaje. Po Twoim wykonaniu jestem pewna, że też będę musiała spróbować. Gratuluje prezentu od Podravki 🙂

Odpowiedz
shinju 27/12/2010 - 3:42 pm

A i jeszcze chciałam Ci napisać, że mam tą książkę "Kucharka Litewska". Wiele ciekawych przepisów w niej jest. Tylko z wypiekami problem, bo ciasta są np. na 70 żółtek 🙁

Odpowiedz
Karolina 27/12/2010 - 4:42 pm

Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuje 🙂

Odpowiedz
Majana 27/12/2010 - 5:36 pm

Fajny prezencik dostałaś:))
Wiesz, mam podobne podejście do reklam na blogu, niektóre bardzo mnie denerwują…,ale nie będę się na ten temat uzewnętrzniać;))

Jedzonko mi się podoba i to nawet bardzo:)
Pozdrowienia Malwinko!

Odpowiedz
wiosenka27 27/12/2010 - 8:45 pm

Przepyszne to danie:)

Odpowiedz
magda k. 27/12/2010 - 8:53 pm

bardzo lubię pilaw, a Twój bardzo smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedz
Fiolunka 27/12/2010 - 9:35 pm

Gratuluję super prezentu 🙂
Potrawka strzał w dziesiątkę! Dla mnie idealna.

Odpowiedz
flusso 27/12/2010 - 11:19 pm

A u Ciebie znowu jest kurczakowo, znowu oryginalnie, kolorowo i pysznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/12/2010 - 6:32 am

shinju- właśnie tak te wypieki przeglądam i rzeczywiście, może to proporcje by wykarmić 30-osobową trzypokoleniową rodzinę? (ja osobiście nie robiłam jeszcze niczego z 9 litrów mąki, 2 litrów mleka i 60 żółtek;D)

a co do przepisu, jeśli tylko lubisz połączenia mięsa z bakaliami to próbuj. ja mam za sobą sporo takich połączeń, przepisy na takie dania pojawią się dopiero przy akcji kuchni arabskiej;)

Odpowiedz
Ali 28/12/2010 - 7:17 am

No proszę, od wczoraj się zastanawiałem co zrobć dzisiaj na obiad 🙂 I jak tak patrzę na te zdjęcia to już wiem! 🙂 I tak zaraz miałem iść do sklepu to kupię stosowne składniki i biorę się za gotowanie 🙂

Odpowiedz
Monica 28/12/2010 - 11:01 am

Miła odskocznia od ciężkostrawnych świątecznych potraw. Taki powiew wschodu 🙂 Bardzo lubię pilawy. Twój wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
aga 28/12/2010 - 3:08 pm

bardzo apetycznie wyglada:) i chetnie bym zjadla cos innego po tych swiatecznych specjalach:)

duzo zdrowka:)

Odpowiedz
nobleva 28/12/2010 - 4:39 pm

Super danie, po Świętach mi się też już chce czegoś normalnego 🙂

Odpowiedz
Mary 28/12/2010 - 5:13 pm

Wygląda smakowicie!! 🙂

Odpowiedz
kasiaaaa24 28/12/2010 - 6:38 pm

Idealny, poświąteczny obiadek, chociaż jak dla mnie nadal odświętny 🙂 Wygląda przepysznie!

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies