Gruszkowe muffinki na jogurcie z kolorową posypką

przez Malwina

To kolejne muffinki z gruszkami. Tym razem pieczone na jogurcie naturalnym zamiast na mleku. Zdecydowanie bardziej przemawiają do mnie wypieki na jogurcie, choć zapewne jeszcze nie raz upiekę muffinki na maślance, mleku czy kwaśnej śmietanie. Następnym razem do wypieku gruszkowych muffinek zamiast naturalnego jogurtu użyję owocowego.

GRUSZKOWE MUFFINY

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 80 ml oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 spora gruszka pokrojona w kosteczkę
  • kolorowa posypka
W misce łączymy składniki suche- mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugiej misce łączymy składniki mokre- jogurt, jajko i olej. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy do ich połączenia. Dorzucamy gruszkę. Wgłębienia w formie wypełniamy do 2/3 ich wysokości, posypujemy kolorową posypką, pieczemy 18-20 minut w temp. 175 stopni.
21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Ewam 27/11/2010 - 6:04 pm

Romantycznie ,swiatecznie i kolorowo…skubnelam sobie jednego…moglam?;))pozdrawiam Malwinko!

Odpowiedz
Anucha 27/11/2010 - 6:14 pm

Widzę, że muffinkowe szaleństwo trwa. Ja też w tym uczestniczę:)
Smakowite, kolorowe, pyyyszne:)-na poprawienie humoru.
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 27/11/2010 - 6:22 pm

cudne i ta kolorowa posypka!

Odpowiedz
myniolinka 27/11/2010 - 6:32 pm

muffiny na jogurcie to zdecydowanie moje najulubieńsze!

Odpowiedz
Majana 27/11/2010 - 6:51 pm

Malwinko, bardzo ladne te muffinki są 🙂 Musza świetnie smakować. Lubię te kolorki u Ciebie:)

Odpowiedz
Wiewióra 27/11/2010 - 7:06 pm

Muszą być przepyszne!!! ja najbardziej lubię na śmietance, takiej 18% ale nie kwaśnej… ehhh muszę chyba zaopatrzyć się w gruszkę i coś upiec 🙂

Odpowiedz
holendrzyca 27/11/2010 - 7:12 pm

u malwinki kolorowo i optymistycznie. a czas na szaleństwa muffinkowe trwa 🙂 kto następny drogie panie? 🙂

Odpowiedz
cameela5 27/11/2010 - 7:48 pm

jak ślicznie apetyczne! :))

Odpowiedz
Karmel-itka. 27/11/2010 - 9:02 pm

bardzo śliczne ;]

Odpowiedz
Usagi 27/11/2010 - 9:08 pm

W takich momentach zadaje sobie pytanie, czemu właściwie nie lubię muffin? Twoje tak ładnie i wesoło się prezentują. I jeszcze ta gruszka. Mniam.
Pozdrawiam

Odpowiedz
flusso 27/11/2010 - 10:07 pm

Ale kolorowo :)))

Odpowiedz
magda k. 27/11/2010 - 10:15 pm

co za ślicznotki 🙂

Odpowiedz
aga 27/11/2010 - 10:52 pm

cudne sa , takie kolorowe:)

Odpowiedz
Anonimowy 28/11/2010 - 7:39 am

ja również wolę piec na jogurcie:) zwłaszcza owocowym!

Odpowiedz
Paula 28/11/2010 - 11:02 am

gruszkowe smaki w takim cieplutkim wypieku to jest to!

Odpowiedz
ilka_86 28/11/2010 - 5:44 pm

bardzo smaczne babeczki:) i jakie kolorowe! gorące pozdrowionka dla Ciebie Malwinko w tez zimny wieczór

Odpowiedz
Kasia S. 30/11/2010 - 9:39 am

ooo babeczki z gruszka, super 🙂

Odpowiedz
Pluskotka 03/05/2011 - 11:52 am

Produkuję je dziś wieczorem. 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/05/2011 - 12:12 pm

Pluskotko-daj znać jak wyszły, mam nadzieję , że będą Ci smakować;)

Odpowiedz
Pluskotka 05/05/2011 - 2:37 pm

Zrobiłam i wkleję za jakiś czas. Były dobre i nawet myślałam, czy z cynamonem nie byłyby jeszcze lepsze. 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/05/2011 - 2:43 pm

Pluskotko- ciekawy pomysł z tym cynamonem- mam spory zapas gruszek w domu, więc jeśli będę produkować muffinki to wypróbuję 😉

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies