Tostadas to prosta w przygotowaniu przystawka, która świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi lub wieczoru filmowego. Jej bazą są placki tortilla. Możecie użyć gotowych placków bądź przygotować je samodzielnie w domu.
TOSTADAS Z POMIDORAMI I FASOLĄ
Składniki (na 16 sztuk):
- 1 drobno posiekana mała cebula
- puszka czerwonej fasoli (220 g)
- 1/3 szklanki posiekanych pomidorów z puszki (be skórki)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 duże pszenne tortille lub 4 mniejsze
- pół szklanki grubo startego cheddara
Na patelni smażymy cebulę, aż się zeszkli. Miksujemy ją blenderem z odsączoną i opłukaną fasolą na gładką masę. Przekładamy ponownie na patelnię, łączymy z pomidorami i śmietaną. Podgrzewamy.
W tym czasie każdą tortille kroimy na osiem trójkątnych kawałków. Kładziemy na nich masę fasolową, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni, aż ser się nie rozpuści. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
13 komentarzy
świetny pomysł, pyszna przekąska, lubię takie smaki
Ajć, jakie ładne!:)
ojej, jakie cudeńka.
hm… zapowiadają się uroczo i pysznie.
takie smaczki na raz ;]
na domówkę idealne 🙂
Tak przy okazji… może ja wpadnę jutro na te przekąskę… Tak przy okazji…;)
Chyba się nie zdziwisz jak napiszę, że mi się podoba;-)
Jakie cieniutkie tortille! Podoba mi się, bo jest bez mięsa 🙂 Już ci to chyba malwinko 50 razy pisałam, ale znowu napiszę: jaki masz fajny talerz, który ja też mam! 😉
moja ulubiona przystawka:)
fajna ta przekąska.
Przekąska super 🙂 nawet ciekawie wygląda.
Świetna przekąska….pozdrawiam!
zrobiłaś mi ochotę na warzywa z tortillą 🙂
szybka i smaczna. w sam raz do podjadania 🙂