Jest to pierwsza mieszanka przypraw do shoarmy, jaką przygotowałam. Niezwykle aromatyczna i lekko pikantna. Możecie ją wykorzystywać do przyprawiania drobiu lub wieprzowiny. Wystarczy tylko wymieszać kilka przypraw i mamy gotową domową mieszankę bez zbędnych polepszaczy smaku.
Składniki na przyprawę do shoarmy (podaję za Ewelinką):
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach
Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przesypujemy do słoiczka. Jeśli jakieś przyprawy mamy w postaci nasion (np. kumin) ucieramy je wcześniej w moździerzu. Ja wszystkie przyprawy miałam w postaci sypkiej.
Przyprawy używamy w proporcji 2 łyżki przyprawy : 1 łyżka oliwy.
Dwie piersi z kurczaka czyścimy i myjemy, kroimy na kawałki. Obtaczamy je w marynacie z przyprawą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni (pamiętajcie o tym, by po wyjęciu z lodówki mięso ocieplić zostawiając je na około pół godziny w temperaturze pokojowej). Shoarmę podałam z frytkami i sałatką z kapusty pekińskiej (poszatkowana kapusta pekińska, starta marchewka, sól, pieprz, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, octem winnym i oliwą).
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
26 komentarzy
Mmm… Jak aromatycznie. Przepis do wypróbowania 🙂
jejku, aż tutaj czuję jak pachnie:)
super pomysł z tą mieszanką własnej roboty – na pewno zrobię wkrótce!!! Ale to musi być aromat…
Też zawsze robiłam taką shoarmę:) Jest pyszna i bardzo aromatyczne. Dobrze, że mi o niej przypomniałaś bo dawno nie było jej w mojej kuchni:)
Swietny pomysl, na pewno wyprobuje!
Uwielbiam:)
Bardzo apetyczne danie!
Bardzo lubię takie zestawy. Tylko jak dla mnie koniecznie musi być z doprawionym ryżem zamiast frytek.
Pyszne! Wygląda tak smacznie,że chciałabym sięgnąć.Ale bez frytek…
Mniam,jak smacznie wygląda! Ja też bez frytek poproszę:)
Jak zobaczyłam na facebooku że dodałaś shoarmę to od razu wpadłam 🙂 świetna bez dwóch zdań!
ale cudowne aromaty:) taki kurczak to musi smakowac super:)
zapisuję i wypróbuję z pewnością 🙂
Uwielbiam shoarme. Pamietam jak zajadalam sie nia w jednym z lokali w moim rodzinnym miescie. Chetnie przygotuje sobie takie pysznosci w domu :))
Mam ochotę ugryźć monitor:)
Ale fajne tło! Też mam ochotę ugryźc monitor!
Ale pysznosci mialas na obiad, az zglodnialam ;)))
Super, że podajesz taki domowy przepis. Ja nie lubię curry, więc spokojnie będę mogła je pominąć i cieszyć się daniem! Dzięki. Pozdrawiam.
mmm już prawie czuję ten aromat!
Malwinko xcieszy mnie fakt iż przyprawa tak przypadło do gusty Tobie i Wojtkowi:)
Ja też ją uwielbiam 🙂
Danie wygląda rewelacyjnie- wiem iż też tak smakuje:)
serdecznie pozdrawiam
Ja szoarmy nigdy nie próbowałam zrobić w domu ale, o rany, przecież to nie może być trudne do zrobienia:) Podoba mi się doprawienie.. pozdraiam!
robię bardzo podobną:) Mojemu Połówkowi również b. smakuje:) w Sphinxie najczęściej zamawiamy właśnie to mięsko:] pozdrowionka
Nigdy nie jadłąm shoarmy, ale zachęciłaś mnie do wypróbowania 🙂
Właśnie wymieszałam kolejną porcję. To jeden z pierwszych przepisów, które wypróbowałam po odkryciu Twojego bloga:D Uwielbiamy! Zmniejszam tylko ilość chilli bo wolimy łagodniejsze smaki. Gotową mieszankę często wręczam w prezencie znajomym.
Czekam na Twoja mieszankę przypraw do gyrosa:)
Pozdrawiam gorąco:)
W takim razie postaram się wkrótce skomponować także mieszankę do domowego gyrosa 🙂
Po wypróbowaniu ,, na raz,, będę mieszać ,,na zaś,, ; )) . Baaardzo nam smakuje, polecam wszystkim amatorom domowych mieszanek!
Bożena