Shoarma domowa

przez Malwina


Jest to pierwsza mieszanka przypraw do shoarmy, jaką przygotowałam. Niezwykle aromatyczna i lekko pikantna. Możecie ją wykorzystywać do przyprawiania drobiu lub wieprzowiny. Wystarczy tylko wymieszać kilka przypraw i mamy gotową domową mieszankę bez zbędnych polepszaczy smaku. 

DOMOWA PRZYPRAWA DO SHOARMY

Składniki na przyprawę do shoarmy (podaję za Ewelinką):

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki soli  
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego  imbiru 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach 
Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przesypujemy do słoiczka.  Jeśli jakieś przyprawy mamy w postaci nasion (np. kumin) ucieramy je wcześniej w moździerzu. Ja wszystkie przyprawy miałam w postaci sypkiej.
Przyprawy używamy w proporcji 2 łyżki przyprawy : 1 łyżka oliwy.
Dwie  piersi z kurczaka czyścimy i myjemy, kroimy na kawałki. Obtaczamy je w marynacie z przyprawą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni (pamiętajcie o tym, by po wyjęciu z lodówki mięso ocieplić zostawiając je na około pół godziny w temperaturze pokojowej). Shoarmę podałam z frytkami i sałatką z kapusty pekińskiej (poszatkowana kapusta pekińska, starta marchewka, sól, pieprz, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, octem winnym i oliwą).

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

26 komentarzy
0

26 komentarzy

tu-tusia 26/10/2010 - 4:13 pm

Mmm… Jak aromatycznie. Przepis do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
aniula 26/10/2010 - 4:28 pm

jejku, aż tutaj czuję jak pachnie:)

Odpowiedz
Jagienka 26/10/2010 - 4:42 pm

super pomysł z tą mieszanką własnej roboty – na pewno zrobię wkrótce!!! Ale to musi być aromat…

Odpowiedz
Karolina 26/10/2010 - 5:17 pm

Też zawsze robiłam taką shoarmę:) Jest pyszna i bardzo aromatyczne. Dobrze, że mi o niej przypomniałaś bo dawno nie było jej w mojej kuchni:)

Odpowiedz
Maggie 26/10/2010 - 5:23 pm

Swietny pomysl, na pewno wyprobuje!

Odpowiedz
wiosenka27 26/10/2010 - 5:43 pm

Uwielbiam:)

Odpowiedz
grumko 26/10/2010 - 5:49 pm

Bardzo apetyczne danie!

Odpowiedz
shinju 26/10/2010 - 5:56 pm

Bardzo lubię takie zestawy. Tylko jak dla mnie koniecznie musi być z doprawionym ryżem zamiast frytek.

Odpowiedz
Amber 26/10/2010 - 6:08 pm

Pyszne! Wygląda tak smacznie,że chciałabym sięgnąć.Ale bez frytek…

Odpowiedz
majana 26/10/2010 - 7:02 pm

Mniam,jak smacznie wygląda! Ja też bez frytek poproszę:)

Odpowiedz
Fiolunka 26/10/2010 - 7:32 pm

Jak zobaczyłam na facebooku że dodałaś shoarmę to od razu wpadłam 🙂 świetna bez dwóch zdań!

Odpowiedz
aga 26/10/2010 - 8:33 pm

ale cudowne aromaty:) taki kurczak to musi smakowac super:)

Odpowiedz
magda k. 26/10/2010 - 8:36 pm

zapisuję i wypróbuję z pewnością 🙂

Odpowiedz
majka 27/10/2010 - 6:59 am

Uwielbiam shoarme. Pamietam jak zajadalam sie nia w jednym z lokali w moim rodzinnym miescie. Chetnie przygotuje sobie takie pysznosci w domu :))

Odpowiedz
Nemi 27/10/2010 - 10:17 am

Mam ochotę ugryźć monitor:)

Odpowiedz
nobleva 27/10/2010 - 12:14 pm

Ale fajne tło! Też mam ochotę ugryźc monitor!

Odpowiedz
gosiaa99 27/10/2010 - 2:08 pm

Ale pysznosci mialas na obiad, az zglodnialam ;)))

Odpowiedz
Paulina J. 27/10/2010 - 3:58 pm

Super, że podajesz taki domowy przepis. Ja nie lubię curry, więc spokojnie będę mogła je pominąć i cieszyć się daniem! Dzięki. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Paula 28/10/2010 - 2:18 pm

mmm już prawie czuję ten aromat!

Odpowiedz
Ewelosa 28/10/2010 - 6:23 pm

Malwinko xcieszy mnie fakt iż przyprawa tak przypadło do gusty Tobie i Wojtkowi:)

Ja też ją uwielbiam 🙂

Danie wygląda rewelacyjnie- wiem iż też tak smakuje:)

serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
Atria C. 31/10/2010 - 10:33 pm

Ja szoarmy nigdy nie próbowałam zrobić w domu ale, o rany, przecież to nie może być trudne do zrobienia:) Podoba mi się doprawienie.. pozdraiam!

Odpowiedz
ilka_86 03/11/2010 - 5:38 pm

robię bardzo podobną:) Mojemu Połówkowi również b. smakuje:) w Sphinxie najczęściej zamawiamy właśnie to mięsko:] pozdrowionka

Odpowiedz
Justinek 13/11/2010 - 6:42 pm

Nigdy nie jadłąm shoarmy, ale zachęciłaś mnie do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/04/2014 - 8:17 pm

Właśnie wymieszałam kolejną porcję. To jeden z pierwszych przepisów, które wypróbowałam po odkryciu Twojego bloga:D Uwielbiamy! Zmniejszam tylko ilość chilli bo wolimy łagodniejsze smaki. Gotową mieszankę często wręczam w prezencie znajomym.
Czekam na Twoja mieszankę przypraw do gyrosa:)
Pozdrawiam gorąco:)

Odpowiedz
Malwina 13/04/2014 - 2:52 pm

W takim razie postaram się wkrótce skomponować także mieszankę do domowego gyrosa 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/11/2015 - 12:26 pm

Po wypróbowaniu ,, na raz,, będę mieszać ,,na zaś,, ; )) . Baaardzo nam smakuje, polecam wszystkim amatorom domowych mieszanek!
Bożena

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies