Spaghetti z sosem pieczarkowo-szpinakowym

przez Malwina
Makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym

Zarówno ja, jak i Połówek ze szpinakiem polubiliśmy się kilka lat temu. Czy wcześniej mieliśmy do niego awersję? Ależ skąd! Po prostu nigdy wcześniej go nie jedliśmy. Ani w moim, ani w jego domu, szpinaku się nie jadało, nie mieliśmy więc okazji poznać jego smaku. Szpinak to niezwykle uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele smacznych dań. Dziś prezentuję Wam bardzo proste i szybkie w przygotowaniu spaghetti. Możecie użyć do niego zarówno szpinaku świeżego, jak i mrożonego poza sezonem. 


Makaron z pieczarkami i szpinakiem
SPAGHETTI W SOSIE PIECZARKOWO-SZPINAKOWYM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 150 g mrożonego szpinaku (lub 200 g świeżego szpinaku, umytego i posiekanego)
  • 200 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana (opcjonalnie)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 180 ml śmietany 18%
  • 4  łyżki startego sera grana padano
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa   do smaku
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni smażymy cebulę. Kiedy zmięknie dodajemy do niej pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażymy aż pieczarki zmiękną i zmienią kolor. Dodajemy posiekany szpinak i czosnek, smażymy od czasu do czasu mieszając, aż liście zwiotczeją. Wlewamy śmietanę, dodajemy ser i przyprawiamy. Smażymy aż ser się rozpuści a całość połączy. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu.

* do przygotowania potrawy możecie użyć mrożonego szpinaku. Przed przygotowaniem nie rozmrażam go. Wrzuciłam na  patelnię i podgrzewałam, aż listki się rozmrożą, następnie dodaję pieczarki oraz czosnek. Smażę aż pieczarki ładnie się zrumienią. Następnie wlałam na patelnię śmietanę, dodałam ser i makaron, całość przyprawiłam solą i pieprzem.

Pieczarki ze szpinakiem

Czas przygotowania: 15 minut

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Paula 12/10/2010 - 4:58 pm

pyszny obiadek! mimo tego, że jestem po kolacji, to z chęcią zjadłabym odrobinkę 🙂

Odpowiedz
ana 12/10/2010 - 5:49 pm

Taki makaron to coś dla mnie:)

Odpowiedz
Fiolunka 12/10/2010 - 6:27 pm

Ale tu się Filozofie odprawiają 🙂 rewelacja, od dawna mnie na szpinak kusi ale nie wiedziałam, że można tak fajnie go podać 🙂
http://www.kuchcikowo.wordpress.com

Odpowiedz
majana 12/10/2010 - 6:29 pm

To jest idealne jedzonko! :))

Odpowiedz
bastamb 12/10/2010 - 7:00 pm

Dla mnie super ale mąż nie lubi szpinaku…pozdrawiam Malwinko.

Odpowiedz
NaStole.pl - Ania 12/10/2010 - 8:01 pm

Uwielbiam taki makaron! 🙂 Może jutro sobie zrobię… Pzdr

Odpowiedz
aga 12/10/2010 - 8:29 pm

pyszne jedzonko:) szpinakowi mowie zdecydowane tak:)

Odpowiedz
EVE 13/10/2010 - 7:37 am

uwielbiam takie dania. Są niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. A spaghetti ze szpinakiem należy do jednych z moich ulubionych 🙂
dużo zdrówka życzę 🙂

Odpowiedz
jukejka 13/10/2010 - 9:13 am

szpinak ostatnio jest częstym gościem w naszej kuchni 😉

Odpowiedz
amarantka 13/10/2010 - 12:28 pm

Mniam! i szpinak i spaghetti. Jedno i drugie lubię bardzo 🙂

Odpowiedz
emma001 13/10/2010 - 1:32 pm

koniecznie musze kupić szpinak. Kusi mnie tyle dan ze szpinakiem a ja nawet go nigdy nie jadłam.
taki makaron bardzo mi odpowiada. chyba

Odpowiedz
Cezonia 14/10/2010 - 10:01 am

To mi podsunęłaś wspaniały pomysł na jutrzejszy szybki obiadek 🙂

Odpowiedz
Gula 25/10/2010 - 8:03 pm

Wow, dziękuję za przypomnienie o istnieniu szpinaku:)

Odpowiedz
Anonimowy 11/06/2013 - 12:22 pm

Widzę pewną niekonsekwencję w wersji ze szpinakiem mrożonym. Dodawałbym go kiedy pieczarki już są gotowe, nie odwrotnie.

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 12:31 pm

Przy użyciu mrożonego szpinaku, wolę zdecydowanie najpierw rozmrozić szpinak na patelni i odparować wodę a dopiero dodać pozostałe składniki. Sam szpinak rozmraża się dobrych kilka minut na patelni. Dodanie mrożonego do gorących pieczarek nie jest zbyt dobrym pomysłem. Szpinak odda wodę, pieczarki będą dość długo smażone i też puszczą dodatkowy płyn. Ale ile kucharek, tyle zdań 🙂

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 11/06/2013 - 8:01 pm

muszę koniecznie to zrobić ;]

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2013 - 8:25 pm

Do tego makaronu proszę koniecznie dodać trochę gałki muszkatołowej (ilość – jak kto lubi).. to taka kropka nad i w tym przepisie 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/06/2013 - 6:20 am

Dopiszę w takim razie a przy następnej okazji wypróbuję z gałką 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies