Tarta jabłkowa

przez Malwina
Tarta z jabłkami

Dziś z okazji Dnia Chłopaka przygotowałam dla mojego Połówka taką oto tartę z jabłkami. Tego typu wypieki lubię szczególnie w okresie jesiennym. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, zachęcam Was do wypróbowania przepisu w wolnej chwili.



Tarta jabłkowa przepis
TARTA JABŁKOWA
Składniki (na formę o średnicy 25 cm):
Ciasto:
  • 150 g zimnego masła
  • 90 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • szczypta soli
  • 2 duże żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka wody

Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy sól, cukier, żółtka, łyżkę wody,szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche możemy dodać dodatkową łyżkę wody. Ważne, by nie wyrabiać go zbyt długo. Ciastem wylepiamy  formę do tarty o średnicy 25 cm i wkładamy do lodówki (najlepiej ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia).

 Nadzienie:
  • 400 g jabłek do szarlotki np. szarej renety (lub dowolnych)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 75 g cukru
  • 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż

Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych, kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, nasiona z laski wanilii i 4 łyżki wody. Dusimy do miękkości na małym ogniu około 15 minut. Do gotowej masy można dodać łyżkę rumu lub amaretto.

Dodatkowo– 2-3 jabłka, obrane, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny

Spód tarty nakłuwamy widelcem. Ugotowane jabłka wkładamy do formy z ciastem.  Na wierzchu układamy okrąg z jabłek pokrojonych w plasterki i posypujemy łyżką cukru. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50-60 minut. Upieczoną tartę z jabłkami studzimy na metalowej kratce. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Jako dodatek do tarty możecie podać bitą śmietaną lub lody waniliowe. 

Czas przygotowania: 60 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Amber 30/09/2010 - 4:29 pm

Słodki prezent.Przez żołądek do serca do serca.
Pysznie!

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2010 - 4:33 pm

z takim poświęceniem rannym ciasto musiało smakować (:

viri z Czekokota

Odpowiedz
margot 30/09/2010 - 5:17 pm

hm , fajnie jest u ciebie być chłopakiem , takei ciasto się dostaje

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 30/09/2010 - 5:21 pm

Fajnie ma z Tobą ten chłopak:)

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2010 - 5:48 pm

Jejku, takie poświęcenie (pyszne!)… Naprawdę musisz kochać swojego Mężczyznę! ;))

Odpowiedz
bastamb 30/09/2010 - 6:44 pm

o…piekłaś w kombiwarze?….sprubuje…

Odpowiedz
kasandraa6 30/09/2010 - 6:57 pm

oj zjadłoby się 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2010 - 7:04 pm

szczęściarz z Niego:)

Odpowiedz
aga 30/09/2010 - 7:56 pm

pysznie sie prezentuje Twoja tarta:) i na pewno taki slodki prezent smakowal Twojemu Mezczyznie:)

Ja tez dla swojego Meza przygotowalam ciacho specjalnie na te okazje, jedno z jego ulubionych, ale troche zapomnianych i byl bardzo zadowolony:)

postaram sie jutro wrzucic na bloga, bo dzisiaj juz nie zrobie zdjec…

Odpowiedz
Paula 30/09/2010 - 8:27 pm

Chłopak z pewnością był dumny ^_^

Odpowiedz
Karmel-itka. 01/10/2010 - 6:09 am

wygląda tak niewinnie ;] ale jest niezwykle grzeszna, kusi sobą, kusi.. xd

Odpowiedz
amarantka 01/10/2010 - 10:22 am

Tarta wygląda wspaniale, więc się nie dziwię, że Twój W. spałaszował ją z uśmiechem 🙂

Odpowiedz
ilka_86 01/10/2010 - 1:32 pm

jej jaka apetyczna ta Twoja tarta!:) bardzo ładnie się prezentuje:) pozdrowionka;*

Odpowiedz
majana 01/10/2010 - 8:21 pm

Jaka śliczna jest!:)

Odpowiedz
Kaś 01/10/2010 - 9:24 pm

bardzo ładnie wyszła
fajnie, że można ją zrobić też w kombiwarze

Odpowiedz
Ewelosa 02/10/2010 - 8:10 am

Malwinko powiedz W., że ta Ewelina z Białego powiedziała, że też go nie lubi :D:D:D

Tarta superaśna 🙂

serdecznie Was pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies