Bułki do hamburgerów

przez Malwina
Domowe bułki do burgerów

Puszyste, miękkie i rozpływające się w ustach. Tak w kilku słowach można by określić te bułki do hamburgerów. W smaku są bardzo podobne do tych, które możecie zakupić w sklepie. Jednak w przeciwieństwie do tych sklepowych są o wiele zdrowsze. Są idealną bazą do przygotowania domowych burgerów. 

Przepis na bułki do hamburgerów

BUŁKI DO HAMBURGERÓW

Składniki na bułki :
(przepis pochodzi z blogu Liski)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 (bułeczkowa)
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę)
  • 14 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 jajko
  • do posmarowania bułek: żółtko wymieszane z odrobiną wody
  • sezam do posypania bułek
Mąkę mieszamy z mlekiem w proszku i solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem,  mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, jajko i masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Po tym czasie formujemy 8 mniejszych bułeczek (lub 6 dużych), układamy je na blasze do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Smarujemy bułki żółtkiem wymieszanym z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 13-15 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczone bułki do hamburgerów studzimy na metalowej kratce.

* z tego ciasta możecie przygotować także bułki do hot-dogów.

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut
28 komentarzy
0

28 komentarzy

viridianka 21/09/2010 - 3:50 pm

domowe uwielbiam, kupnych nie zjem za żadne skarby świata (;

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 21/09/2010 - 4:02 pm

Uwielbiam domowe hamburgery. Twoje wyglądają obłędnie!!!
Chciałabym się poza tym zapytać Ciebie czy mogłabym wykorzystać Twoje pesto by wziąć udział w konkursie??? podając je na swoim blogu już je troszkę zmodyfikowałam ale jako że inspiracja jest baaardzo wyraźna pytam 🙂
Pozdrawiam serdecznie i cieplutko.

Odpowiedz
NaStole.pl - Ania 21/09/2010 - 4:10 pm

Ale bym takie wciągnęła teraz! niestety muszę jeszcze poczekać jakieś 3kg …

Odpowiedz
Anonimowy 21/09/2010 - 4:13 pm

ostatnie zdjęcie mnie położyło… piekne!

Odpowiedz
Amber 21/09/2010 - 4:29 pm

Świetne bułeczki! Piękna aranżacja i zdjęcia.
POzdrawiam.

Odpowiedz
majana 21/09/2010 - 5:12 pm

Świetny hamburger, boskie bułeczki:)
o ,widzę ,ze zaprosiłaś MM na hamburgera ;-))

Odpowiedz
Malwina 21/09/2010 - 6:10 pm

Wojownicza Wiewiórko- ależ oczywiście- nie widzę problemu;) życzę powodzenia!

Odpowiedz
arek 21/09/2010 - 6:28 pm

Buleczki prezentuja sie swietnie, po prostu usmiechaja sie z tych zdjec – burger z domowymi bulami – toz to luxus!

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 21/09/2010 - 6:47 pm

Dzięki Panno Malwinno 🙂 dam znać jeśli coś z tego wyjdzie 🙂 Buziak.

Odpowiedz
tu-tusia 21/09/2010 - 7:55 pm

Ja tez uwielbiam domowe hamburgery. Coś zupełnie innego niż te fast foodowe. Pyszne i wcale nie aż takie niezdrowe. Jak przeciętny polski obiad bym powiedziała 😛 A Twój wygląda apetycznie, choć brakuje mu sałatki 😉

Odpowiedz
Kaś 21/09/2010 - 8:39 pm

ale dawno nie jadłam hamburgerów… takie domowe chętnie bym widziała u siebie na talerzu 🙂

Odpowiedz
bastamb 22/09/2010 - 6:35 am

Świetny przepis…zrobię wnukom…

Odpowiedz
Karmel-itka. 22/09/2010 - 7:01 am

nie lubię fast foodów. ale czy domowy hamburger się do nich zalicza? nieee! dla takiego hamburgera (dałabym więcej do środka) zrobię naprawdę wiele xd

Odpowiedz
majka 22/09/2010 - 7:26 am

Chyba juz ze sto lat nie jadlam hamburgerow 🙂 I tych kupnych i tych domowych. Ale mi narobilas smaku :))

Odpowiedz
Wisienka 22/09/2010 - 8:29 am

Widzę, że nie tylko ja chadzam na kompromisy z męskimi smakami 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/09/2010 - 9:10 am

Tu-tusia, Karmel-itko- nawet nie dajecie sobie sprawy jak chciałam tam sałatę włożyć, i pomidorka. Ale faceta się nie przegada, w końcu to on konsumuje;)

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 22/09/2010 - 9:16 am

Swoje są najlepsze. Kiedy robię kotlety mielone, to kilka zostawiam właśnie na hamburgery, moje dzieci je uwielbiają.

Odpowiedz
Paula 22/09/2010 - 10:01 am

przepysznie wyglądają! i jest tyyyle kombinacji z dodatkami 🙂

Odpowiedz
Justyna 22/09/2010 - 11:43 am

muszę przyznać że jeszcze nie jadłam domowych hamburgerów ale teraz na pewno się to zmieni.. wyglądają pysznie

Odpowiedz
EVE 22/09/2010 - 2:24 pm

piękne te bułeczki 🙂
za samymi hamburgerami nie przepadam, ale u Ciebie tak cudnie wyglądają, że może się skuszę 🙂

lubię tą serię książek "Podróże kulinarne" 🙂
Amerykańskiej jednak nie mam. Czy warto ją nabyć? Mi ta kuchnia kojarzy się z hamburgerami właśnie i shake'ami czekoladowymi…

pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Malwina 22/09/2010 - 2:41 pm

EVE ja mam wszystkie oprócz…polskiej. nigdzie nie mogę jej zdobyć. a ta amerykańska o dziwo niezła- nie ma przepisów kojarzących się z fast foodami- dużo dań z rybami i owocami morza, dziwne połączenia np. banan i boczek, mięso plus ryba. i niezłe przepisy na słodkości. moim zdaniem warto kupić;)

Odpowiedz
aga 22/09/2010 - 2:43 pm

ale wygladaja smsakowicie:) domowe i tylko domowe sa najlepsze:)

Odpowiedz
thiessa 22/09/2010 - 5:20 pm

Czasem mam ochote na jakis fast food a taki domowy z wiadoma zawartoscia pochlonelabym w trymiga. Problem w tym, ze domowy fast food wcale nie jest fast, tylko slow, bo i bulki trzeba upiec i mieso na burgera zmielic i troche czasu zajmuje przygotowanie. Idealnym rozwiazaniem byloby przygotowanie wiekszej ilosci i zamrozenie.

Odpowiedz
EVE 22/09/2010 - 6:38 pm

czuję się przekonana :))))
kuchnie polską gdzieś widziałam…

już mam jest na allegro:
http://allegro.pl/kuchnia-polska-podroze-kulinarne-nowa-i1237393803.html

ale coś drogo, wydaje mi się, że widziałam ją na Centralnym

pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
chanya13 22/09/2010 - 7:02 pm

Domowe hamburgery to jest to. Śliczne bułeczki.

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2010 - 11:09 am

Pycha. Wygląd sklepowych bułek do hamburgerów po prostu mnie dobija. Twoje są piękne i złociste 🙂

Odpowiedz
Ever 23/09/2010 - 8:40 pm

moje ślinianki zaczęły właśnie ostro pracować… jedno co lubię z ameryki to te ich hamburgery 😀

Odpowiedz
Wisienka 11/10/2010 - 6:32 am

A ja nawet pozwoliłam sobie pożyczyć przepis, zaczerpnąć inspiracji i zrobić coś bardzo podobnego. Dzięki! Linku nie umieszczam, bo nie chcę Ci spamować. Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies