Sos słodko-kwaśny na zimę

przez Malwina
Sos do ryżu na zimę

Jak przygotować sos na zimę

SOS SŁODKO-KWAŚNY DO SŁOIKÓW

Składniki:

I.

  • 3 kg pomidorów- wyparzonych i obranych ze skórki
  • 1 kg papryki- oczyszczonej- dałam pół na pół żółtą i czerwoną
  • 1 kg cebuli białej pokrojonej w piórka (równie dobrze możemy pokroić w grubszą kostkę)
  • łyżka soli

 Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy cebulę. Zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na noc.

II.

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 szklanki cukru
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku (u mnie było to około 2 ząbków przeciśniętych przez praskę)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3/4 szklanki octu 10 % (możemy dać 0,5 szklanki, ale polecam dać mimo wszystko więcej)

Z warzyw (I) odlewamy sok. Łączymy ze składnikami z grupy II. Gotujemy  pół godziny na wolnym ogniu.

  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy

Dodajemy puszkę ananasa pokrojonego w kawałki (bez zalewy) i puszkę kukurydzy. Gotujemy kolejne 20 minut.

Z soku z ananasa i 2,5-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej robimy „zatrzepkę”. Dodajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia- powstanie nam masa o konsystencji gęstego kisielu. Dodajemy warzywa (I). Zagotowujemy. Wkładamy do suchych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Tego sosu nigdy nie pasteryzuję i nie zdarzyło mi się, aby jakikolwiek ze słoików się popsuł. Oczywiście jeśli chcecie możecie sos zapasteryzować.

Sos z papryką i ananasem na zimę

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

Ewelosa 07/09/2010 - 6:52 pm

Malwinko dziękuję jeszcze raz za przepyszny przepis i za wspólne gotowanie :*

serdecznie pozdrawaim

Odpowiedz
Olciaky 07/09/2010 - 6:56 pm

Skorzytam z przepisu, dam znać za jakiś czas;)

Odpowiedz
wiosenka27 07/09/2010 - 7:01 pm

Świetny pomysł na szybki obiad:)

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 07/09/2010 - 7:02 pm

oOO uwielbiam takie sosy,to coś dla mnie:]

Odpowiedz
majana 07/09/2010 - 7:10 pm

Wygląda smaczniutko, lubię takie sosiki, więc chętnie wypróbuję przepis:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
olivia 07/09/2010 - 7:12 pm

pamiętam, że takie słoiczki z warzywami były u nas w pogotowiu na zimowy obiadek 🙂

Odpowiedz
Amber 07/09/2010 - 7:24 pm

Znam ten przepis.Mam jeszcze zapas z zeszłego roku.Sos jest bardzo dobry, pasuje do wielu dań.
Ja nie używam mąki,tylko odparowuję sos.
Ocet daję owocowy.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
shinju 07/09/2010 - 7:27 pm

Fajny ten przepis. Ale nie jestem pewna czy sos słodko kwaśny spodoba się mojej rodzinie.

Odpowiedz
Beata 07/09/2010 - 7:28 pm

Pycha sosik! Mój M. ucieszy się jak go zrobię:):)
pozdrawiam

Odpowiedz
kabamaiga 07/09/2010 - 8:16 pm

Robiłam rok temu, ale bez musztardy. Wspaniałe to Wasze spotkanie.

Odpowiedz
ewelajna 07/09/2010 - 8:50 pm

Ale super pomysł! Do ryżu bomba! Do tego miałyście fajną wspólną zabawę. Pozdrawiam Malwinno serdecznie:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 08/09/2010 - 6:46 am

Jak miło zobaczyć I odsłonę "Gotowania na odległość". Już II nie mogę się doczekać 😀
A taki ryż to mój studencki standard. Niestety posiłkuję się sklepowym słoikiem gdy cierpię na totalny brak czasu.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 08/09/2010 - 8:23 am

Malwino a może zrobiłaś tych słoiczków za dużo ? Chętnie bym skorzystała :):):).Smaczne

Odpowiedz
Szarlotek 08/09/2010 - 10:42 am

Zapowiada się ciekawie i chętnie wypróbuję, choc to będzie dużo mniej słoiczków :)Tak na posmakowanie:)*

Odpowiedz
majka 09/09/2010 - 11:09 am

Musze soboe koniecznie zanotowac ten przepis 🙂 Uwielbiam taki sos. Najbardziej z piersia kurczaka, mniam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/07/2011 - 11:27 am

I nie trzeba pasteryzować? A jak długo się to przechowuje? Bo sezon tuż tuż i może się w tym roku zmobilizuję to robienia jakiś innych przetworów poza przecierem pomidorowym i dżemem śliwkowym.
Ola

Odpowiedz
Malwina 04/07/2011 - 11:54 am

Olu- jeśli się boisz, że coś się z nimi stanie, możesz zapasteryzować 😉 nie zaszkodzi, a będziesz mogła spać spokojnie. Mi jeszcze nie zdarzyło się, by zepsuł mi się choć jeden słoik. Ostatnio trafiłam na dwuletni (!) słoiczek z sosem- był smaczny, jedyne co, to kukurydza bardziej wyblakła. Więc to, czy zapasteryzujesz czy też nie zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

Odpowiedz
majaroma: e-mail: [email protected] 08/07/2011 - 10:38 pm

Świetny przepis. Dobrze, że zauważyłam go przed sezonem "przetworowym".
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 07/09/2012 - 9:01 pm

właśnie dziś zrobiłam ten sosik….powiem, że jestem mega zadowolona – smak rewelacyjny, dużo lepszy niż ze sklepu :))))
chyba w najbliższym czasie dorobię jeszcze – tylko słoików nazbieram 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/09/2012 - 7:12 am

Mnie robienie tego sosiku dopiero czeka. Cieszę się, że przypadł Ci do gustu;)

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2012 - 10:09 am

Od jakiegoś czasu chowam nadmiar sosu pomidorowego do słoików, odwracam i tak sobie czeka na swój dzień 🙂 Chyba pokuszę się o słodko-kwaśny, bo go uwielbiam. W sklepowych jest jeszcze chyba marchew, czy to robi różnicę? Ile słoików wyszło z tej porcji?
pozdrawiam,
Ewa

Odpowiedz
Malwina 17/09/2012 - 10:12 am

Ewo, możesz też dodać do niego marchew, jeśli chcesz. Z tego co pamiętam wychodzi około 8 słoików po 380 ml

Odpowiedz
Malwina 17/09/2012 - 10:16 am

Poprawka- 8 po 380 ml i jakieś 10 po 180 ml.

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2012 - 10:36 am

Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Ruszam na poszukiwanie mniejszych słoików w piwnicy, a potem do dzieła! Naprawdę dużo tego sosu z jednej porcji. Dodam 2 marchewki na próbe i dam znać co wyszło 😉
Ewa

Odpowiedz
Anonimowy 24/09/2012 - 7:59 am

Melduję, że sos zapakowany do słoików! 🙂 Niestety nie obyło się bez przygód. Nie ogarnęłam tego, że taka ilość pomidorów nie zmieści się w moim garnku i w efekcie rozdzielałam je na dwa garnki i tak gotowałam do końca, a tak się z nich wylewało. Czas zakupić potężny gar!

Właśnie się zorientowałam, że zapomniałam dodać curry, ale to nic. Dodam przygotowując z sosu obiad.

Sos jest pyszny, dodałam marchewkę. Mimo, że pokroiłam super małe słupki, to i tak bardzo długo była twarda. Polecam dodać do gotowania już z pomidorami. Nie pasuje mi w sosie jedynie chili, którego ostrość ogarnia moje usta po chwili i zapominam, że to sos słodko-kwaśny.

Na pewno zrobię jeszcze raz 🙂 Pozdrawiam!
Ewa

Odpowiedz
Malwina 24/09/2012 - 8:33 am

Cieszę się, że mimo przygód sos wyszedł. Dla mnie w ogóle nie jest pikantny, za to dla mojego Teścia stanowczo za ostry. To chyba kwestia naszych kubków smakowych 😉

Odpowiedz
Anonimowy 29/08/2014 - 4:50 pm

Rewelacyjny przepis. Sos jest przepyszny. Jedną porcję zrobiłam z brzoskwinią, drugą z ananasem. Mam już 20 słoików. Gorąco polecam ten przepis. Pozdrawiam – Ania.

Odpowiedz
Anonimowy 21/09/2014 - 9:49 pm

Więc tak wszystkie warzywa już pokrojone i zasypane solą na noc, ale czytam dalej przepis i pewien moment jest dla mnie niejasny, wyjaśnisz?
Piszesz, że z warzyw odlewamy sok. Łączymy ze składnikami z grupy II.
Ale co łączymy? sok czy warzywa?

bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo te warzywa już czekają 😉

Ola

Odpowiedz
Anonimowy 22/09/2014 - 7:41 am

Mogłabyś jeszcze raz napisać? Twój komentarz jest niewidoczny 🙂

Ola

Odpowiedz
Malwina 22/09/2014 - 8:50 am

Olu, odlewasz sok, dodajesz do niego zalewę i gotujesz. Warzywa dodajemy pod koniec. Pamiętaj o tym, że potrzebny Ci będzie sporej wielkości garnek (jeśli robisz z całej porcji).

Odpowiedz
Puszek 08/10/2014 - 1:52 pm

Po prostu rewelacja !!!!!!! przepyszny Idealny na szybkie obiady _do kurczaka ,z ryzem Takze na sniadania z parówkami polecam!!!

Odpowiedz
Unknown 04/10/2015 - 8:00 pm

Ja też taki zrobiłam,super przepisik 🙂

Odpowiedz
Doro ta 04/10/2015 - 8:02 pm

Ja też taki zrobiłam,super przepisik 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies