Tarta z jabłkami

przez Malwina

Tę tartę bardzo miło wspominam. Była to pierwsza tarta z jabłkami jaką kiedykolwiek upiekłam. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Szczególnie dobrze pracuje się z ciastem na spód tarty. Jego dodatkowym plusem jest fakt, że się nie kruszy i bez problemów można je wyciągnąć z formy. Przepis na nią znalazłam u Liski. Serdecznie Wam polecam. 


ALZACKA TARTA Z JABŁKAMI

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 130 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 200 stopni około 12 minut, aż się delikatnie zarumieni (ja ze skrawków ciasta piekę małe ciasteczka, którymi potem dekoruję ciasto). W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 2 duże jabłka, które należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru z wanilią 
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu 

Składniki miksujemy (poza jabłkami) na gładką masę bez grudek. Na podpieczonym spodzie układamy plasterki jabłka w okrąg, zalewamy masą jogurtową i pieczemy przez około 40 minut.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na wypieki z jabłkami:

tarta jabłkowa z cynamonowąkruszonką

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Kasia w kuchni 15/08/2010 - 1:11 pm

uwielbiam tartę z jabłkami i cynamonem,mmm..już czuje ten piękny zapach..:)

Odpowiedz
Anonimowy 15/08/2010 - 1:18 pm

jestem na TAK! i przez zastąpienie śmietany jogurtem nadzienie nie jest tak kaloryczne;)

Odpowiedz
cooking Marta 15/08/2010 - 1:22 pm

mniam 🙂

Odpowiedz
aga 15/08/2010 - 1:32 pm

ale pysznosci:) jablka i cynamon to jest takie pyszne, pozdrawiam:)

Odpowiedz
Mm_ajka 15/08/2010 - 2:18 pm

Uwielbiam tarte, a twoja w wersji mini wygląda przepysznie:)

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 15/08/2010 - 3:12 pm

Szarlotka, tarta , wszystko z jabłkami jak dla mnie jest genialne.

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 15/08/2010 - 3:29 pm

Ubóstwiam tartę z jabłkami a szczególnie taką z nutką cytryny i migdałami. Twoja prezentuje sie bardzo apetycznie… aż piec mi się chce 🙂

Odpowiedz
mania179 15/08/2010 - 4:16 pm

O, takiej malutkiej to się u mnie nie opłaca robić ;))

Odpowiedz
Zuza 15/08/2010 - 7:03 pm

to widze, ze nei tylko ja ostatnio polowalam na forme do tarty 😉 jablkaaa <3

Odpowiedz
Nemi 15/08/2010 - 7:09 pm

Ale apetyczna!

Odpowiedz
Amber 15/08/2010 - 7:12 pm

Piękna tarta! To jabłuszko…

Odpowiedz
Anonimowy 15/08/2010 - 7:28 pm

Ogromnie lubię tarty. Tylko ten kruchy spód, no…

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ola 15/08/2010 - 7:37 pm

Oj, jak ja lubię takie ciasto, najlepiej na gorąco z kulka lodow waniliowych i posypka z kakao… rozmarzylam się:) Pozdrawiam! :]

Odpowiedz
Kaś 15/08/2010 - 10:31 pm

też ostatnio kupiłam formę do tarty 😉
jabłka mogę jeść zawsze i wszędzie, więc pewnie kiedyś wylądują i w tarcie

Odpowiedz
Karmel-itka. 16/08/2010 - 6:50 am

rónież jestem zagorzałą fanką tej tarty. w ogóle wszystkich tart. mogłąbym się nimi zajadac zamiast pozostałych posiłków. a możliwości smaku i dodatków są tak ogromne, że chyba przez rok albo i dłużej mogłabym tak życ ;p
a tarta śliczna. jeszcze to serduszko na wierzchu… urocze ;]

Odpowiedz
Ivon 16/08/2010 - 10:44 am

Pyszna !!! Ja tartowa jestem więc już się obluzuję na jej widok 😀

Odpowiedz
Olciaky 16/08/2010 - 12:43 pm

Lubię bardzo,
dziś i u Mnie jabłkowo (szarlotka wg. Babci Jasi).
Pzdr

Odpowiedz
Ewelosa 16/08/2010 - 12:55 pm

Malwinko wiesz ty tylko tak kokietujesz, ze to nie potrafisz, ze to nie wiesz jak, ze to Ci nigdy nie wychodzi – grożę palcem nununu tak cyganić:P

Tarta smakowita i chętnie bym się w nią wgryzła

serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
Kuchareczka 16/08/2010 - 7:56 pm

wydrukowałam przepis 🙂
tyle pyszności, że nie wiem w co ręce włożyc.

Odpowiedz
Atria C. 17/08/2010 - 12:56 pm

Widzę że klasyczne połączenie..
Ja tarty robię bardzo rzadko, mimo że formę posiadam – jakoś tak nie mogę się przekonać do wykładania kruchym ciastem i wogóle..

Ale z doświadczenia wiem, że znikają w oka mgnieniu. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2013 - 7:13 pm

Trata jest bardzo dobra, zamiast mąki pszennej robiłem na orkiszowej a innym razem na kukurydzianej. Wczoraj zamiast jabłek pojawiły się truskawki. Dla ozdoby i smaku można na grubych oczkach zetrzeć czekoladę 😛 Jako nieliczny chyba próbuję te przepisy i robię a nie zachwycam się zdjęciami albo czym innym.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 13/06/2013 - 7:47 am

Fajny pomysł z tymi truskawkami. W końcu trzeba korzystać z sezonu 🙂 Inni też wypróbowują przepisy, ale niestety rzadko kto zostawia po sobie ślad, za co Tobie bardzo dziękuję.
Jeśli kiedyś uda Ci się zrobić zdjęcie przygotowanej ode mnie potrawie, to wyślij je proszę na maila. Dorzucę je do galerii na Fb.

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
JustInka 14/10/2014 - 10:45 am

Ojejku. ten wpis ma ponad 4 lata 🙂 Niesamowite. Niezwykle ewoluowały Twoje zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Puszek 17/10/2014 - 6:55 pm

super tarta ,b kruche ciasto,dodatkowo posypałam ją z wierzchu cynamonem ,bo jabłka tylko w tym połaczeniu

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies