Ciecierzyca w sosie pomidorowym

przez Malwina
Ciecierzyca z pomidorami i kuskusem

Dzień dobry,

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam warzywa strączkowe, a ciecierzycę w szczególności. Tym bardziej w tak prostych i nieskomplikowanych potrawach. Ciecierzycę zazwyczaj kupuję suszoną, a następnie moczę i gotuję do miękkości. Od razu wstawiam sporą porcję, aby później móc ją poporcjować i zamrozić. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu mam gotową bazę do obiadu na czarną godzinę.

Jak mrozić ciecierzycę?

Ugotowaną należy oddzielić od zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do szczelnego pojemnika (najlepiej szklanego), a następnie zamknąć. Mrozić można też w woreczkach strunowych. Polecam mrożenie paczek na płasko, dzięki czemu zajmują mniej miejsca. Paczki porcjuję po około 250 g ugotowanej ciecierzycy.

Ciecierzyca gotowana w sosie pomidorowym

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (200 g)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g pomidorów, pozbawionych skórki i pokrojonych w kostkę (u mnie pomidory koktajlowe w sosie)
  • Pół szklanki warzywnego bulionu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Cukier do smaku (w przypadku kwaśnych pomidorów)
  • Natka pietruszki do posypania
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony czosnek i cebulkę przez 3 minuty.
  2. Dodajemy pomidory, słodką i ostrą paprykę, oregano, podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do otrzymania gęstego sosu (zajmie to około 10-15 minut).
  3. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku (jeśli jest taka potrzeba) oraz ciecierzycę i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą, makaronem lub z ryżem.  Tym razem postawiłam na kuskus perłowy.

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

asieja 10/08/2010 - 1:21 pm

pyszny ten Twój obiad
lubię kuskus z dodatkami, choc to nie on gra tu pierwszą rolę

Odpowiedz
wedelka 10/08/2010 - 1:28 pm

Oooo..fajny pomysł 🙂 Spróbuję coś podobnego niedługo stworzyć, bo też lubię ciecierzycę 😉

Odpowiedz
myniolinka 10/08/2010 - 1:41 pm

smakowitości!

Odpowiedz
shinju 10/08/2010 - 1:58 pm

O rany, ja kocham ciecierzycę. To danie idealne dla mnie. Ciecierzyca, pomidory, kuskus – bosko!

Odpowiedz
Sisters4cooking 10/08/2010 - 2:19 pm

też uwielbiam ciecierzycę 🙂

Odpowiedz
Sisters4cooking 10/08/2010 - 2:20 pm

a w sosie pomidorowym jeszcze nie jadłam…

Odpowiedz
aga 10/08/2010 - 3:24 pm

zapowiada sie bardzo smacznie:) calkiem fajny obiadek:)

Odpowiedz
Muscovado 10/08/2010 - 3:56 pm

Oj ja też pokochałam ostatnio ciecierzycę!!! Cudna jest, i ten orzechowy posmak… 🙂

Odpowiedz
Bea 10/08/2010 - 4:03 pm

I u nas ciecierzyca gosci bardzo czesto, a z pomidorami faktycznie bardzo sie lubi. Ja czesto dodaje tez odrobine kuminu, mam takie kuminowe skrzywienie niestety ;))

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kasia w kuchni 10/08/2010 - 4:45 pm

smakowicie wygląda i w sumie to ja dawno nie jadłam ciecierzycy…:P

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/08/2010 - 5:06 pm

dziś z racji tygodnia hiszpańskiego w Lidlu zakupiłam ciecierzycę ale w słoiczku- jest jej dwa razy więcej i do tego ma niesamowicie delikatny smak. koszt 3 zł- przy okazji polecam;)

Odpowiedz
Nemi 10/08/2010 - 5:07 pm

Dawno jej nie jadła, ale narobiłaś mi smaka:)

Odpowiedz
Arvén 10/08/2010 - 9:38 pm

Próbowałam niedawno ciecierzycy po raz pierwszy i się polubiłyśmy – teraz przeniosę eksperymenty do swojej kuchni i zacznę chyba od Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
grumko 11/08/2010 - 5:19 am

Lubimy ciecierzycą, a tę hiszpańską to nawet wczoraj widziałem;-)

Odpowiedz
Ciastella 11/08/2010 - 7:06 am

szczerze powiedziawszy, to ciecierzycy jeszcze nigdy nie jadłam, ale od jakiegos czasu zastanawiam się, jak smakuje.. bo szczerze to u Ciebie wygląda bardzo smakowicie;*

Odpowiedz
ana 11/08/2010 - 8:38 am

Ja tez kocham ciecierzycę i to pod każdą postacią. Muszę się wybrać do Lidla po ten wielki słój pełen cieciorki.

Odpowiedz
magda k. 11/08/2010 - 9:34 am

wygląda pysznie, pobudziłaś moje zmysły 😀

Odpowiedz
iwona 11/08/2010 - 1:06 pm

nie jadłam jeszcze tego, w ogóle pierwsze słyszę o czymś takim.. trzeba będzie wypróbować 😉

btw. wczoraj koleżanka uraczyła mnie sushi.. hmm… to był mój tzw. pierwszy raz i nie wiem czy mi to smakowało… 😉

Odpowiedz
ilka_86 11/08/2010 - 1:41 pm

a ja jeszcze nie znam smaku ciecierzycy;) muszę nadrobić, bo pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Paula 11/08/2010 - 2:18 pm

a ja nie mogę się jakoś przekonać do tej ciecierzycy, no.. 🙂

Odpowiedz
Szarlotek 11/08/2010 - 5:16 pm

Nigdy nie spotkałam takiej w słoiku z pomidorami a uwielbiam to ziarno i to bardzo. Zawsze kupuję suche ziarno, które dopiero przerabiam lub konserwowaną, ale nie lubie tego posmaku puszki 🙁 Twoja propozycja jest bardzo interesująca :)*

Odpowiedz
misbasia 11/08/2010 - 9:03 pm

A ja jeszcze ciecierzycy nie jadłam 🙁 Ale Ty kusisz potwornie, więc może spróbuję? 🙂

Odpowiedz
gosiaa99 11/08/2010 - 10:52 pm

Uwielbiam sos pomidorowy 🙂
Moge jesc ze wszystkim 😉

Odpowiedz
Malwina 12/08/2010 - 6:03 am

iwonko, ,misbasiu, cistello- warto spróbować, ciecierzyca nadaje się świetnie też do innych dań, jak i sałatek.

Szarlotek- ciecierzycę w sosie pomidorowym robi kilka wegetariańskich firm, mozna ją spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. ale są drogie, słoik 250 gram w sosie jakieś 5 zł.

Odpowiedz
Komarka 12/08/2010 - 1:38 pm

Również uwielbiam ciecierzycę, najchętniej w towarzystwie pomidorów i korzennych przypraw. Kupiłam sobie ostatnio jej zapas, więc zrobię takie danie 🙂

Odpowiedz
Karolina 13/08/2010 - 9:01 pm

O, bardzo, bardzo lubię w tej formie. 🙂 Jadłam w poniedziałek, na indyjską modłę z wieloma aromatycznymi przyprawami. O dziwo, mimo kilku innych dań, ona właśnie była najbardziej popularna i zniknęła najszybciej z biesiadnego stołu. 🙂 Nie dziwię Ci się, że jesteś w niej zakochana. 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 17/02/2011 - 3:55 pm

Mniam, mniam, mniam zrobiłam odrobinę modyfikując. Pyszne zestawienie takie słodko kwaśne 🙂 dzienks.

Odpowiedz
Malwina 17/02/2011 - 4:43 pm

super Wiewiórko! cieszę się że smakowało;)

Odpowiedz
Malwinek 22/12/2011 - 1:44 pm

Piękne wygląda… w smaku poezja 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/08/2012 - 4:25 pm

Właśnie przyzadzilam wedle przepisu + łyżka keczuupu Pudliszki. Pychotka;!!; mieszkając w Egipcie często jadalam ja w bardzo podobny sposób zrobiona tylko jeszcze z makaronem spagetti 🙂

Odpowiedz
Puszek 17/10/2014 - 7:10 pm

Pierwszy raz jadłam ciecierzycę ,b delikatna Zrobiłam wersję nie-wegańską ,gdyż dodałam trochę podsmażonego wędzonego boczku Moi Panowie stwierdzili ,ze jak na piątkowe danie to dobre I najważniejsze ,nie daje wzdęć Wyczytałam na opakowaniu ,że zwana jest grochem włoskim

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies