Dzień dobry,
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam warzywa strączkowe, a ciecierzycę w szczególności. Tym bardziej w tak prostych i nieskomplikowanych potrawach. Ciecierzycę zazwyczaj kupuję suszoną, a następnie moczę i gotuję do miękkości. Od razu wstawiam sporą porcję, aby później móc ją poporcjować i zamrozić. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu mam gotową bazę do obiadu na czarną godzinę.
Jak mrozić ciecierzycę?
Ugotowaną należy oddzielić od zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do szczelnego pojemnika (najlepiej szklanego), a następnie zamknąć. Mrozić można też w woreczkach strunowych. Polecam mrożenie paczek na płasko, dzięki czemu zajmują mniej miejsca. Paczki porcjuję po około 250 g ugotowanej ciecierzycy.
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (200 g)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g pomidorów, pozbawionych skórki i pokrojonych w kostkę (u mnie pomidory koktajlowe w sosie)
- Pół szklanki warzywnego bulionu
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Cukier do smaku (w przypadku kwaśnych pomidorów)
- Natka pietruszki do posypania
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony czosnek i cebulkę przez 3 minuty.
- Dodajemy pomidory, słodką i ostrą paprykę, oregano, podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do otrzymania gęstego sosu (zajmie to około 10-15 minut).
- Pod koniec dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku (jeśli jest taka potrzeba) oraz ciecierzycę i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą, makaronem lub z ryżem. Tym razem postawiłam na kuskus perłowy.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.
31 komentarzy
pyszny ten Twój obiad
lubię kuskus z dodatkami, choc to nie on gra tu pierwszą rolę
Oooo..fajny pomysł 🙂 Spróbuję coś podobnego niedługo stworzyć, bo też lubię ciecierzycę 😉
smakowitości!
O rany, ja kocham ciecierzycę. To danie idealne dla mnie. Ciecierzyca, pomidory, kuskus – bosko!
też uwielbiam ciecierzycę 🙂
a w sosie pomidorowym jeszcze nie jadłam…
zapowiada sie bardzo smacznie:) calkiem fajny obiadek:)
Oj ja też pokochałam ostatnio ciecierzycę!!! Cudna jest, i ten orzechowy posmak… 🙂
I u nas ciecierzyca gosci bardzo czesto, a z pomidorami faktycznie bardzo sie lubi. Ja czesto dodaje tez odrobine kuminu, mam takie kuminowe skrzywienie niestety ;))
Pozdrawiam!
smakowicie wygląda i w sumie to ja dawno nie jadłam ciecierzycy…:P
Pozdrawiam 🙂
dziś z racji tygodnia hiszpańskiego w Lidlu zakupiłam ciecierzycę ale w słoiczku- jest jej dwa razy więcej i do tego ma niesamowicie delikatny smak. koszt 3 zł- przy okazji polecam;)
Dawno jej nie jadła, ale narobiłaś mi smaka:)
Próbowałam niedawno ciecierzycy po raz pierwszy i się polubiłyśmy – teraz przeniosę eksperymenty do swojej kuchni i zacznę chyba od Twojego przepisu 🙂
Lubimy ciecierzycą, a tę hiszpańską to nawet wczoraj widziałem;-)
szczerze powiedziawszy, to ciecierzycy jeszcze nigdy nie jadłam, ale od jakiegos czasu zastanawiam się, jak smakuje.. bo szczerze to u Ciebie wygląda bardzo smakowicie;*
Ja tez kocham ciecierzycę i to pod każdą postacią. Muszę się wybrać do Lidla po ten wielki słój pełen cieciorki.
wygląda pysznie, pobudziłaś moje zmysły 😀
nie jadłam jeszcze tego, w ogóle pierwsze słyszę o czymś takim.. trzeba będzie wypróbować 😉
btw. wczoraj koleżanka uraczyła mnie sushi.. hmm… to był mój tzw. pierwszy raz i nie wiem czy mi to smakowało… 😉
a ja jeszcze nie znam smaku ciecierzycy;) muszę nadrobić, bo pysznie wygląda:)
a ja nie mogę się jakoś przekonać do tej ciecierzycy, no.. 🙂
Nigdy nie spotkałam takiej w słoiku z pomidorami a uwielbiam to ziarno i to bardzo. Zawsze kupuję suche ziarno, które dopiero przerabiam lub konserwowaną, ale nie lubie tego posmaku puszki 🙁 Twoja propozycja jest bardzo interesująca :)*
A ja jeszcze ciecierzycy nie jadłam 🙁 Ale Ty kusisz potwornie, więc może spróbuję? 🙂
Uwielbiam sos pomidorowy 🙂
Moge jesc ze wszystkim 😉
iwonko, ,misbasiu, cistello- warto spróbować, ciecierzyca nadaje się świetnie też do innych dań, jak i sałatek.
Szarlotek- ciecierzycę w sosie pomidorowym robi kilka wegetariańskich firm, mozna ją spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. ale są drogie, słoik 250 gram w sosie jakieś 5 zł.
Również uwielbiam ciecierzycę, najchętniej w towarzystwie pomidorów i korzennych przypraw. Kupiłam sobie ostatnio jej zapas, więc zrobię takie danie 🙂
O, bardzo, bardzo lubię w tej formie. 🙂 Jadłam w poniedziałek, na indyjską modłę z wieloma aromatycznymi przyprawami. O dziwo, mimo kilku innych dań, ona właśnie była najbardziej popularna i zniknęła najszybciej z biesiadnego stołu. 🙂 Nie dziwię Ci się, że jesteś w niej zakochana. 🙂
Mniam, mniam, mniam zrobiłam odrobinę modyfikując. Pyszne zestawienie takie słodko kwaśne 🙂 dzienks.
super Wiewiórko! cieszę się że smakowało;)
Piękne wygląda… w smaku poezja 🙂
Właśnie przyzadzilam wedle przepisu + łyżka keczuupu Pudliszki. Pychotka;!!; mieszkając w Egipcie często jadalam ja w bardzo podobny sposób zrobiona tylko jeszcze z makaronem spagetti 🙂
Pierwszy raz jadłam ciecierzycę ,b delikatna Zrobiłam wersję nie-wegańską ,gdyż dodałam trochę podsmażonego wędzonego boczku Moi Panowie stwierdzili ,ze jak na piątkowe danie to dobre I najważniejsze ,nie daje wzdęć Wyczytałam na opakowaniu ,że zwana jest grochem włoskim