Wegańskie leczo

przez Malwina




 Tydzień w pięknym Kazimierzu minął niezwykle szybko. Piękne wąwozy, rejsy Wisłą, piekące słońce, błogie lenistwo…Mimo uczulenia na promienie słoneczne, setki bąbli od komarów, ogromnego psiaka który wybiegł na mnie z lasu na postoju i spuchniętego nadgarstka, wypoczęłam- a to najważniejsze. 

A w drodze powrotnej naszła mnie straszna ochota na leczo (oczywiście mam tu na myśli potrawę na bazie cukinii i papryki popularną w Polsce, a nie węgierskie leczo). 

WEGAŃSKIE LECZO 



Składniki:

  • pół cukinii
  • jedna czerwona cebula
  • 2 duże pomidory
  • pół papryki czerwonej i żółtej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, słodka papryka w proszku
 Cukinię   kroimy w kostkę (jeśli jest starsza, pozbawiamy ją także nasion). Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę, czosnek drobno siekamy. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty Dodajemy paprykę i cukinię, obsmażamy przez kolejne 3-4 minuty. Dodajemy obrane ze skórki i posiekane pomidory. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut (w razie potrzeby podlewamy bulionem warzywnym lub wodą). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszoną bazylią i słodką papryką w proszku. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa. 

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

LidKa 08/07/2010 - 1:17 pm

Oj jak zazdroszczę pobytu w Kazimierzu, strasznie.
Sympatyczne leczo, mała rzecz a cieszy:)

Odpowiedz
Anonimowy 08/07/2010 - 1:45 pm

jak dla mnie osoby porzucające zwierzęta powinno się wystrzelać.
leczo wygląda bardzo apetycznie:)

Odpowiedz
chantel 08/07/2010 - 3:04 pm

bardzo lubię takie leczo.
a wypoczynek na wsi jest najlepszy 🙂 też się wkrótce wybieram 🙂

Odpowiedz
halina.do 08/07/2010 - 3:44 pm

UWIELBIAM leczo ! najlepsze jest z ryżem mmmm 🙂

Odpowiedz
wiosenka27 08/07/2010 - 3:47 pm

Miło Cię widzieć z powrotem:)

Odpowiedz
Paula 08/07/2010 - 4:06 pm

a za mną leczo chodzi już od dłuższego czasu 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/07/2010 - 5:08 pm

LidKa- nie ma co zazdrościć- pakować się i w drogę;)

małgo.- zgadzam się w zupełności

halina.do- z ryżem- super pomysł

Odpowiedz
asieja 08/07/2010 - 5:31 pm

ładne obrazki
a leczo to zawsze smak lata, najpyszniejszy

Odpowiedz
aga 08/07/2010 - 5:53 pm

narobilas mi ochoty na leczo, chyba sie skusze…

Odpowiedz
hania-kasia 08/07/2010 - 7:12 pm

Podobają mi się zdjęcia na Twoim blogu – masz dobrą rękę do fotografowania. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kaś 08/07/2010 - 10:08 pm

zarówno pobytu w Kazimierzu jak i lecza zazdroszczę 😉 przynajmniej to drugie jest na razie w zasięgu ręki, pozdrawiam

Odpowiedz
grumko 09/07/2010 - 4:38 am

Czas szybko biegnie nie tylko na wakacjach;-)
Lecza to ja wieki nie jadłem, a lubię.

Odpowiedz
kass 09/07/2010 - 7:05 am

Powroty są zawsze i miłe i trochę nostalgiczne…ale widzę mimo przygód pobyt udany i tak powinno być…a leczo to pyszna letnia potrawa, z paprykom czy bez, byle pyszne,
Pozdrawiam i miłego weekendu…

Odpowiedz
jukejka 09/07/2010 - 7:27 am

lubię leczo,szczególnie mojej mamy 🙂 śliczny anioł!!!

Odpowiedz
iwona 09/07/2010 - 11:41 am

leczo chyba wyląduje na stole, szczególnie, że P. lubuje się w warzywkach 😉
cieszę sie, że wypad się udał 🙂 nam może uda się skoczyć gdzieś w sierpniu, choć na kilka dni, bo już dość tego miasta!

fajnie, że już jestes 🙂

ps. co to, ten kolorowy jakby warkocz?

Odpowiedz
Malwina 09/07/2010 - 11:47 am

iwonko ten warkocz to lina cumująca od gondoli;)

Odpowiedz
Ekwinokcjum 09/07/2010 - 5:24 pm

🙂
wszystko pysznie tylko kto za mnie bedzie trzymal diete?!
😀 :*

Odpowiedz
Puszek 09/10/2014 - 8:26 pm

Dobre leczo ,ale moje nie było w wersji wegańskiej ,dodałam szynki -dla mężczyzn konieczny dodatek

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies