Placki z cukinii i kukurydzy |
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cukinia (200 g)
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła (lub oleju)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- około pół łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia
*do ciasta na placuszki możecie dodać ulubione zioła, np. posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Jeśli chcecie, by były lekko pikantne w smaku, dodajcie do nich pozbawione pestek i drobno posiekane chili.
Składniki:
- 3 pomidory
- 2 awokado
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
*początkowo znajdował się tu przepis na inne placuszki (przepis pochodził z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska). Nie byłam jednak z niego w pełni zadowolona, dlatego zmodyfikowałam go.
Czas przygotowania: 15 minut.
16 komentarzy
Wydaje mi się, że mam tę samą ksiązkę i tez przymierzam się do tych placków. Trochę się obawiałam ich smaku ale skoro są dobre to napewno je zrobię:) Pozdrawiam:)
Bardzo sympatyczne placuszki:) Za ketchup dziękuję, poproszę za to salsę;)
Mniam, wyglądają rewelacyjnie 😉 Salsa też (awokado, awokado!) MUSI być rewelacyjna.
ja placuszki lubię. zjadłabym wszystko 🙂
Malwino, wszystko co z cukinią lubię i takie placuszki muszę konieczie zrobić. Mam pytanie jak się smażą, czy dodatek masła pozwoli mi zrezygnować z oleju na patelni, czy jednak lepiej smażyć je w głebokim oleju?
Wielgasia- smażyłam na oleju jak naleśniki. Ważne, by patelnia była dobrze rozgrzana- w przeciwnym razie będą się rozwalać.
Placuszki bardzo chętnie, ale co do awokado jeszcze się nie przekonałam. Są takie produkty z którymi trudno mi się zaprzyjaźnić. Należy do nich awokado i kapary.
pyszne, smaczne i niezwykle lekkie placuszki:) na takie gorące letnie dni pasują w sam raz na obiadek… pycha:)
Bardzo lubię wszelkie warzywne placuszki. Przypomniałaś mi, że dawno u mnie salsy nie było. 🙂
Ewo- ja sama z awokado niezbyt się lubię, ale mój W. za to uwielbia je (choć gdy zobaczył pierwszy raz był bardzo sceptyczny).
Co do kaparów to się nie dziwie- rzadko kto je lubi. Ja chyba nawet nie znam nikogo kto je jada oprócz mnie;)
to ja wybieram tego z ostatniego zdjęcia 🙂
A mozesz napisac co to za ksiazka, bo ma pare meksykanskich i pewnie taka ze mnie sierota, ze je przegapilam.
To seria wypuszczona przez Rzeczpospolitą -Kuchnia podróże kulinarne
Bardzo smaczne placuszki ,ja podałam w zestawie z kurczakiem w pomidorowej salsie + pieczone ziemniaki ,a pozostałe 2 placuszki zapakowałam do bento
Mąka dowolna? Czy może być jakaś bezglutenowa?
Z gryczaną będzie ok.