Placuszki z cukinii i kukurydzy

przez Malwina
Placuszki z cukinią i kukurydzą przepis

Placuszki z cukinią i kukurydzą to smaczny pomysł na lekki obiad. Przepis jest niezwykle prosty. Aby je przygotować wystarczy Wam jedynie szklanka i łyżka do odmierzenia składników. Jako dodatek do placuszków podałam kolorową i pełną witamin salsę z pomidorów i awokado. Koniecznie wypróbujcie przepis.


Placuszki z cukinii i kukurydzy przepis
Placki z cukinii i kukurydzy

PLACKI Z CUKINIĄ I KUKURYDZĄ
(MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cukinia (200 g)
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka rozpuszczonego i przestudzonego masła (lub oleju)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka 
  • około pół łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce i wyrzucamy je. Cukinię kroimy wzdłuż ja pół. Jeśli ma sporo pestek, usuwamy je łyżeczką (starsze cukinie o twardej skórce należy obrać, przy mniejszych młodych okazach nie ma takiej potrzeby). Cukinię trzemy na tarce o grubszych oczkach. Odstawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar soku. W misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, masło, przyprawy. Mieszamy trzepaczką, aż masa będzie gładka (możecie zrobić to przy pomocy miksera). Dodajemy odsączoną kukurydzę i cukinię. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy masę i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki z cukinią i kukurydzą podajemy z dodatkiem salsy z awokado.

*do ciasta na placuszki możecie dodać ulubione zioła, np. posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Jeśli chcecie, by były lekko pikantne w smaku, dodajcie do nich pozbawione pestek i drobno posiekane chili. 

SALSA Z AWOKADO

Składniki:

  • 3 pomidory  
  • 2 awokado  
  • 1 mała czerwona cebula  
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki drobno posiekanych liści kolendry
Pomidory i obrane awokado kroimy w kostkę (jeśli pomidory mają sporo soku, pozbawcie je pestek). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy pomidory, awokado, cebulę, zalewamy sokiem z limonki, mieszamy z liśćmi kolendry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie przepadacie za smakiem świeżej kolendry, użyjcie natki pietruszki.

*początkowo znajdował się tu przepis na inne placuszki (przepis pochodził z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska). Nie byłam jednak z niego w pełni zadowolona, dlatego zmodyfikowałam go.

Czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

wiosenka27 17/06/2010 - 3:15 pm

Wydaje mi się, że mam tę samą ksiązkę i tez przymierzam się do tych placków. Trochę się obawiałam ich smaku ale skoro są dobre to napewno je zrobię:) Pozdrawiam:)

Odpowiedz
LidKa 17/06/2010 - 3:16 pm

Bardzo sympatyczne placuszki:) Za ketchup dziękuję, poproszę za to salsę;)

Odpowiedz
Arvén 17/06/2010 - 3:42 pm

Mniam, wyglądają rewelacyjnie 😉 Salsa też (awokado, awokado!) MUSI być rewelacyjna.

Odpowiedz
asieja 17/06/2010 - 4:11 pm

ja placuszki lubię. zjadłabym wszystko 🙂

Odpowiedz
wielgasia 17/06/2010 - 4:17 pm

Malwino, wszystko co z cukinią lubię i takie placuszki muszę konieczie zrobić. Mam pytanie jak się smażą, czy dodatek masła pozwoli mi zrezygnować z oleju na patelni, czy jednak lepiej smażyć je w głebokim oleju?

Odpowiedz
Malwina 17/06/2010 - 6:50 pm

Wielgasia- smażyłam na oleju jak naleśniki. Ważne, by patelnia była dobrze rozgrzana- w przeciwnym razie będą się rozwalać.

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 17/06/2010 - 7:07 pm

Placuszki bardzo chętnie, ale co do awokado jeszcze się nie przekonałam. Są takie produkty z którymi trudno mi się zaprzyjaźnić. Należy do nich awokado i kapary.

Odpowiedz
Wojtazzz 17/06/2010 - 7:23 pm

pyszne, smaczne i niezwykle lekkie placuszki:) na takie gorące letnie dni pasują w sam raz na obiadek… pycha:)

Odpowiedz
Karolina 17/06/2010 - 9:32 pm

Bardzo lubię wszelkie warzywne placuszki. Przypomniałaś mi, że dawno u mnie salsy nie było. 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/06/2010 - 5:36 am

Ewo- ja sama z awokado niezbyt się lubię, ale mój W. za to uwielbia je (choć gdy zobaczył pierwszy raz był bardzo sceptyczny).
Co do kaparów to się nie dziwie- rzadko kto je lubi. Ja chyba nawet nie znam nikogo kto je jada oprócz mnie;)

Odpowiedz
Paula 18/06/2010 - 5:42 pm

to ja wybieram tego z ostatniego zdjęcia 🙂

Odpowiedz
thiessa 24/06/2010 - 3:00 pm

A mozesz napisac co to za ksiazka, bo ma pare meksykanskich i pewnie taka ze mnie sierota, ze je przegapilam.

Odpowiedz
Malwina 24/06/2010 - 3:11 pm

To seria wypuszczona przez Rzeczpospolitą -Kuchnia podróże kulinarne

Odpowiedz
Puszek 06/10/2014 - 7:55 pm

Bardzo smaczne placuszki ,ja podałam w zestawie z kurczakiem w pomidorowej salsie + pieczone ziemniaki ,a pozostałe 2 placuszki zapakowałam do bento

Odpowiedz
strawmerry 27/07/2016 - 7:40 am

Mąka dowolna? Czy może być jakaś bezglutenowa?

Odpowiedz
Malwina 27/07/2016 - 7:45 am

Z gryczaną będzie ok.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies