Kurczak w pomidorowej salsie

przez Malwina
Kurczak w marynacie z pomidorów


Kurczak w marynacie z przecieru pomidorowego i aromatycznych ziół to proste i nieskomplikowane danie. Jako dodatek do niego fajnie sprawdziła się lekka salsa pomidorowa z awokado. Myślę, że potrawa przypadnie do gustu także najmłodszym. Mięso nie jest zbyt pikantne a przyjemnego słodkiego akcentu nadaje całości dodatek kukurydzy. Postawcie na kukurydzę niesłodzoną z puszki lub świeżą (gotowaną lub grillowaną). Jako dodatek do takiego kurczaka możecie przygotować pieczone ziemniaki. 
Salsa pomidorowa z awokado przepis
Salsa z awokado i pomidorów

KURCZAK W POMIDOROWEJ SALSIE
(MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książeczki Kuchnia meksykańska. Podróże kulinarne)

  • 1,2 kg elementów z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • sok z połowy cytryny
  • salsa: 1 duży pomidor (300 g), duże dojrzałe awokado, 3-4 łyżki kukurydzy z puszki lub gotowanej, 1 mała czerwona cebula, 2 łyżki pokrojonej kolendry (jeśli nie przepadacie za kolendrą, użyjcie natki pietruszki)
Z przypraw, przecieru pomidorowego, oliwy i łyżki soku z cytryny robimy marynatę. Kurczaka nacieramy solą,  mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40-45 minut. W trakcie pieczenia należy kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę. Możecie je także smarować w trakcie pieczenia pozostałą marynatą (robię to przy pomocy silikonowego pędzelka). Kiedy kurczak się piecze, przygotowujemy salsę. Pomidora pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Awokado obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W miseczce umieszczamy pomidora, awokado, kukurydzę, kolendrę i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem, kropimy pozostałym sokiem z cytryny. Kurczaka podajemy razem z salsą. Jako dodatek do mięsa możecie podać pieczone ziemniaki.

Kurczak w marynacie z pomidorów przepis

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Paula 13/06/2010 - 5:30 pm

lubię tak mocno przypieczonego kurczaczka 🙂

Odpowiedz
gosiaa99 13/06/2010 - 5:33 pm

Perfekcyjny kurczak, idealnie przypieczony :)A salsa do tego..bosko 😉

Odpowiedz
macierzanka 13/06/2010 - 6:25 pm

O i to jest to! Wygląda smakowicie. Jak dzieciaki wyjadą na wakacje to muszę spróbować takich różności. Teraz to albo kotlet albo kurczak taki bez niczego (majeranek i czosnek i już) 🙂

Odpowiedz
KUCHARNIA, Anna-Maria 13/06/2010 - 8:01 pm

Wygląda bardzo apetycznie! Jestem pewna, że W. miał powody do zadowolenia!
Serdeczności!

Odpowiedz
iwona 13/06/2010 - 9:24 pm

Wszystkiego najlepszego dla Pana W. 🙂
tyle szczęścia w życiu ile apetyczności, smaków i serca na tej stronie 🙂

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 14/06/2010 - 6:28 am

Pyszności.Salsa kusi kolorami.

Odpowiedz
kamyla_k 14/06/2010 - 7:06 pm

ooo! kolejny bardzo ciekawy blog 🙂 super! będę tu zaglądać 😉

a poprzedni wpis … muffinki – odlot :))

Odpowiedz
Puszek 12/07/2014 - 12:49 pm

przepyszny kurczak ,wszystkim b.smakowało

Odpowiedz
Anonimowy 27/08/2014 - 8:55 am

Smakowało. Kmin rzymski definiuje całą potrawę więc należy się zastanowić czy rzeczywiście ma się ochotę na tego typu potrawę. Mi i gościom bardzo odpowiadało 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies