Kurczak w marynacie z przecieru pomidorowego i aromatycznych ziół to proste i nieskomplikowane danie. Jako dodatek do niego fajnie sprawdziła się lekka salsa pomidorowa z awokado. Myślę, że potrawa przypadnie do gustu także najmłodszym. Mięso nie jest zbyt pikantne a przyjemnego słodkiego akcentu nadaje całości dodatek kukurydzy. Postawcie na kukurydzę niesłodzoną z puszki lub świeżą (gotowaną lub grillowaną). Jako dodatek do takiego kurczaka możecie przygotować pieczone ziemniaki.
Salsa z awokado i pomidorów |
KURCZAK W POMIDOROWEJ SALSIE
(MEKSYK)
(MEKSYK)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książeczki Kuchnia meksykańska. Podróże kulinarne)
- 1,2 kg elementów z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
- sok z połowy cytryny
- salsa: 1 duży pomidor (300 g), duże dojrzałe awokado, 3-4 łyżki kukurydzy z puszki lub gotowanej, 1 mała czerwona cebula, 2 łyżki pokrojonej kolendry (jeśli nie przepadacie za kolendrą, użyjcie natki pietruszki)
Z przypraw, przecieru pomidorowego, oliwy i łyżki soku z cytryny robimy marynatę. Kurczaka nacieramy solą, mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40-45 minut. W trakcie pieczenia należy kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę. Możecie je także smarować w trakcie pieczenia pozostałą marynatą (robię to przy pomocy silikonowego pędzelka). Kiedy kurczak się piecze, przygotowujemy salsę. Pomidora pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Awokado obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W miseczce umieszczamy pomidora, awokado, kukurydzę, kolendrę i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem, kropimy pozostałym sokiem z cytryny. Kurczaka podajemy razem z salsą. Jako dodatek do mięsa możecie podać pieczone ziemniaki.
Czas przygotowania: 40 minut.
9 komentarzy
lubię tak mocno przypieczonego kurczaczka 🙂
Perfekcyjny kurczak, idealnie przypieczony :)A salsa do tego..bosko 😉
O i to jest to! Wygląda smakowicie. Jak dzieciaki wyjadą na wakacje to muszę spróbować takich różności. Teraz to albo kotlet albo kurczak taki bez niczego (majeranek i czosnek i już) 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! Jestem pewna, że W. miał powody do zadowolenia!
Serdeczności!
Wszystkiego najlepszego dla Pana W. 🙂
tyle szczęścia w życiu ile apetyczności, smaków i serca na tej stronie 🙂
Pyszności.Salsa kusi kolorami.
ooo! kolejny bardzo ciekawy blog 🙂 super! będę tu zaglądać 😉
a poprzedni wpis … muffinki – odlot :))
przepyszny kurczak ,wszystkim b.smakowało
Smakowało. Kmin rzymski definiuje całą potrawę więc należy się zastanowić czy rzeczywiście ma się ochotę na tego typu potrawę. Mi i gościom bardzo odpowiadało 🙂