Sałatka z makaronem ryżowym

przez Malwina
Co zrobić z makaronu ryżowego

Makaron ryżowy jest dość delikatny i raczej neutralny w smaku. Najczęściej dodaję go do azjatyckich zup, ponieważ świetnie „chłonie” smak wywaru. Tym razem postanowiłam wykorzystać go jako bazę do prostej sałatki. Sałatka ta świetnie sprawdzi się zimą, kiedy nie mamy dostępu do smacznych i świeżych składników. Możecie ją przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy/szkoły. 
Sałatka z makaronem ryżowym przepis

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 3 jajka
  • kilka plastrów marynowanej papryki
  • 2 ogórki konserwowe
  • pół puszki kukurydzy
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
Makaron przyrządzamy  zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze nitki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i  kroimy w kosteczkę. Ogórki i paprykę także kroimy w kostkę.  Całość wrzucamy do miski, wsypujemy odsączoną kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem.

*by zaostrzyć smak sałatki, dodajcie do niej pikantnych ogórków z chili

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Anonimowy 14/06/2014 - 1:15 pm

niewyrazna w smaku

Odpowiedz
Malwina 14/06/2014 - 2:16 pm

Następnym razem dodaj ogórków z chili, z pewnością doda to sałatce "charakteru".

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies