Makaron ryżowy jest dość delikatny i raczej neutralny w smaku. Najczęściej dodaję go do azjatyckich zup, ponieważ świetnie „chłonie” smak wywaru. Tym razem postanowiłam wykorzystać go jako bazę do prostej sałatki. Sałatka ta świetnie sprawdzi się zimą, kiedy nie mamy dostępu do smacznych i świeżych składników. Możecie ją przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy/szkoły.
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM
Składniki (na 2-3 porcje):
- 100 g makaronu ryżowego
- 3 jajka
- kilka plastrów marynowanej papryki
- 2 ogórki konserwowe
- pół puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
Makaron przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze nitki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórki i paprykę także kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy odsączoną kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem.
*by zaostrzyć smak sałatki, dodajcie do niej pikantnych ogórków z chili
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
2 komentarze
niewyrazna w smaku
Następnym razem dodaj ogórków z chili, z pewnością doda to sałatce "charakteru".