Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym

przez Malwina
Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym

Jest to jedna z pierwszych sałatek, jakie przygotowałam na blogu. Jeszcze do niedawna widniało tu zdjęcie, które zrobiłam ponad trzy lata temu. Doskonale pamiętam ten dzień, był to bowiem dzień, w którym organizowałam swoją imprezę urodzinową dla rodziny. Przepis na sałatkę podał mi wówczas mój Połówek, sam zresztą pomagał przy jej przygotowaniu. 

Polecam Wam także przepis na sałatkę z selerem, ananasem i szynką.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym

SAŁATKA Z SELEREM I WĘDZONYM KURCZAKIEM 
Składniki:
  • pół słoika selera konserwowego
  • 3 plastry ananasa z puszki, odsączonego z zalewy
  • 150 g wędzonego kurczaka
  • pół puszki kukurydzy 
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu 
Selera odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę, paprykę i ananasa także. Do selera dodajemy kukurydzę, kurczaka, paprykę, ananasa i posiekane orzechy włoskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem.

* Jeśli nie przepadacie za orzechami włoskimi lub macie na nie alergię, użyjcie zamiast nich rodzynek

Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

xxx 31/07/2010 - 9:10 pm

Jadłam Malwinko chyba podobną wersję u Ciebie i po kilku głowowych sporach, chyba wygrała ona w plebiscycie sałatek. Znaczy w tych made by Malwinka.
Czyli i tak wychodzi na to…
że wygrała wśród wszystkich sałatek!

Odpowiedz
Malwina 02/08/2010 - 7:49 am

tamta też była z selerem- ale to jeszcze nie ta;)

Odpowiedz
Anonimowy 14/06/2014 - 11:30 am

zrobiłam b.dobra

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies