Chlebek jabłkowy |
Określenie tego wypieku chlebkiem może niektórym wydać się nie na miejscu. W końcu to nic innego, jak upieczone w keksówce ciasto z dodatkiem jabłek. Jednak skoro Amerykanie ciasta z bananami, dynią czy cukinią mogą określać mianem chlebków, to czemu i ja nie mogłabym użyć takiej nazwy? Ciasta są tuczące, kaloryczne a chlebek brzmi tak niewinnie. I żeby nie było, to wypiek ten potraktowałam właśnie tak, jak chleb. Podałam go na śniadanie z dodatkiem białego sera oraz miodu.
Chlebek cudownie pachnie cynamonem. W środku jest wilgotny za sprawą dodatku startych na tarce jabłek. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne bakalie, takie jak suszona żurawina, rodzynki, migdały czy posiekane orzechy. Częstujcie się przepisem.
CHLEBEK JABŁKOWY
Śniadanie mistrzów #223
Śniadanie mistrzów #223
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam śmietany 12 %)*
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce umieszczamy jajka i cukier. Miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasna. Stopniowo dolewamy olej, miksując na niskich obrotach. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Do ciasta możecie dodać także suszone owoce (np. rodzynki), posiekane orzechy.
Keksówkę o długości 18-20 cm smarujemy masłem i lekko wysypujemy mąką (ewentualnie kaszą manną). Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut (do momentu, aż patyczek wbity w chlebek będzie suchy po wyciągnięciu). Ciasto studzimy na kratce, następnie wyjmujemy z formy i zajadamy. Solo lub z czym tylko mamy ochotę. Fajnie smakuje w połączeniu z białym serem i miodem.
*Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Możecie ją zastąpić naturalnym jogurtem o podobnej gęstości.
Chlebek jabłkowy |
Czas przygotowania: 1 godzina.
16 komentarzy
Chlebek wygląda maksymalnie apetycznie i kusząco 😉
To, że chlebek jest wilgotny i cudownie pachnie cynamonem, jest dla mnie wystarczającą rekomendacją, żeby go zrobić 🙂
Smacznie wygląda!!! 😉
O rany. To dopiero musiało być śniadanie! 🙂
O tak! Ja chętnie poczęstuję się przepisem.
Pysznie wygląda ten chlebek, zapisuję 🙂
prezentuje się obłędnie! teraz tylko pytanie upiec? nie upiec?
dużo bym dała za chociażby jedną kromkę takiego chlebka 🙂
Koniecznie do wypróbowania! Zapisuję przepis!
Chlebek bananowy uwielbiam! robiłam kilkakrotnie z różnymi dodatkami, najczęściej lądują tam posiekane suszone morele i żurawina. Cukru daję wtedy 1/4 szklanki. Chlebek z dynią popełniłam w zeszły weekend, także chlebek jabłkowy zapisuję do zrobienia!
A jaka mąka u Ciebie? ja robię z mąka pszenna i pełnoziarnistą (w ilości pół na pół).
pozdrawiam
Marta
Używałam mąki pszennej (bodajże poznańskiej). Oczywiście pszenna z razową pół na pół będzie jak najbardziej ok.
No wreszcie jest! Miałaś rację, że to bardziej ciasto niż chleb, ale nazwa chlebek lepiej działa na podświadomość 🙂
Jabłkowego jeszcze nie piekłam 🙂
Mmmm…. uwielbiam jabłkowe smakołyki 🙂
A czy mogę użyć mąki owsianej bądź gryczanej?
Nie próbowałam, więc nie pomogę. Jeśli już, to próbowałabym z owsianą.